Cine sunt oamenii lui Putin care nu au vrut să lupte în războiul din Ucraina

28 Mai 2022, 10:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2022, 10:09 // Actual //  bani.md

Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale Rusiei au fost concediați pentru că au refuzat să lupte în Ucraina, arată documente judiciare postate pe site-ul unei instanţe locale, relazează The Guardian. Concedierea membrilor Rosgvardia a ieşit la iveală după ce militarii ruşi au contestat măsura.

Cazul celor 115 membri ai Gărzii Naționale a Rusiei, cunoscută ca armata privată a lui Vladimir Putin, a ieşit la lumină miercuri, după ce o instanță locală rusă a respins procesul lor colectiv care contesta concedierea lor anterioară.

Potrivit deciziei tribunalului, publicată pe site-ul său, procesul a fost respins după ce judecătorul a stabilit că soldații au fost concediați pe bună dreptate pentru că au „refuzat să îndeplinească o misiune oficială” de a lupta în Ucraina.

Procesul a fost foarte rapid

Andrei Sabinin, avocatul care i-a reprezentat pe cei 115 soldați, a declarat că decizia instanței a fost „fără precedent de rapidă”, având în vedere complexitatea cazului.
„Îmi exprim îndoielile cu privire la corectitudinea procesului în ansamblu, deoarece clienților mei nu li s-a permis să cheme anumiți martori, iar mai multe documente au fost respinse de către instanță”, a spus Sabinin.

Potrivit lui Sabinin, comandanții unității Rosgvardia le-au oferit soldaților opțiunea de a nu lupta, iar concedierea lor a fost ilegală.
Ce este Rosgvardia
Rusia a creat Rosgvardia în 2016 , o forță militarizată separată de armată, pentru a lupta împotriva terorismului și pentru a menține ordinea publică.

De la înființarea sa, membrii Rosgvardia, care este deseori numită „armata privată” a lui Putin, au fost implicați mai ales în acțiuni de reprimare a protestelor pașnice antiguvernamentale.

Analiștii militari au făcut legătura între utilizarea intensă de către Rusia a soldaților Rosgvardia în Ucraina și obiectivele strategice ale Moscovei de a captura și de a menține principalele orașe ucrainene, inclusiv Harkov şi Kiev.

Armata lui Putin ar fi fost antrenată pentru capturarea Kievului

Mihail Afanasyev, redactorul-șef al Novy Fokus din regiunea rusă Hakasia, a fost arestat de forțele de securitate luna trecută din cauza unui reportaj despre alţi membri Rosgvardia care au refuzat, de asemenea, să lupte în Ucraina, potrivit unor documente obţinute de The Guardian.

Mărturiile membrilor Rosgvardia menționate în raportul lui Afanasyev confirmă rapoartele anterioare potrivit cărora 11 membri ai Rosgvardia din Hakasia au refuzat să participe la războiul din Ucraina.

Mărturiile sugerează că invazia Kremlinului în Ucraina a fost inițial concepută ca un atac fulger asupra Kievului, cu scopul de a captura capitala.

Un soldat din Roskgvardia a declarat în fața instanței că comandantul său a instruit unitatea cu trei zile înainte de invazie că vor fi trimiși în Ucraina pentru a „patrula străzile și intersecțiile din Kiev”.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău