Cine este spionul rus care a tras sforile de la Aeroportul Chișinău

11 Mai 2023, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2023, 11:36 // Actual //  Lupu Eduard

După o epopee de aproape 10 ani de aflare în concesiunea Avia Invest SRL, pe 28 martie 2023, Aeroportul Internaţional Chişinău a revenit din nou în gestiunea statului.

Dar aceasta nu este singura schimbare din ultima perioadă în dosarul concesionării aeroportului. Din februarie 2023, unul dintre beneficiarii acestei scheme – un fost angajat al Serviciului Federal rus de Securitate – a ajuns pe lista sancţiunilor UE. Este vorba de Konstantin Basiuk (Basyuk), în vârstă de 56 de ani, absolvent al Şcolii Superioare a KGB în 1987, fost colaborator al FSB şi consilier al aşa-zisului guvernator ad interim al regiunii Herson, Vladimir Saldo, arată o investigație RISE.

Pe lângă noua sa funcţie, Basiuk a fost desemnat şi membru al Comitetului pentru Apărare și Securitate a Consiliului Federației și s-a remarcat cu vizite pe teritoriul ocupat de Rusia, declaraţii belicoase la adresa Ucrainei şi a statelor care susţin ţara vecină, dar şi cu un proiect de lege cu privire la pensiile persoanelor care au activat în armată, poliţie şi alte structuri, inclusiv în afara Rusiei.

La finele lunii februarie 2023, Basiuk a fost inclus în lista celor 87 de persoane din cel de-al zecelea pachet de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană în legătură cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În replică, senatorul rus s-a declarat mândru de faptul că se alătură „clubului de elită al rușilor sancționați”.

Noul senator rus este de aproape 10 ani şi unul dintre beneficiarii Avia Invest, firma din Moldova care, în 2013, a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău. Dar dacă despre beneficiarii în acte ai asociatului majoritar al Avia Invest, Komaksavia Airport Invest LTD din Cipru – bulgarul Marin Mihov Tenev (inclus în schemă în 2016) și milionarul rus Andrey Goncharenko (apărut în documente în 2019 ), s-a scris mult, atunci Konstantin Basiuk, beneficiarul Societății pe acțiuni „Habarovsky Aeroport” (Aeroportul Habarovsk) – asociatul minoritar al Avia Invest, a fost pomenit doar în treacăt, iar numele lui practic a fost dat uitării. Însă rolul acestuia nu poate fi neglijat, inclusiv pentru că el a fost parte de la început în schema concesionării Aeroportului Chişinău şi este singura persoană care a rămas în acte până în prezent.

Basiuk deţine în prezent direct doar patru acţiuni din capitalul companiei Habarovsky Aeroport, la restul de 99,99% fiind beneficiar prin Kvarts-Invest SA, o firmă din Moscova la care este asociat unic. În extrasele oficiale nu mai apare numele său şi nici a altei persoane, iar locul unde trebuie să fie indicat numele proprietarului este gol. În rapoartele mai vechi ale Kvarts-Invest, de până la 2022, numele lui este prezent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău