VIDEO Forumul Social Urban Chișinău – 2023. Angela Cutasevici: Este un eveniment inovativ

01 Mai 2023, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2023, 15:02 // Actual //  Lupu Eduard

Primăria Municipiului Chișinău organizează, în premieră, în perioada 4, 5, 6 mai, Forumul Social Urban Chișinău – 2023, o platformă pentru discuții, la care vor participa organizații internaționale, autorități publice, experți locali și internaționali, dar și locuitori ai Chișinăului, care sunt implicați social și le pasă de viitorul orașului nostru.

„Este o noutate și o platformă de discuții destul de ample, care vor viza mai multe componente ale domeniului social. Este forum social, pentru că abordează probleme domeniului social și de ce este urban, pentru că ne dorim să preluăm experiențe urbane care pot fi valabile pnetru municipiul Chișinău. Așteptările noastre sunt foarte mari pentru că Forumul întrunește pe toate dimensiunile tematice foarte buni specialiști în domeniu, de aceea cu siguranță vom avea ce învăța și împărtăți pentru chișinăuieni, dar și pentru specialiștii din domeniul socail din autoritatea locală”.

Panelurile din cadrul forumului se vor concentra pe probleme și soluții reale din domeniul social-urban și se vor concentra pe 7 subiecte, care vor fi abordate de către specialiști, care se referă la transformarea orașului în:

  • oraș sănătos;
  • oraș creativ;
  • oraș sigur;
  • oraș incluziv;
  • oraș care învață;
  • oraș al generațiilor;
  • oraș eficient energetic.

Viceprimara spune că, în cele 13 paneluri vor fi circa 100 de participanți din 30 de orașe.

„Vom avea foarte mulți vorbitori de peste hotare, care vor aduce experințele urbane ale orașelor pe care le reprezintă. Georgrafie este destul de vastă și sperăm să avem acele bune practici care întradevăr ar schimba cumva și abordarea noastră ca autoritate, în elaborarea de politici, în implementarea de programe municipale și să aducem acea noutate și viziune mai nouă”, a mai declarat Angela Cutasevici.

Forumul este un eveniment de consolidare a unei viziuni ambițioase a Primăriei Municipiului Chișinău și a partenerilor cărora le pasă de viitorul orașului și doresc să facă schimb de cunoștințe și să dezbată idei, ce pot contribui la schimbări relevante și necesare capitalei.

Pentru a afla detalii noi în timp util și pentru înregistrări la eveniment, accesați link-ul de AICI.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău