Charlie Munger, legendarul investitor de 99 de ani, mâna dreaptă a lui Buffett: Pregătiţi-vă pentru furtuna imobiliară

01 Mai 2023, 15:31
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2023, 15:31 // Slider //  Lupu Eduard

Charlie Munger, legendarul investitor american, a avertizat că se pregăteşte o furtună pe piaţa imobiliară comercială din SUA, băncile americane fiind „pline” de ceea ce el a spus că sunt „credite neperformante”, în condiţiile în care preţurile proprietăţilor scad, scrie FT, citat de businessmagazin.ro.

Comentariile investitorului în vârstă de 99 de ani şi secund al miliardarului Warren Buffett vin în contextul în care turbulenţele se răsfrâng asupra sistemului financiar al ţării, care se confruntă cu o posibilă prăbuşire a proprietăţilor comerciale în urma unor falimente bancare.

„Nu este nici pe departe la fel de rău ca în 2008”, a declarat vicepreşedintele Berkshire Hathaway într-un interviu pentru Financial Times. „Dar problemele se întâmplă în sectorul bancar la fel cum se întâmplă peste tot. În vremurile bune, intri în obiceiuri proaste… . Când vin vremuri rele, pierd prea mult”.

Munger vorbea pe veranda casei sale din Greater Wilshire, un cartier plin de verdeaţă din Los Angeles, unde locuieşte de 60 de ani, de când a proiectat el însuşi proprietatea.

Îmbrăcat într-o cămaşă în carouri, Munger a ţinut audienţa din scaunul său cu rotile, în timp ce pe ecranul unui televizor care transmitea CNBC pe fundal se derulau în timp real problemele băncii First Republic, o bancă californiană aflată în dificultate.

Berkshire are o lungă istorie de susţinere a băncilor americane în perioadele de instabilitate financiară. Uriaşul gigant din industriaşi până la asigurări a investit 5 miliarde de dolari în Goldman Sachs în timpul crizei financiare din 2007-2008 şi o sumă similară în Bank of America în 2011.

Însă, până în prezent, compania a rămas deoparte în actuala perioadă de turbulenţe, în timpul căreia Silicon Valley Bank şi Signature Bank s-au prăbuşit. „Berkshire a făcut câteva investiţii în bănci care au funcţionat foarte bine pentru noi”, a declarat Munger. „Am avut şi noi unele dezamăgiri în bănci. Nu este atât de al naibii de uşor să conduci o bancă în mod inteligent, există o mulţime de tentaţii de a face lucruri greşite.”

Reticenţa lor provine în parte din riscurile care pândesc în portofoliile vaste de credite pentru proprietăţi comerciale ale băncilor. „Multe dintre proprietăţile imobiliare nu mai sunt atât de bune”, a spus Munger. „Avem o mulţime de clădiri de birouri cu probleme, o mulţime de centre comerciale cu probleme, o mulţime de alte proprietăţi cu probleme. Există o mulţime de agonie acolo.”

El a remarcat că băncile se retrag deja de la acordarea de împrumuturi dezvoltatorilor comerciali. „Fiecare bancă din ţară este mult mai strictă în ceea ce priveşte împrumuturile imobiliare astăzi decât era în urmă cu şase luni”, a spus el. „Toate par [a fi] prea multe probleme”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău