Ciolacu arată cu degetul la legislația bancară stufoasă a Chișinăului: Oferim tot suportul modificarea prevederilor

27 Mart. 2024, 14:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2024, 14:20 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Accesarea Bursei de valori București reprezintă „traseul corect” pentru firmele din Republica Moldova care vor să se dezvolte, spune premierul Marcel Ciolacu în cadrul celei de-a 2-a ediții a Forumului Moldova – România.

„Sunt convins că atât autoritățile de la Chișinău, cât și toți antreprenorii importanți de peste Prut înțeleg avantajele de a deveni beneficiarii infrastructurii și cunoștințelor acumulate de profesioniștii Bursei de Valori de la București și sper că vor profita din plin de o asemenea oportunitate”, spune premierul Ciolacu.

Acesta a amintit de intenția maib, cea mai importantă bancă din Republica Moldova, de a se lista la București, decizie pentru care are un vot în Adunarea Generală a Acționarilor. Pentru această mutare strategică, însă, maib așteaptă schimbări în legislația de la Chișinău. „Oferim tot suportul legislativ necesar Guvernului Republicii Moldova pentru a accelera acest proces”, spune Ciolacu.

Primul ministru a adus în discuție și listarea la cota BVB a companiei Purcari Wineries, societate care a ajuns pe această piață la o capitalizare bursieră de 610,59 milioane lei (122,82 milioane euro).

„Nu doar că face vinuri foarte bune, ci este un exemplu al unei afaceri care a știut să se dezvolte organic, iar prin listarea de la Bursa de Valori București a reușit inclusiv să comunice mai mult și mai bine pentru consumatorul român”, spune despr Purcari premierul Ciolacu. „A găsit platforma perfectă ca să devină un nume important pe piața românească și internațională. Acesta este traseul corectv pe care îmi doresc să-l multiplicăm pentru cât mai multe companii din Republica Moldova.”

România a dezvoltat o mai bună interconectivitate a sistemelor energetice dintre România și Republica Moldova. Un proces similar poate fi acum urmat la nivelul infrastructurii financiare. „Practic, piața de capital reprezintă un pilon esențial al interconectării economice”, spune șeful Guvernului.

„Din punctul meu de vedere, a trecut vremea când sprijinul însemna doar cuvine frumoase și pioduri de flori. Este timpul podurilor de fier și beton, dublate de poduri comerciale și de capital, al investițiilor bugetate, al proiectelor cu impact economic bine definit, iar Bursa de Valori București este locul unde faptele și cifrele vorbesc de la sine”, spune Ciolacu. „Este o resursă națională construită cu mult efort pe care astăzi o punem la dispoziția fraților noștri. Așa face o familie adevărată, atunci când i se cere ajutorul.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău