Circa 350 de companii vor participa la expoziția „Fabricat în Moldova” 2023

26 Ian. 2023, 10:53
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
26 Ian. 2023, 10:53 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Circa 350 de companii își vor expune și vinde produsele la expoziția „Fabricat în Moldova” 2023, a anunțat președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), Sergiu Harea. Dintre cele 350 de companii participante, 40 de agenți economici vor participa pentru prima dată.

În acest an, CCI a RM va organiza standuri comune cu Camera de Comerț și Industrie Moldo-Italiană. Astfel, la expoziție vor participa și companii italiene care își comercializează produsele în Republica Moldova, precum și companii care exportă produse din Republica Moldova în Italia.

Expoziția este organizată în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

„Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) susține și să ofere stimulente pentru IMM-urile care participă la această expoziție și anume prin programul de promovare a participării agenților economici la târguri și expoziții care are drept obiectiv oferirea subvențiilor de participare cu obiectivul final de a spori vizibilitatea întreprinderilor pe piața locală, dar și internațională; lărgirea bazei de clienți a întreprinderilor precum și sporirea vânzărilor companiei. Acest program a fost lansat în anul 2012, potrivit prevederilor actuale, participanții la expoziții pot beneficia de 100% compensare din taxa de participare sau de înregistrare, ori aceasta nu poate depăși suma de 3000 de lei. De asemenea, ODA subvenționează 50% din costul spațiului expozițional, dar nu mai mult de 5000 lei”, a declarat directorul adjunct al ODA, Rodica Crudu.

În acest an, spațiul dedicat agenților economici va fi de 3.000 metri pătrați. La eveniment vor participa mai multe delegații străine din țări precum: România, Italia, Spania, Japonia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Belgia, Ucraina și Polonia.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Noutatea expoziției din acest an este organizarea unui forum dedicat vinificației.

În acest an, Camera de Comerț și Industrie speră că numărul vizitatorilor va ajunge la 50.000 – 60.000.

De asemenea, pe perioada expoziției vor vi organizate mai multe ateliere informative pentru participanți printre care ateliere dedicate antreprenoriatului social și învățământului dual.

Expoziția „Fabricat în Moldova” va fi organizată în perioada 1-5 februarie în incinta Centrului Expozițional „MOLDEXPO”.

Realitatea Live

14 Iun. 2024, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iun. 2024, 17:16 // Actual //  Lupu Eduard

Piața imobiliară din Chișinău a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor în primul trimestru al anului 2024, marcând cea mai mare majorare din ultimii 16 ani. Conform raportului prezentat de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, această creștere survine după o perioadă de stagnare în 2023.

În perioada ianuarie-martie 2024, prețurile locuințelor au atins un nivel maxim istoric, cu o creștere estimată de 9,8%. Cu toate acestea, numărul de tranzacții imobiliare a scăzut, indicând o înviorare a pieței prin prețuri mai mari, dar cu activitate redusă. „Ultima dată când prețurile au fost atât de mari a fost în 2008,” a subliniat Ioniță în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Statisticile arată că în 80% din cazurile de acordare a asistenței juridice calificate a fost vorba despre cauze penale. De asemenea, 7,337 femei, 2,428 minori, 1,296 persoane cu dizabilități, 1,690 victime ale violenței domestice și 114 victime ale traficului de ființe umane au beneficiat de asistență juridică gratuită garantată de stat. În 3,561 de cazuri, asistența juridică a fost acordată de urgență. În 1,700 de cazuri, solicitările de asistență juridică au fost respinse, datorită verificărilor veniturilor solicitanților.

Evoluția prețurilor a variat de-a lungul anilor. În 2023, prețurile au stagnat, dar în primul trimestru al anului 2024, prețurile au crescut cu 9,8%. Ioniță a remarcat că prețurile apartamentelor în Chișinău au avut o dinamică fluctuantă în ultimele două decenii, cu creșteri semnificative în anii 2000 și scăderi marcante în perioada crizei economice globale.

Economistul a evidențiat că în 2024, prețurile apartamentelor noi au crescut cu 11,9% în valoare anuală, iar piața secundară a înregistrat o creștere anuală de 9,8%. Acest fenomen este rar întâlnit în ultimii zece ani, indicând o preferință crescută pentru apartamentele de pe piața secundară.

Accesibilitatea creditelor ipotecare a fost un alt subiect abordat de Ioniță. El a menționat că rata medie a dobânzii la creditele imobiliare a scăzut la 8% în primul trimestru din 2024, comparativ cu 13% în perioada 2021-2022. Acest fapt, alături de creșterea veniturilor populației, a făcut ca accesul la creditele ipotecare să devină din nou o soluție viabilă pentru achiziționarea de locuințe.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a afirmat că piața imobiliară din Chișinău se află într-o fază de reechilibrare după o perioadă de stagnare și incertitudine. Creșterea prețurilor este susținută de cererea pentru locuințe noi și secundare, iar tendința de creștere a veniturilor contribuie la menținerea accesibilității locuințelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău