Cine l-a învățat pe Vladimir Putin „să mintă” și să gândească „ca un terorist”. Foștii spioni rup tăcerea

07 Nov. 2022, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Nov. 2022, 17:45 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele rus Vladimir Putin şi-a pus toată lumea în cap după ce a declanșat primul război major din Europa din 1945, care a provocat o criză energetică globală și apoi temeri cu privire la un conflict nuclear. În timp ce agențiile de informații occidentale luptă pentru a fi cu doi pași în fața liderului rus și de a intra în mintea sa, privirea în trecutul lui Putin ca ofițer KGB poate oferi indicii despre ce ar putea face în continuare.

Perioada în care președintele rus Vladimir Putin a fost ofițer KGB explică viziunea sa despre lume și concepția brutală despre război, potrivit dezvăluirilor unor foști spioni. Mai exact, timpul petrecut de Putin ca ofițer KGB l-a învățat „cum să mintă” și să gândească ca „un terorist”.

Cu mult înainte de a fi lider mondial, Putin a fost un ofițer KGB de nivel mediu, staționat la Dresda, Germania de Est, spre sfârșitul Războiului Rece. Foștii spioni și experți din Rusia au declarat că timpul petrecut de Putin în KGB –  temuta agenția de securitate a Uniunii Sovietice – a jucat un rol esențial în modelarea mentalității sale.

Un fost agent KGB a explicat cum formarea lui Putin ca spion l-a învățat în principal „cum să mintă”

Un ofițer CIA de carieră crede că tacticile nemiloase la care apelează Putin în războiul din Ucraina fac parte din mentalitatea sa de ofițer KGB.

„Istoricul lui Putin în KGB ne spune multe despre cum gândește și cum vede războiul. El este o creație a KGB-ului, iar KGB-ul a fost o organizație teroristă”, a declarat pentru Insider John Sipher, un fost ofițer CIA care a activat Rusia. „Totul avea legătură cu menținerea conducerii la putere cu orice preț. A sugrumat orice opoziție internă față de Partidul Comunist și a folosit subversiunea în străinătate”.

Din Cecenia până în Siria și acum Ucraina, liderul rus și-a arătat dorința de a devasta orașe și de a ucide zeci de civili, în timp ce armata și comandanții săi au comis o gamă largă de crime de război – de la răpiri, tortură, viol și execuții sumare. Strategia de la baza lor este frângerea voinței ucrainenilor și forțarea lor să capituleze și să cedeze guvernării Rusiei.

Jhon Sipher spune că războiul  împotriva Ucrainei face parte dintr-o „gândire KGB/teroristă”

Sipher, cu o experiență de 30 de ani în KGB, spune că serviciile secrete ale Moscovei s-au specializat în dezinformare, sabotaj, inducere în eroare, provocare și asasinate; și Putin a apelat în cei 20 de ani la putere la aceleași atacuri asimetrice specifice grupărilor teroriste care, neavând posibilitatea unei lupte directe, „caută să exploateze slăbiciunile și țintele ușoare”.

Jack Barsky, ex-agent KGB infiltrat în SUA în perioada Războiului Rece, a explicat ce se aștepta de la un angajat al KGB – să fie în slujba statului, să execute ordine – doar că Putin a fost capabil să se ridice deasupra acestor îndatoriri și să ajungă la conducerea Rusiei.

Cei ce aspirau să facă parte din KGB nu o făceau doar din rațiuni de carieră, ci și din patriotism, ceea ce a rămas valabil și pentru Putin, care se consideră un mare patriot, spune Barsky, un fost agent KGB expus drept spion în SUA și care ulterior a colaborat cu FBI.

Despre perioada în care Putin a fost detașat la Dresda (1985-1990) se cunosc puține detalii – de pildă, se presupune că Putin colabora cu poliția secretă Stasi, în Germania de Est, favorabilă URSS, și probabil se ocupa de recrutări.

 „Când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, Putin a avut o rețea grozavă de agenți foşti KGB”

Lucru confirmat şi de Barsky, care a fost recrutat de KGB pe când era în student. De asemenea, în cartea lor, „Mr. Putin”, Fiona Hill și Clifford Gaddy avansează ideea că probabil Putin a călătorit uneori și în Germania de Vest ca agent sub acoperire, tot în scopul de a face recrutări. Putin își formase o rețea „grozavă” de agenți KGB care ulterior l-a ajutat să ajungă la putere „pentru că ei știau cum funcționează lumea de tip capitalist”.

Sfârșitul detașării sale la Dresda a coincis cu căderea URSS și un episod din acea perioadă este revelator pentru abilitățile lui Putin: o mulțime de protestatari se adunase în fața clădirii unde se afla biroul său, pentru a-i vâna pe membri Stasi.

„Când l-au întrebat furioși cine este, Putin le-a răspuns că este traducător. A mințit să scape din necaz”, au scris Hill și Gaddy.

Născut în Germania de Est ca Albert Dittrich, Barsky a fost spion în SUA vreme de un deceniu, misiunea lui fiind să-și facă contacte la nivel înalt în societatea americană.

Realitatea Live

21 Iun. 2024, 13:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Iun. 2024, 13:48 // Actual //  bani.md

Expertul în drept constituțional, Teodor Cîrnaț, atrage atenția că Procuratura ar trebui să inițieze o investigație penală cu privire la propunerea de modificare a legii, declarată neconstituțională, prezentată de către deputatul Radu Marian. Inițiativa propune modificarea condițiilor pentru concesionarea spațiilor comerciale de la aeroport, generând suspiciuni serioase de favorizare a unei anumite companii.

În opinia lui Cîrnaț, este crucial ca autoritățile să investigheze toate licitațiile organizate în acest context, având în vedere că „toată lumea știe că va câștiga compania Lagardere”. Expertul subliniază importanța respectării principiilor de transparență și concurență corectă în administrarea bunurilor publice, mai ales în sectorul infrastructurii critice precum aeroporturile.

„Pe orice tentativă de organizare a licitației e bine ca Procuratura să intenteze dosar penal. Fiindcă odată ce Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că legea sau acest amendament promovat de Radu Marian este neconstituțional, înseamnă că cineva l-a băgat cu de-a sila Parlamentului ca să-l voteze. Păi atunci trebuie să vedem dacă nu este abuz din partea unor deputați sau unui deputat în acest amendament. Doi. Dacă nu cumva pentru acest amendament, un deputat sau doi sau un grup au fost mituiți. Pentru că dacă s-a declarat neconstituțional, la mijloc sunt probleme. Iar dacă sunt probleme, Procuratura Anticorupție are tot temeiul ca să pornească un proces penal cel puțin ca să verifice care au fost temeiurile ca acest amendament să fie băgat la vot în Parlament. Ca ulterior Curtea să spună: măi, oameni buni, voi ați încălcat Constituția. Voi ați închis ochii la proceduri. Și atunci, ăștia care au închis ochii, nu au luat bani?”, a declarat Teodor Cârnat, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Teodor Cîrnaț a declarat, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că modificările legislative propuse pot avea consecințe grave asupra transparenței și bunei guvernări în gestionarea patrimoniului public, motiv pentru care este esențială o evaluare riguroasă din punct de vedere juridic și penal.

În acest sens, expertul constituțional atrage atenția asupra responsabilității procurorilor de a investiga cu atenție și de a asigura că orice acțiune legislative nu este folosită în mod abuziv în beneficiul unor interese private.

Ieri, 20 iunie, Curtea Constituțională a anulat modificările operate la legislația cu privire la privatizare, prin care se extindea termenul de dare în arendă a spațiilor comerciale ale Aeroportului Internațional Chișinău. Decizia a fost luată în urma unei sesizări depuse de deputați din opoziție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău