Potrivit Conceptului de modernizare a Codului fiscal, proiectul căruia a fost publicat de Ministerul Finanțelor pentru consultări publice, noul cod urmează a fi elaborat pînă în anul 2027 și se planifică că acesta va cuprinde 6 Cărți divizate în titluri, unde fiecare titlu va fi împărțit în capitole.
În vederea consultării părților interesate și opiniile acestora, Ministerul Finanțelor a organizat o ședință de consultare publică a conceptului. În cadrul sesiunii au fost supuse discuțiilor cauzele necesității modernizării acestuia, noua structură a codului, obiectivele trasate, etc.
Secretara de stat Olga Golban în deschiderea ședinței a menționat: “Suntem într-un proces amplu de revizuire a legislației fiscale, în acest sens, fiind lansat procesul de consultare publică a Conceptului de modernizare a Codului fiscal. Prin acest document ne dorim să aducem la cunoștință autorităților, mediului de afaceri și partenerilor de dezvoltare obiectivele pe termen mediu a Ministerului Finanțelor, în partea ce vizează îmbunătățirea cadrului normativ fiscal. În acest sens, ne propunem ca noul Cod fiscal să fie adaptat la cele mai înalte standarde și cerințe care să corespundă proceselor economice actuale, și să asigure transpunerea directivelor europene, în calitate de țară candidată la aderarea la UE”.
Potrivit conceptului, noul Cod fiscal urmează a fi elaborat de reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Serviciului Fiscal de Stat, reprezentanți ai mediului de afaceri și mediul academic. Validarea efortului realizat, stabilirea obiectivelor și alte sarcini strategice vizavi de exercițiul dat se va realiza de Consiliul Consultativ pe lângă MF în domeniul fiscal și vamal.
Argumentarea necesității rescrierii Codului fiscal, cât și alte detalii, pot fi consultate în Concept, care este disponibil la acest link https://bit.ly/3rMSIXk. Propunerile cu privire la proiect vor fi aceptate până la data de 18 octombrie anul curent.