Companiile turistice, „sufocate” de imposibilitatea de a rambursa 660 mii de euro: Moratoriul, în stand by

27 Dec. 2021, 10:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Dec. 2021, 10:47 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Asociaţia Naţională a Agenţilor Economici de Turism (ANAT) se arată nedumerită că proiectul de lege cu prelungirea moratoriului până la 30 septembrie 2022 nu a fost votat în lectura a doua. „Acest lucru va duce la falimentul mai multor companii turistice, în condițiile în care nu vor putea rambursa banii clienților”, a declarat într-o conferință de presă Ana Colța, președintele ANAT.

Colța se arată nedumerită de votul în doar o lectură a moratoriului pentru companiile turistice, care urmează să ramburseze costurile pentru foile turistice achiziționate de moldoveni.

Nu am înțeles de ce proiectul nu a fost votat în lectura a doua așa cum era preconizat. Suntem confuzi. În caz că legea nu va fi votată în lectura a doua până la sfârșitul anului, agenți economici din turism vor fi nevoiți să muncească pentru avocați și judecăți, iar o poarte vor falimenta. Or, în prezent nu au cum să ramburseze avansurile clienților”, a punctat Colța.

Potrivit președintei ANAT, răgazul până la 30 septembrie 2020 ar permite operatorilor turistici locali să poarte negocieri cu grecii, care se arată deschiși în găsirea unei soluții.

În anul 2020 operatorii turistici din Republica Moldova au transferat 1,1 mil. euro operatorului din Grecia, Mouzenidis Travel, care deține 70% din turismul pentru această destinație. Urmare a situației pandemice, dar și a dificultăților financiare în care s-a pomenit Mouzenidis Travel, companiile turistice au fost nevoite să ramburseze costul foilor turistice. Or, până în prezent, doar 40% din suma de 1,1 mil. de euro a fost rambursată.

Deputații au votat, în data de 23 decemebrie, prelungirea moratoriului pentru companiile turistice, care urmează să ramburseze costurile pentru foile turistice achiziționate de moldoveni. Însă proiectul a trecut doar de priima lectură.

Realitatea Live

13 Iun. 2024, 17:40
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
13 Iun. 2024, 17:40 // Slider //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a acordat Uzinei Metalurgice Moldovenești (OAO „MMZ”) cel mai înalt premiu al concursului „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” – „Zeița Calității”. Acest concurs se desfășoară pentru a 10-a oară. Scopul său este de a evidenția companiile care au implementat cu succes managementul calității și promovează abordări moderne ale calității.

Pentru a participa la categoria „Producția de bunuri industriale”, MMZ a prezentat un produs nou pentru Republica Moldova – armatura filetată pentru producerea suporturilor de mină, care este deja produs de câțiva ani la OAO „MMZ”. În plus, la concurs a participat întregul sortiment de produse laminate fabricate de OAO „MMZ”.

Evaluarea a inclus nu doar produsul prezentat, ci și organizarea producției și managementul calității al companiei participante la concurs.

Organizatorii afirmă că concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” este unul dintre cele mai eficiente instrumente de promovare a mărcilor comerciale pe piețele interne și externe. Scopul concursului este popularizarea practicilor de succes în domeniul afacerilor, familiarizarea consumatorilor cu cele mai bune branduri de pe piața internă, precum și evidențierea celor mai competitive companii de pe piața țării.

Camera de Comerț și Industrie este o asociație nonguvernamentală creată pentru a sprijini mediul de afaceri din regiune. Ea numără peste 1100 de membri și își desfășoară activitatea în domeniile comerțului, industriei, agriculturii, transporturilor, construcțiilor, tehnologiei informației, serviciilor etc.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău