Companiile turistice, „sufocate” de imposibilitatea de a rambursa 660 mii de euro: Moratoriul, în stand by

27 Dec. 2021, 10:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Dec. 2021, 10:47 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Asociaţia Naţională a Agenţilor Economici de Turism (ANAT) se arată nedumerită că proiectul de lege cu prelungirea moratoriului până la 30 septembrie 2022 nu a fost votat în lectura a doua. „Acest lucru va duce la falimentul mai multor companii turistice, în condițiile în care nu vor putea rambursa banii clienților”, a declarat într-o conferință de presă Ana Colța, președintele ANAT.

Colța se arată nedumerită de votul în doar o lectură a moratoriului pentru companiile turistice, care urmează să ramburseze costurile pentru foile turistice achiziționate de moldoveni.

Nu am înțeles de ce proiectul nu a fost votat în lectura a doua așa cum era preconizat. Suntem confuzi. În caz că legea nu va fi votată în lectura a doua până la sfârșitul anului, agenți economici din turism vor fi nevoiți să muncească pentru avocați și judecăți, iar o poarte vor falimenta. Or, în prezent nu au cum să ramburseze avansurile clienților”, a punctat Colța.

Potrivit președintei ANAT, răgazul până la 30 septembrie 2020 ar permite operatorilor turistici locali să poarte negocieri cu grecii, care se arată deschiși în găsirea unei soluții.

În anul 2020 operatorii turistici din Republica Moldova au transferat 1,1 mil. euro operatorului din Grecia, Mouzenidis Travel, care deține 70% din turismul pentru această destinație. Urmare a situației pandemice, dar și a dificultăților financiare în care s-a pomenit Mouzenidis Travel, companiile turistice au fost nevoite să ramburseze costul foilor turistice. Or, până în prezent, doar 40% din suma de 1,1 mil. de euro a fost rambursată.

Deputații au votat, în data de 23 decemebrie, prelungirea moratoriului pentru companiile turistice, care urmează să ramburseze costurile pentru foile turistice achiziționate de moldoveni. Însă proiectul a trecut doar de priima lectură.

Realitatea Live

04 Iun. 2023, 06:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2023, 06:24 // Actual //  Lupu Eduard

Grecia, țara elenă cu mii de insule, care mai de care mai spectaculoase, continuă să surprindă turiștii dornici să exploreze comorile ascunse ale naturii.

La aproximativ 15 kilometri sud de Creta, există o insulă nelocuită, numită Chrissi, care are plaje exotice și o natură protejată, ce este supranumită ”Insula de aur a Cretei”, conform discovergreece.com.

Numele vine de la culoarea nisipului care strălucește de-a dreptul pe toate plajele. Insula este foarte mică, având o suprafață de circa 6 kilometri pătrați și o lungime de numai 7 kilometri. Apa este foarte limpede, are scoici colorate și în aer plutește mirosul de cedru.

Insula nu a fost întotdeauna părăsită. Chrissi a fost locuită în epoca bronzului și în cea romană. Dar istoria sa este mai degrabă legată de natură decât de oameni.

Scufundată în urmă cu aproximativ 350.000 de ani, acum abundă în scoici fosilizate și are una dintre cele mai mari păduri naturale de cedru din Europa, la care se adaugă peste 120 de specii de păsări migratoare. Face parte din rețeaua Natura 200, adică este un mediu protejat în Europa.

Se organizează numeroase excursii cu barca de la insula Creta pe insula Chrissi, drept urmare este accesibilă și ușor de explorat.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău