Cine sunt oamenii lui Putin care nu au vrut să lupte în războiul din Ucraina

28 Mai 2022, 10:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2022, 10:09 // Actual //  bani.md

Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale Rusiei au fost concediați pentru că au refuzat să lupte în Ucraina, arată documente judiciare postate pe site-ul unei instanţe locale, relazează The Guardian. Concedierea membrilor Rosgvardia a ieşit la iveală după ce militarii ruşi au contestat măsura.

Cazul celor 115 membri ai Gărzii Naționale a Rusiei, cunoscută ca armata privată a lui Vladimir Putin, a ieşit la lumină miercuri, după ce o instanță locală rusă a respins procesul lor colectiv care contesta concedierea lor anterioară.

Potrivit deciziei tribunalului, publicată pe site-ul său, procesul a fost respins după ce judecătorul a stabilit că soldații au fost concediați pe bună dreptate pentru că au „refuzat să îndeplinească o misiune oficială” de a lupta în Ucraina.

Procesul a fost foarte rapid

Andrei Sabinin, avocatul care i-a reprezentat pe cei 115 soldați, a declarat că decizia instanței a fost „fără precedent de rapidă”, având în vedere complexitatea cazului.
„Îmi exprim îndoielile cu privire la corectitudinea procesului în ansamblu, deoarece clienților mei nu li s-a permis să cheme anumiți martori, iar mai multe documente au fost respinse de către instanță”, a spus Sabinin.

Potrivit lui Sabinin, comandanții unității Rosgvardia le-au oferit soldaților opțiunea de a nu lupta, iar concedierea lor a fost ilegală.
Ce este Rosgvardia
Rusia a creat Rosgvardia în 2016 , o forță militarizată separată de armată, pentru a lupta împotriva terorismului și pentru a menține ordinea publică.

De la înființarea sa, membrii Rosgvardia, care este deseori numită „armata privată” a lui Putin, au fost implicați mai ales în acțiuni de reprimare a protestelor pașnice antiguvernamentale.

Analiștii militari au făcut legătura între utilizarea intensă de către Rusia a soldaților Rosgvardia în Ucraina și obiectivele strategice ale Moscovei de a captura și de a menține principalele orașe ucrainene, inclusiv Harkov şi Kiev.

Armata lui Putin ar fi fost antrenată pentru capturarea Kievului

Mihail Afanasyev, redactorul-șef al Novy Fokus din regiunea rusă Hakasia, a fost arestat de forțele de securitate luna trecută din cauza unui reportaj despre alţi membri Rosgvardia care au refuzat, de asemenea, să lupte în Ucraina, potrivit unor documente obţinute de The Guardian.

Mărturiile membrilor Rosgvardia menționate în raportul lui Afanasyev confirmă rapoartele anterioare potrivit cărora 11 membri ai Rosgvardia din Hakasia au refuzat să participe la războiul din Ucraina.

Mărturiile sugerează că invazia Kremlinului în Ucraina a fost inițial concepută ca un atac fulger asupra Kievului, cu scopul de a captura capitala.

Un soldat din Roskgvardia a declarat în fața instanței că comandantul său a instruit unitatea cu trei zile înainte de invazie că vor fi trimiși în Ucraina pentru a „patrula străzile și intersecțiile din Kiev”.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO