Concursuri de granturi! Se oferă bani pentru dezvoltarea afacerilor inovative, parteneriate și promovarea exportului

22 Iul. 2021, 17:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
22 Iul. 2021, 17:01 // Bani și Afaceri //  MD Bani

PNUD, Suedia și Marea Britanie au lansat patru concursuri de granturi pentru dezvoltarea afacerilor inovative pe ambele maluri ale Nistrului și crearea parteneriatelor pentru promovarea exporturilor.

Granturile sunt oferite în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), implementat de PNUD cu susținerea financiară a Suediei și Marii Britanii.

La cele patru concursuri de granturi pot aplica antreprenori, organizații de susținere a afacerilor și organizații ale societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea dezvoltării afacerilor și promovării exporturilor.

Este vorba de concursurile: „Exporturi comune prin inovații și asociere”, „Dezvoltarea capacităților organizațiilor de susținere a afacerilor și a competențelor lor în domeniul advocacy”, Concursul de granturi pentru promovarea accesului femeilor și fetelor din regiunea transnistreană la știință, tehnologie, inginerie și matematică, „Accelerarea potențialului de export al companiilor”.

1. Concursul de granturi „Exporturi comune prin inovații și asociere” este deschis propunerilor de proiect din partea producătorilor și procesatorilor de pe ambele maluri ale Nistrului care sunt dispuși să creeze împreună parteneriate cu importatori/distribuitori de peste hotare pentru sporirea competitivității produselor și serviciilor oferite, modernizarea procesului tehnologic și promovarea exporturilor.

Propunerile de proiect selectate vor primi finanțare nerambursabilă de până la 75 000 dolari SUA fiecare pentru procurarea de echipamente și utilaje inovative. Parteneriatele câștigătoare vor mai beneficia de consultanță pentru dezvoltarea afacerilor. Vor fi admise la concurs proiectele care prezintă dovada interesului  importatorului din UE (rețea de magazine, distribuitor etc.) pentru produsul îmbunătățit, pe care urmează să-l obțină parteneriatul respectiv ca urmare a utilizării echipamentului solicitat.

Formularele de aplicare, condițiile de participare la concurs, precum și criteriile de evaluare a propunerilor de proiect sunt disponibile aici: https://sc.undp.md/tnddetails2_1/2323/

Termenul limită pentru depunerea solicitărilor este 13 august 2021, ora 16:00.

2. În cadrul concursului de granturi „Dezvoltarea capacităților organizațiilor de susținere a afacerilor și a competențelor lor în domeniul advocacy”, proiectul AdTrade va selecta cel puțin cinci proiecte elaborate și prezentate de consorții formate din organizații de susținere a afacerilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Proiectele câștigătoare vor beneficia de asistență financiară de până la 40 000 dolari SUA fiecare pentru identificarea necesităților și acordarea sprijinului necesar pentru sectorul privat, consolidarea dialogului public-privat, formularea soluțiilor de politici fezabile pentru îmbunătățirea climatului de afaceri pe ambele maluri ale Nistrului etc. Concursul acordă o atenție sporită consolidării asociațiilor de afaceri ale femeilor din regiunea transnistreană, care reprezintă necesitățile membrilor săi – femei antreprenoare, inclusiv femei cu dizabilități.

Formularele de aplicare, condițiile de participare la concurs, precum și criteriile de evaluare a propunerilor de proiect sunt disponibile aici: https://sc.undp.md/tnddetails2_1/2324/

Termenul limită pentru depunerea solicitărilor este 16 august 2021, ora 16:00.

3. În cadrul concursului de granturi pentru promovarea accesului femeilor și fetelor din regiunea transnistreană la știință, tehnologie, inginerie și matematică, vor fi selectate două inițiative pilot de alfabetizare digitală și de facilitare a accesului la STEM a femeilor și fetelor de pe malul stâng al Nistrului, în special a celor din grupurile dezavantajate. Vor fi acceptate propuneri din partea unor consorții de organizații ale societății civile (OSC) și mediului academic, școlilor sau reprezentanților sectorului privat de pe ambele maluri ale Nistrului. Propunerile câștigătoare vor beneficia de granturi de până la 30 000 dolari SUA fiecare.

Formularele de aplicare, condițiile de participare la concurs, precum și criteriile de evaluare a propunerilor de proiect sunt disponibile aici: https://sc.undp.md/tnddetails2_1/2326/

Termenul limită pentru depunerea solicitărilor este 18 august 2021, ora 16:00.

4. Concursul de granturi „Accelerarea potențialului de export al companiilor” este destinat companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului care au nevoie de asistență pentru sporirea  competitivității și a potențialului lor de export în conformitate cu standardele și normele europene. Asistența va fi oferită pe parcursul a 24 de luni de către companii/organizații naționale și internaționale specializate, echipe de experți, iar costurile vor fi acoperite de proiectul AdTrade  pentru următoarele tipuri de servicii: accesarea noilor piețe, marketing, vânzări, promovarea produselor, participarea la expoziții și târguri, sporirea productivității, adoptarea standardelor de calitate, certificarea sanitară și fitosanitară a produselor etc.

Formularele de aplicare, condițiile de participare la concurs, precum și criteriile de evaluare a propunerilor de proiect sunt disponibile aici: https://sc.undp.md/tnddetails2_1/2327/

Termenul limită pentru depunerea solicitărilor este 12 august 2021, ora 16:00.

Este important de menționat că proiectul AdTrade, în următoarele săptămâni, va organiza sesiuni de informare cu privire la condițiile și modul de participare la concursurile de granturi. Graficul sesiunilor va fi anunțat mai târziu.

Asistența financiară nerambursabilă oferită de Suedia și Marea Britanie în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) va contribui la îmbunătățirea mediului de afaceri, crearea locurilor de muncă și constituirea parteneriatelor, ceea ce ar  permite întreprinderilor de pe ambele maluri ale Nistrului să depășească impactul negativ al crizei pandemice, iar companiilor de pe malul stâng al Nistrului ar oferi posibilitatea de a accesa mecanismele de comerț disponibile pe malul drept, de a-și spori cunoștințele și abilitățile și de a spori vânzările și a diversifica piața de desfacere.

Realitatea Live

30 Iun. 2025, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Iun. 2025, 15:29 // Actual //  bani.md

La data de 27 iunie, a avut loc Adunarea Generală Anuală a Acționarilor Victoriabank. În cadrul ședinței desfășurate la Chișinău, au fost examinate rezultatele financiare ale băncii pentru anul 2024 și a fost aprobat raportul Consiliului de Administrație. De asemenea, cu votul majorității acționarilor a fost luată decizia de distribuire a dividendelor în sumă de peste 292 de milioane de lei către acționari, în urma performanței financiare înregistrate anul precedent.

Valoarea dividendelor aprobate per acțiune este de 11,68 lei. Plata acestora va fi efectuată integral în mijloace bănești, în termen de cel mult trei luni de la data aprobării deciziei.

2024 a fost un an financiar foarte bun, cu un profit solid la nivel de grup și creșteri pe toate liniile de business. Ne bucurăm că aceste rezultate ne-au oferit posibilitatea să recompensăm echitabil acționarii prin distribuirea dividendelor pentru al doilea an consecutiv. Privim înainte cu încredere să consolidăm ceea ce am construit și să continuăm să creștem, cu obiective clare și o viziune pe termen lung”, declară Levon Khanikyan, Președintele Comitetului de Direcție al Victoriabank.

Tot în cadrul AGA, acționarii au aprobat și o serie de măsuri importante pentru consolidarea cadrului de guvernanță corporativă, inclusiv reconfirmarea auditorului extern, actualizarea regulamentelor interne și a Statutului băncii.

Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având un portofoliu total al activelor de peste 26 de miliarde de lei. Cu o rețea de 63 de unități și 1150 de angajați, banca oferă servicii și produse pentru 330.000 de clienți. Victoriabank susține economia locală, inovația și dezvoltarea durabilă. În martie 2025, Victoriabank a fuzionat cu BCR Chișinău, în urma unei achiziții care a marcat o premieră pe piața din Republica Moldova: o bancă locală a achiziționat integral o altă instituție bancară din țară. Iar în aprilie 2025, Victoriabank a anunțat semnarea acordului privind intenția de achiziționare a 100% din Microinvest, liderul sectorului financiar non-bancar din Republica Moldova.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO