Colapsul bugetului familial! Inflația iese de sub control, iar prețurile sar în aer

11 Feb. 2025, 10:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Feb. 2025, 10:41 // Actual //  Ursu Victor

În luna ianuarie 2025, prețurile medii de consum au înregistrat o creștere de 9,1% comparativ cu aceeași lună a anului anterior, conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică. Creșterile au fost resimțite în mod semnificativ la produsele alimentare, bunurile nealimentare și serviciile prestate populației.

Produsele alimentare au fost cele mai afectate de scumpiri, cu un avans de 7,4%. Cele mai mari creșteri de preț s-au înregistrat la legume, care s-au scumpit cu 31%, fructe, cu 23,2%, și ouă, cu 15%.

În ceea ce privește mărfurile nealimentare, creșterile de preț au fost mai moderate, de 4,7%, dar semnificative în anumite sectoare. Astfel, medicamentele s-au scumpit cu 8%, încălțămintea cu 6,8%, iar confecțiile cu 5,5%.

Sectorul serviciilor a cunoscut o creștere considerabilă a prețurilor, în special în ceea ce privește utilitățile. Serviciile de încălzire centralizată au înregistrat o creștere de 58,4%, urmate de energia electrică, cu 47,7%, serviciile comunale, cu 36%, și serviciile medicale, cu 22%.

Banca Națională a Moldovei (BNM) a emis un avertisment privind abateri semnificative față de prognoza inflației pe termen scurt, cu o depășire a limitei superioare a intervalului de variație de ±1,5 puncte procentuale față de ținta de 5,0% anual. BNM estimează că această situație ar putea persista pe parcursul mai multor trimestre ale anului 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Mai 2025, 08:41
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Mai 2025, 08:41 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina a reluat recent livrarea energiei electrice către Uzina Metalurgică Moldovenească (MMZ) din Râbnița prin linia Podolsk, fapt ce a permis repornirea activității combinatului. Potrivit membrului Consiliului de administrare al Energocom, Alexandr Slusari, acest lucru nu s-ar fi produs fără intervenția „insistentă” a unor „avocați” ai MMZ din Chișinău.

„Uzina funcționează, chiar dacă la turație redusă: în timpul săptămânii doar noaptea, iar în weekend pe tot parcursul zilei. Ambele secții sunt active, chiar dacă au fost operate reduceri de personal. Gaz au suficient și îl plătesc la un tarif simbolic”, a declarat Slusari într-o postare publică.

În opinia sa, acest restart al industriei transnistrene se produce într-un context în care guvernarea de la Chișinău „a devenit complice tacit într-o schemă sofisticată și obscură de furnizare a gazului pe malul stâng al Nistrului”. Fostul deputat se întreabă ce câștigă malul drept și economia Republicii Moldova din menținerea unui „sistem parazitar” în regiunea transnistreană, mai ales în lipsa oricărui beneficiu clar, precum prețul redus al energiei electrice, care nu mai este valabil în prezent.

Slusari critică și lipsa de reacție a presei proeuropene și a oficialilor de stat, inclusiv a premierului Dorin Recean, față de propriile angajamente privind sancționarea utilizării gazului pentru uzina din Râbnița. „Doamne ferește să-l superi pe imperiu. Вот так и продолжаем жить! În minciună, cinism și corupția!”, concluzionează el.