China închide robinetul banilor pentru Rusia: Plățile prin India, EAU și Hong Kong, blocate

21 Nov. 2024, 10:07
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 10:07 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile din China au început să blocheze plățile efectuate de companiile rusești prin India, Emiratele Arabe Unite (EAU) și Hong Kong, intensificând controalele pentru a identifica eventuale legături cu Rusia, au declarat reprezentanți ai mediului de afaceri pentru publicația Izvestia.

Procesul de efectuare a plăților a devenit tot mai complicat, deoarece băncile analizează documentele de livrare pentru a verifica destinația mărfurilor și scopul tranzacțiilor, a explicat Alexei Razumovski, director comercial al companiei Impaya Rus. Potrivit acestuia, anterior, astfel de verificări stricte vizau transferurile prin Turcia și țările CSI, însă acum au fost extinse la alte regiuni.

Ilona Gorșeneva-Doluț, reprezentantă a organizației „Sprijin pentru Rusia” în China, a confirmat aceste informații, menționând că băncile cer ca mărfurile să fie livrate exclusiv în țările din care provin fondurile. Controlul strict este o măsură de precauție pentru a evita sancțiunile secundare, a explicat Ekaterina Kizevici, director general al companiei Atvira și expert în comerț internațional.

Alexei Poroșin, directorul general al companiei Prima Grup, a avertizat că băncile chineze aplică aceste restricții în perspectiva revenirii lui Donald Trump la putere în 2025. El a amintit că Trump a inițiat un „război comercial” împotriva Chinei, iar băncile locale evită orice acțiuni care ar putea atrage sancțiuni suplimentare din partea noii administrații americane.

Totuși, există încă metode de a efectua plăți către China. Printre acestea se numără tranzacțiile directe între băncile regionale din Rusia și cele chineze, precum și plățile efectuate prin Malaysia sau Indonezia. Cea mai sigură opțiune rămâne utilizarea filialelor băncilor rusești din China, a explicat Kizevici. Aceste transferuri durează doar 2-3 zile și implică o comision fix de 4%, însă necesită deschiderea unui cont în filialele respective.

Această situație survine pe fondul sancțiunilor impuse Rusiei pentru războiul din Ucraina, care au început să creeze dificultăți în procesarea plăților încă din 2022. Din decembrie 2023, băncile din „țările prietenoase” au intensificat restricțiile în urma unui decret al președintelui SUA, care amenință instituțiile financiare străine cu sancțiuni pentru colaborarea cu entități rusești aflate pe lista neagră.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ