Charlie Munger, legendarul investitor de 99 de ani, mâna dreaptă a lui Buffett: Pregătiţi-vă pentru furtuna imobiliară

01 Mai 2023, 15:31
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2023, 15:31 // Slider //  Lupu Eduard

Charlie Munger, legendarul investitor american, a avertizat că se pregăteşte o furtună pe piaţa imobiliară comercială din SUA, băncile americane fiind „pline” de ceea ce el a spus că sunt „credite neperformante”, în condiţiile în care preţurile proprietăţilor scad, scrie FT, citat de businessmagazin.ro.

Comentariile investitorului în vârstă de 99 de ani şi secund al miliardarului Warren Buffett vin în contextul în care turbulenţele se răsfrâng asupra sistemului financiar al ţării, care se confruntă cu o posibilă prăbuşire a proprietăţilor comerciale în urma unor falimente bancare.

„Nu este nici pe departe la fel de rău ca în 2008”, a declarat vicepreşedintele Berkshire Hathaway într-un interviu pentru Financial Times. „Dar problemele se întâmplă în sectorul bancar la fel cum se întâmplă peste tot. În vremurile bune, intri în obiceiuri proaste… . Când vin vremuri rele, pierd prea mult”.

Munger vorbea pe veranda casei sale din Greater Wilshire, un cartier plin de verdeaţă din Los Angeles, unde locuieşte de 60 de ani, de când a proiectat el însuşi proprietatea.

Îmbrăcat într-o cămaşă în carouri, Munger a ţinut audienţa din scaunul său cu rotile, în timp ce pe ecranul unui televizor care transmitea CNBC pe fundal se derulau în timp real problemele băncii First Republic, o bancă californiană aflată în dificultate.

Berkshire are o lungă istorie de susţinere a băncilor americane în perioadele de instabilitate financiară. Uriaşul gigant din industriaşi până la asigurări a investit 5 miliarde de dolari în Goldman Sachs în timpul crizei financiare din 2007-2008 şi o sumă similară în Bank of America în 2011.

Însă, până în prezent, compania a rămas deoparte în actuala perioadă de turbulenţe, în timpul căreia Silicon Valley Bank şi Signature Bank s-au prăbuşit. „Berkshire a făcut câteva investiţii în bănci care au funcţionat foarte bine pentru noi”, a declarat Munger. „Am avut şi noi unele dezamăgiri în bănci. Nu este atât de al naibii de uşor să conduci o bancă în mod inteligent, există o mulţime de tentaţii de a face lucruri greşite.”

Reticenţa lor provine în parte din riscurile care pândesc în portofoliile vaste de credite pentru proprietăţi comerciale ale băncilor. „Multe dintre proprietăţile imobiliare nu mai sunt atât de bune”, a spus Munger. „Avem o mulţime de clădiri de birouri cu probleme, o mulţime de centre comerciale cu probleme, o mulţime de alte proprietăţi cu probleme. Există o mulţime de agonie acolo.”

El a remarcat că băncile se retrag deja de la acordarea de împrumuturi dezvoltatorilor comerciali. „Fiecare bancă din ţară este mult mai strictă în ceea ce priveşte împrumuturile imobiliare astăzi decât era în urmă cu şase luni”, a spus el. „Toate par [a fi] prea multe probleme”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău