Chestiunea zilei: Demnitarii moldoveni primesc mită și în Bitcoin

24 Ian. 2022, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Ian. 2022, 17:39 // Actual //  MD Bani

Potrivit Centrului Național Anticorupție (CNA), în Republica Moldova sunt funcționari suspectați că au luat mită în criptovalută, în special Bitcoin, iar pentru a se ascunde de organele de urmărire penală aceștia stabilesc întâlniri cu cei care îi mituiesc în afara hotarelor statului, scrie anticorupție.md.

„Sumele sunt diferite, în funcție serviciile prestate. Sunt patru cazuri cercetate de ofițerii de urmărire penală începând cu 2021 și până în prezent, iar persoanele vizate în aceste dosare au diferit statut și diferite funcții de demnitate publică. Asta este o modalitate de a ascunde banii veniți din acte de corupție”, a declarat directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Vadim Cojocaru, pentru portalul Anticoruptie.md, precizând că sunt în vizor mai multe persoane.

Potrivit directorului CNA, acum există tendința de a corupe demnitarii în afara hotarelor Republicii Moldova. Anterior, acțiunile de corupție cu sume mari erau stabilite în Chișinău, sau, în general, pe teritoriul țării.

Cele mai solicitate destinații pentru astfel de aranjamente sunt regiunea din stânga Nistrului, orașele Iași și Galați (România), și orașul Odesa (Ucraina).

„Iași și Odesa sunt în preferințele lor, acolo corupții se simt mai în siguranță”, a subliniat Cojocaru.

Bitcoin foloseşte tehnologia peer-to-peer pentru a opera fără vreo autoritate centrală sau bancă; administrarea tranzacţiilor şi emiterea de bitcoini se face în mod colectiv, de către reţea. Criptomoneda a fost creată în 2009 de Satoshi Nakamoto.

De aproximativ patru ani, Transnistria este cel mai mare furnizor de criptomonede din Europa! Mulți cred că tartarul este partenerul de afaceri al lui Dodon, Igor Ceaika. Ei nu, el a făcut lobby și nu prea s-a descurcat tehnic. Pentru acest „mining” de cripto se folosește o cantitate uriașă de energie, de 2-3 ori mai multă decât este consumul total pe malul drept! Acest „business” extrem de obscur nu poate să funcționeze decât cu energie ieftină, a comentat fostul premier Ion Sturza, care sugerează că acesta ar fi unul din motivele pentru care rușii ai acceptat, tacit semnarea contractului de livrarea a gazului Republicii Moldova.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 14:24 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 23 aprilie, a intrat în vigoare Convenția dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii și fraudei fiscale cu privire la impozitele pe venit, semnată la Chișinău la 15 iunie 2022. Prevederile acestei Convenții se aplică începând cu 1 ianuarie 2025, anunță Ministerul de Externe.

Implementarea Convenției marchează un pas semnificativ în dezvoltarea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Franța. Eliminarea dublei impuneri pentru persoanele fizice și juridice va consolida legăturile economice dintre cele două țări și va spori atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii francezi. Cadru legal și fiscal propice va fi un factor important pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova.

Convenția are drept scop, de asemenea, consolidarea sistemelor financiare și fiscale din cele două țări. Prin coordonarea acțiunilor și schimbul eficient de informații în domeniul fiscal, se va contribui la avansarea dialogului economic moldo-francez și la realizarea proiectelor investiționale de interes comun. Această cooperare va consolida în continuare relațiile bilaterale și va crea oportunități noi pentru ambele țări în ceea ce privește dezvoltarea economică și comercială.

Prin intrarea în vigoare a acestei Convenții, se întăresc bazele unei colaborări mai strânse între Republica Moldova și Franța în domeniul fiscal și economic, consolidând încrederea reciprocă și promovând un mediu de afaceri favorabil și transparent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău