China vrea să dea o lovitură SUA: Metoda globală de a fenta băncile americane

10 Aug. 2023, 06:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Aug. 2023, 06:43 // Actual //  Lupu Eduard

Tensiunile continue dintre China și Statele Unite din ultimii ani au ajuns să capete accente variate, atât pe plan politic, cât și în domeniul financiar. Lupta dintre cele două puteri mondiale vine cu o nouă provocare: China vrea să înființeze o platformă financiară în care să-și extindă yuanul digital, pentru a lovi în dominația dolarului american.

China vrea să lanseze până la sfârșitul anului 2023 platforma financiară digitală denumită mBridge, un proiect dezvoltat alături de Thailanda, Hong Kong și Emiratele Arabe Unite, dar sub ”umbrela” Băncii pentru Reglementări Internaționale (BIS) de la Basel, Elveția, potrivit unei analize Bloomberg.
Proiectul mBridge al Chinei este activat de tehnologia blockchain și vrea să devină o provocare pentru dominația dolarului SUA, care are fluxuri valutare zilnice de aproximativ 7 trilioane de dolari (7.000 de miliarde de dolari).

Prototipul digital susținut de Beijing pentru trimiterea de bani în întreaga lume fără a se baza pe băncile americane avansează atât de repede încât unii observatori europeni și americani îl consideră acum un sfidător emergent al plăților în dolari în finanțele globale.

Proiectul mBridge, care este dezvoltat de China, Thailanda, Hong Kong și Emiratele Arabe Unite, va avea probabil gata un produs de bază de lucru până la sfârșitul anului, au spus patru persoane familiare cu inițiativa. Este un efort comun cu Banca Reglementărilor Internaționale din Basel, Elveția, un centru de colaborare globală cu băncile centrale.

Miza este enormă. Dolarul include tranzacții valutare estimate la 6,6 trilioane de dolari în fiecare zi, în timp ce jumătate din cele aproximativ 32 de trilioane de dolari din comerțul global în fiecare an sunt facturate în dolari, potrivit datelor BIS și ale Națiunilor Unite. mBridge ar putea în cele din urmă să faciliteze utilizarea yuanului Chinei ca alternativă la dolari, permițând formei sale digitale să deconteze tranzacții corporative mari.

O alternativă digitală la decontarea bazată pe dolari, spun criticii, ar putea facilita eludarea sancțiunilor, taxelor și regulilor privind spălarea banilor, fragmentând în același timp plățile globale în sisteme concurente care aprinde și mai mult tensiunile geopolitice.

Josh Lipsky, directorul Centrului de GeoEconomie al Consiliului Atlantic, a declarat la Washington faptul că mBridge prinde contur la BIS. „Luat izolat, poate părea ciudat, deoarece acest proiect ridică întrebări cu privire la ambițiile Chinei de a reduce dependența de sistemele de decontare bazate pe dolari”, a spus Lipsky. „Dar China, la fel ca zeci de alte bănci centrale, lucrează cu BRI, deoarece aici se desfășoară unele dintre cele mai avansate cercetări în domeniu.”

FMI vrea să evite ca proiectul să se transforme de la o soluție tehnică la un instrument geopolitic. mBridge se numără printre cel puțin șase proiecte aflate în derulare la băncile centrale care examinează modul în care monedele digitale, denumite și CBDC (Central Bank Digital Currency), ar putea fi utilizate pentru a îmbunătăți plățile transfrontaliere.

Să menționăm și celelalte inițiative internaționale privind platforme digitale care vor să folosească CBDC: Dunbar – la care participă Australia, Malaezia, Singapore, Africa de Sud, Cedar x Ubin+ – SUA, Singapore, Mariana – Franța, Singapore, Elveția, Icebreaker – Israel, Norvegia, WSuedia, Jura – Franța, Elveția.

Chiar dacă dezvoltarea continuă, viabilitatea lor ca alternativă cuprinzătoare la sistemul bancar corespondent care leagă acum creditorii din întreaga lume rămâne în dubiu. În august și septembrie anul trecut, partenerii mBridge și băncile comerciale din țările lor respective au efectuat o încercare pilot care a facilitat aproximativ 160 de tranzacții în valoare totală de 22 de milioane de dolari.

Folosind sistemul, o companie din China ar putea plăti un vânzător din Emiratele Arabe Unite, solicitând băncii sale să emită un token digital e-yuan prin Banca Populară a Chinei pe blockchain-ul mBridge. Dacă ar fi adoptat și operațional, mBridge ar permite creditorilor comerciali dintr-o țară să aibă acces la o monedă emisă de banca centrală a unei alte națiuni, în loc să fie nevoiți să treacă prin intermediari sau bănci corespondente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:30 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Piaţa imobiliară din California este zguduită de creşterea preţurilor asigurărilor, în deja cea mai scumă regiune din ţară, unii locuitorii din Beverly Hills abandonând ideea de a mai încheia poliţe, scrie Bloomberg.

Tendinţa de creştere a preţurilor este observabilă şi în alte zone, în Florida proprietarii plătind de trei ori mai mult pentru o poliţă de asigurare faţă de media naţională. Spre deosebire de statul Florida care este expus la uragane frecvente, în California creşterea preţurilor a fost determinată de incendiile de vegetaţie.

State Farm General Insurance Co., cel mai mare asigurator din California, şi-a anunţat în martie clienţii că va renunţa la 72.000 de poliţe de asigurare, 30.000 dintre acestea acoperind case de locuit.

John Morris a încheiat o asigurare la State Farm în 2022, plătind 22.000 de dolari pe an pentru un plan ce acoperă doar 40% din costurile de înlocuire în valoare de 10 milioane de dolari. Acesta a fost anunţat că acoperirea se va încheia în 2025.

„O să mai existe alternative, dar vor fi mai scumpe”, a explicat Morris.

Unii investitori chiar au renunţat la a cumpăra locuinţe după ce au văzut preţul poliţelor de asigurare. Stephen Shapiro, co-fondator al Westside Estate Agency, a abondanat ideea de investi 15 milioane de dolari într-o casă după ce a aflat că asigurarea va costa 150.000 de dolari pe an.

„Dacă vorbim de 150.000 de dolari pe an, asta anulează capacitatea de a face profit”, a arătat acesta.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău