Chinezii dau o lovitură năpraznică Google. 55 de miliarde de dolari s-au evaporat într-o clipă

18 Apr. 2023, 04:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Apr. 2023, 04:27 // Actual //  Lupu Eduard

Acțiunile Alphabet au scăzut luni cu până la 4%, cu aproximativ 55 de miliarde de dolari din valoarea de piață. Totul după ce un comentariu al cotidianului The New York Times a sugerat că se intensifică concurența pe piața de căutare pe mobil. Chinezii dau o lovitură năpraznică Google.

Știrea publicată de New York Times a afirmat că Samsung ia în considerare înlocuirea Google ca motor de căutare implicit în toată gama sa de dispozitive în favoarea Bing Search de la Microsof. O mișcare agresivă care ar putea pune în pericol venituri anuale de aproximativ 3 miliarde de dolari pentru Alphabet, compania marca Google cu un nou nume.

Un contract similar între Alphabet și Apple, care valorează aproximativ 20 de miliarde de dolari în venituri anuale pentru Alphabet, urmează să fie reînnoit în cursul acestui an.

Angajații Google au fost șocați când au aflat în martie că Samsung se gândește să înlocuiască Google, iar mesajele interne ale angajaților Alphabet analizate de New York Times au arătat „panică” în rândul personalului.

Inteligența artificială provoacă un cutremur

Google se confruntă cu o concurență sporită în domeniul căutărilor pentru prima dată în ultimele decenii, după ce Microsoft a încorporat ChatGPT de la OpenAI în rezultatele căutărilor sale Bing la începutul acestui an. Google a deținut mult timp un monopol esențial pe piața de căutare, deținând  o cotă de piață de aproximativ 90%.

Iar Alphabet lucrează din greu pentru a-și apăra cota de piață, potrivit raportului, cu o echipă de peste 160 de persoane care lucrează pentru a încorpora funcții de inteligență artificială în produsul său de căutare Google.

Dar acest lucru ar putea să nu fie suficient dacă Samsung decide să seteze Bing ca motor de căutare implicit pe sutele de milioane de dispozitive mobile pe care le livrează în fiecare an. Deși Google ar putea fi transformat în continuare în motorul principal de căutare pe dispozitivele Samsung dacă se va ajunge la un acord între Samsung și Microsoft, ar fi necesar ca utilizatorii să modifice singuri setările telefonului pentru a face această schimbare.

O ultimă șansă pentru Google

Samsung are o relație de lungă durată atât cu Alphabet, cât și cu Microsoft, întrucât preinstalează diverse aplicații de la ambele companii pe dispozitivele sale, iar negocierile dintre Samsung și Microsoft sunt încă în curs de desfășurare și ar putea ajunge în continuare să aibă Google ca furnizor implicit, potrivit analiștilor media.

Dar reporterii NYT evidențiază în articolul publicat cât de mult este în joc pentru Alphabet pentru a-și apăra cota de piață în domeniul căutărilor și pentru a-și recâștiga competitivitatea pe piața căutărilor generative cu inteligență artificială, la care ChatGPT prosperă. O primă prezentare a răspunsului Google la ChatGPT, denumit Bard, a fost un eșec.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

12 Sept. 2024, 17:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
12 Sept. 2024, 17:16 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Comisia Națională a Pieței Financiare a autorizat emisiunea suplimentară de acțiuni a gigantului JLC, cu 11,2 milioane de lei (200 049 de acțiuni ordinare nominative).

Capitalul companiei după majorare va constitui 68,2 milioane de lei divizat în 1 218 429 de acțiuni.

Ultimele date arată că în 2023, JLC a contabilizat un profit de 694,1 milioane de lei și o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei.

JLC SA deţine peste 68% din capitalul celui de-al doilea producător de lactate din Moldova, Incomlac din Bălţi.

Din grup mai fac parte reţeaua de magazine Jardi, compania de construcţii Monolit, gospodării agricole cu peste 2.000 de hectare de terenuri agricole, dar şi fabrici de lactate în Ucraina, Kazahstan şi România.

Despre Vladimir Jardan care stă în spatele grupului se cunosc puţine, el preluând o parte din afacerile din domeniul lactatelor prin intermediul unui fond de investiţii creat în perioada privatizării contra bonuri patrimoniale în anii 90 ai secolului XX.

Vladimir Jardan a avut conexiuni şi cu băncile implicate în furtul miliardului. Astfel înainte de introducerea administrării specială de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi iniţierii procedurii de lichidare a Băncii Sociale, milionarul Vladimir Jardan, deţinea direct 0,72% din acțiunile instituției, dar împreună cu acțiunile deținute de firmele Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac avea 5,28%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău