Ciolacu arată cu degetul la legislația bancară stufoasă a Chișinăului: Oferim tot suportul modificarea prevederilor

27 Mart. 2024, 14:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2024, 14:20 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Accesarea Bursei de valori București reprezintă „traseul corect” pentru firmele din Republica Moldova care vor să se dezvolte, spune premierul Marcel Ciolacu în cadrul celei de-a 2-a ediții a Forumului Moldova – România.

„Sunt convins că atât autoritățile de la Chișinău, cât și toți antreprenorii importanți de peste Prut înțeleg avantajele de a deveni beneficiarii infrastructurii și cunoștințelor acumulate de profesioniștii Bursei de Valori de la București și sper că vor profita din plin de o asemenea oportunitate”, spune premierul Ciolacu.

Acesta a amintit de intenția maib, cea mai importantă bancă din Republica Moldova, de a se lista la București, decizie pentru care are un vot în Adunarea Generală a Acționarilor. Pentru această mutare strategică, însă, maib așteaptă schimbări în legislația de la Chișinău. „Oferim tot suportul legislativ necesar Guvernului Republicii Moldova pentru a accelera acest proces”, spune Ciolacu.

Primul ministru a adus în discuție și listarea la cota BVB a companiei Purcari Wineries, societate care a ajuns pe această piață la o capitalizare bursieră de 610,59 milioane lei (122,82 milioane euro).

„Nu doar că face vinuri foarte bune, ci este un exemplu al unei afaceri care a știut să se dezvolte organic, iar prin listarea de la Bursa de Valori București a reușit inclusiv să comunice mai mult și mai bine pentru consumatorul român”, spune despr Purcari premierul Ciolacu. „A găsit platforma perfectă ca să devină un nume important pe piața românească și internațională. Acesta este traseul corectv pe care îmi doresc să-l multiplicăm pentru cât mai multe companii din Republica Moldova.”

România a dezvoltat o mai bună interconectivitate a sistemelor energetice dintre România și Republica Moldova. Un proces similar poate fi acum urmat la nivelul infrastructurii financiare. „Practic, piața de capital reprezintă un pilon esențial al interconectării economice”, spune șeful Guvernului.

„Din punctul meu de vedere, a trecut vremea când sprijinul însemna doar cuvine frumoase și pioduri de flori. Este timpul podurilor de fier și beton, dublate de poduri comerciale și de capital, al investițiilor bugetate, al proiectelor cu impact economic bine definit, iar Bursa de Valori București este locul unde faptele și cifrele vorbesc de la sine”, spune Ciolacu. „Este o resursă națională construită cu mult efort pe care astăzi o punem la dispoziția fraților noștri. Așa face o familie adevărată, atunci când i se cere ajutorul.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău