CFM, înglodată în datorii de sute de milioane de lei, scote la vânzare vagoane și locomotive ruginite

03 Sept. 2024, 17:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Sept. 2024, 17:28 // Actual //  bani.md

Calea Ferată din Moldova a anunțat organizarea unei serii de licitații pentru vânzarea de locomotive și vagoane. Licitațiile încep din data de 10 septembrie.

Astfel, CFM expune la vânzare 96 de locomotive dntre acestea, 92 sunt modele 3ТЭ10М, 3 sunt modele 2ТЭ10Л, și un lot include o locomotivă M62. Locomotivele sunt variate din punct de vedere al caracteristicilor tehnice și al scopului de utilizare.

Companie statului vinde 39 de vagoane de pasageri. Vagoanele sunt echipate cu un sistem de frânare, dar nu au șasiuri. De asemenea, vor fi puse în vânzare 90 de șasiuri, împărțite în 45 de loturi (câte două șasiuri în fiecare lot).

Pe 11 septembrie va avea loc licitația pentru 81 de containere-cisternă, esențiale pentru transportul de încărcături lichide și substanțe chimice, fiind de interes pentru companiile industriale.

Pe 16 septembrie, va fi organizată licitația pentru 17 secțiuni de vagoane frigorifice. Printre loturi se numără un vagon de serviciu ЦБ-5-659-10 și patru vagoane frigorifice ЦБ-5-659, precum și un vagon frigorific separat, util pentru depozitarea și transportul produselor perisabile.

Fostul director al CFM, Oleg Tofilat, a menționat anterior că 60% din vagoane sunt în stare proastă și 40% în stare critică, având în vedere că după 2025, acestea vor putea fi utilizate doar pe baza unor acorduri interstatale sau în segmentul locomotivelor de manevră cu o vechime de peste 30 de ani.

În prezent, CFM se confruntă cu restanțe salariale de aproximativ 150 milioane de lei, iar situația financiară a întreprinderii este gravă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Nov. 2024, 09:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Nov. 2024, 09:33 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz a declarat în cadrul emisiunii „Novaia Nedelea” de la TV8 că premierul a fost „necinstit” și a încercat să împiedice desfășurarea unui concurs transparent pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație al companiei Moldovagaz.

„Domnul Recean a declarat săptămâna trecută că ar fi fost de acord cu propunerea mea de a organiza un concurs. Dar, să fim sinceri, nu a fost deloc așa. Mai mult, a indus în eroare opinia publică”, a afirmat Tofilat.

Potrivit acestuia, încă din aprilie 2024, trei organizații, inclusiv el, au solicitat organizarea concursului, astfel încât până la 25 iunie să fie desemnați candidații selectați. Însă, Tofilat susține că premierul s-a opus în mod constant acestui demers.

„Pe 18 iunie am discutat cu domnul Recean. Am avut martori. Timp de o oră a încercat să mă convingă să renunțăm la concurs. Noi i-am explicat clar: PAS a promis concursuri transparente în campania electorală, iar strategia de guvernare a întreprinderilor de stat, aprobată acum doi ani, include aceste proceduri. Tot ce am cerut a fost respectarea angajamentelor luate”, a explicat Tofilat.

El a mai subliniat că presiunile asupra organizării concursului au continuat și după ce s-a ajuns la un rezultat. Concursul a fost câștigat de Dorin Junghietu, dar premierul ar fi insistat ca în fruntea compeniei să rămână Vadim Ceban.

„După refuzul ministrului Victor Parlicov de a ignora rezultatele concursului, presiunile s-au intensificat. Bugetul pentru anul viitor al ministerului a fost redus, iar funcționarii au fost amenințați. Mai mult, au fost cazuri în care oficiali din ministere erau criticați doar pentru că apreciau postările mele pe Facebook”, a adăugat Tofilat.

Pe 25 septembrie, urma să fie stabilit un nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz, dar Ceban a rămas interimar, în lipsa unei decizii a Consiliului de Observatori. Acest consiliu are șase membri: patru din partea Gazprom și doi din partea Republicii Moldova, iar deciziile se iau cu cel puțin cinci voturi, ceea ce complică luarea unei hotărâri clare.

Moldovagaz este controlată majoritar de Gazprom (50%), urmată de Agenția Proprietății Publice (35,3%) și Tiraspoltransgaz (13,14%). Conform datelor financiare, compania a înregistrat un profit de 1,282 miliarde de lei în 2023, comparativ cu pierderile de 323 milioane de lei în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală