Compania unui pilot moldovean înregistrează o creștere de 40% a numărului de pasageri

19 Iul. 2024, 11:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
19 Iul. 2024, 11:17 // Bani și Afaceri //  bani.md

Compania aeriană HiSky, condusă de pilotul moldovean Iulian Scorpan, a înregistrat o creștere de 42% a numărului de pasageri transportați în primele șase luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. În perioada ianuarie-iunie 2024, 767.000 de pasageri au călătorit cu HiSky pe rutele regulate și charter, cu aproximativ 227.000 mai mulți decât în primele șase luni din 2023, se arată în datele publicate de companie.

Cele mai accesate zboruri din aeroportul Otopeni din București au fost pe rutele interne București – Cluj Napoca și București – Timișoara, cu aproximativ 50.000 și, respectiv, 44.000 de pasageri. O contribuție semnificativă la creșterea companiei a avut-o inaugurarea zborurilor directe long courier pe ruta București – New York și către destinații îndepărtate din Africa și Asia, în regim charter. După introducerea unei aeronave wide-body în flotă în decembrie anul trecut, HiSky a devenit singurul operator care oferă acest tip de zboruri din România. Peste 10.000 de pasageri au călătorit către Zanzibar și Maldive, iar în prima lună de operare a rutei regulate București – New York, 3.000 de pasageri au zburat fără escală spre sau dinspre Statele Unite ale Americii.

„Parcursul nostru, de până acum, a făcut ca la fiecare perioadă de raportare să înregistrăm o creștere substanțială și, iată că reușim, de doi ani, să ne menținem în topul companiilor aeriene din regiune. Suntem însă cu atât mai mândri de rezultatele primului semestru al anului 2024 cu cât vorbim despre o schimbare în obiceiurile de călătorie ale pasagerilor. Avem valori de trafic impresionante pe rutele interne, așa cum am și prevăzut că se va întâmpla, atunci când am lansat aceste curse, și, în plus, un număr mare de pasageri care aleg să exploreze dincolo de Europa. Ne bucurăm că facilitățile pe care le-am creat – un program stabil și accesibil pentru legătura între principalele orașe și București, zboruri cu conexiune și călătorii fără escală, pe distanțe lungi – au contribuit nu doar la dezvoltarea companiei, ci a întregii piețe de transport aerian”, spune Iulian Scorpan, CEO HiSky.

Cu o flotă de opt aeronave, HiSky operează zboruri din România și Republica Moldova, de pe aeroporturile București, Cluj Napoca, Timișoara, Satu Mare, Iași, Oradea și Chișinău, pe 31 de rute directe și 23 de rute cu conexiune. Din numărul total de pasageri raportat în prima jumătate a anului, 60% au fost înregistrați în România și 40% în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Iul. 2025, 14:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
25 Iul. 2025, 14:16 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) anunță că a reușit să achite integral toate plățile salariale restante pentru aproximativ 1.000 de foști angajați, datorită unui sprijin financiar de 50 de milioane de lei oferit de Guvernul Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat oficial, este vorba despre persoane care au fost concediate la atingerea vârstei de pensionare sau care au părăsit instituția din proprie inițiativă. Plata acestor datorii salariale marchează un moment important în eforturile de redresare economică și financiară ale CFM, după ani de criză și dificultăți structurale.

„Achitarea integrală a plăților salariale acestor categorii de personal este un pas important în remedierea situației economico-financiare a întreprinderii”, menționează administrația CFM.

În paralel, întreprinderea a reușit să reducă semnificativ cheltuielile salariale. Dacă în ianuarie 2025 era necesar un fond de 42,5 milioane lei pentru acoperirea salariilor, în iunie sumele necesare au scăzut la 29 milioane lei, ceea ce reprezintă o economie de 13,5 milioane lei doar la acest capitol.

CFM precizează că, în ultimele două luni, angajații au primit trei salarii restante – pentru lunile noiembrie și decembrie 2024, precum și pentru ianuarie 2025 – un semnal că întreprinderea reușește să recupereze decalajele salariale.

Creșterea veniturilor este atribuită și unei strategii logistice mai flexibile, tarife atractive pentru parteneri, dar și unei gestionări mai eficiente a resurselor. Astfel, încasările lunare au crescut de la circa 27 milioane lei la începutul anului, la 57 milioane lei în luna iunie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA