Compania unui pilot moldovean înregistrează o creștere de 40% a numărului de pasageri

19 Iul. 2024, 11:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Iul. 2024, 11:17 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Compania aeriană HiSky, condusă de pilotul moldovean Iulian Scorpan, a înregistrat o creștere de 42% a numărului de pasageri transportați în primele șase luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. În perioada ianuarie-iunie 2024, 767.000 de pasageri au călătorit cu HiSky pe rutele regulate și charter, cu aproximativ 227.000 mai mulți decât în primele șase luni din 2023, se arată în datele publicate de companie.

Cele mai accesate zboruri din aeroportul Otopeni din București au fost pe rutele interne București – Cluj Napoca și București – Timișoara, cu aproximativ 50.000 și, respectiv, 44.000 de pasageri. O contribuție semnificativă la creșterea companiei a avut-o inaugurarea zborurilor directe long courier pe ruta București – New York și către destinații îndepărtate din Africa și Asia, în regim charter. După introducerea unei aeronave wide-body în flotă în decembrie anul trecut, HiSky a devenit singurul operator care oferă acest tip de zboruri din România. Peste 10.000 de pasageri au călătorit către Zanzibar și Maldive, iar în prima lună de operare a rutei regulate București – New York, 3.000 de pasageri au zburat fără escală spre sau dinspre Statele Unite ale Americii.

„Parcursul nostru, de până acum, a făcut ca la fiecare perioadă de raportare să înregistrăm o creștere substanțială și, iată că reușim, de doi ani, să ne menținem în topul companiilor aeriene din regiune. Suntem însă cu atât mai mândri de rezultatele primului semestru al anului 2024 cu cât vorbim despre o schimbare în obiceiurile de călătorie ale pasagerilor. Avem valori de trafic impresionante pe rutele interne, așa cum am și prevăzut că se va întâmpla, atunci când am lansat aceste curse, și, în plus, un număr mare de pasageri care aleg să exploreze dincolo de Europa. Ne bucurăm că facilitățile pe care le-am creat – un program stabil și accesibil pentru legătura între principalele orașe și București, zboruri cu conexiune și călătorii fără escală, pe distanțe lungi – au contribuit nu doar la dezvoltarea companiei, ci a întregii piețe de transport aerian”, spune Iulian Scorpan, CEO HiSky.

Cu o flotă de opt aeronave, HiSky operează zboruri din România și Republica Moldova, de pe aeroporturile București, Cluj Napoca, Timișoara, Satu Mare, Iași, Oradea și Chișinău, pe 31 de rute directe și 23 de rute cu conexiune. Din numărul total de pasageri raportat în prima jumătate a anului, 60% au fost înregistrați în România și 40% în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău