Concursuri de granturi! Se oferă bani pentru dezvoltarea afacerilor inovative, parteneriate și promovarea exportului

22 Iul. 2021, 17:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
22 Iul. 2021, 17:01 // Bani și Afaceri //  MD Bani

PNUD, Suedia și Marea Britanie au lansat patru concursuri de granturi pentru dezvoltarea afacerilor inovative pe ambele maluri ale Nistrului și crearea parteneriatelor pentru promovarea exporturilor.

Granturile sunt oferite în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), implementat de PNUD cu susținerea financiară a Suediei și Marii Britanii.

La cele patru concursuri de granturi pot aplica antreprenori, organizații de susținere a afacerilor și organizații ale societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea dezvoltării afacerilor și promovării exporturilor.

Este vorba de concursurile: „Exporturi comune prin inovații și asociere”, „Dezvoltarea capacităților organizațiilor de susținere a afacerilor și a competențelor lor în domeniul advocacy”, Concursul de granturi pentru promovarea accesului femeilor și fetelor din regiunea transnistreană la știință, tehnologie, inginerie și matematică, „Accelerarea potențialului de export al companiilor”.

1. Concursul de granturi „Exporturi comune prin inovații și asociere” este deschis propunerilor de proiect din partea producătorilor și procesatorilor de pe ambele maluri ale Nistrului care sunt dispuși să creeze împreună parteneriate cu importatori/distribuitori de peste hotare pentru sporirea competitivității produselor și serviciilor oferite, modernizarea procesului tehnologic și promovarea exporturilor.

Propunerile de proiect selectate vor primi finanțare nerambursabilă de până la 75 000 dolari SUA fiecare pentru procurarea de echipamente și utilaje inovative. Parteneriatele câștigătoare vor mai beneficia de consultanță pentru dezvoltarea afacerilor. Vor fi admise la concurs proiectele care prezintă dovada interesului  importatorului din UE (rețea de magazine, distribuitor etc.) pentru produsul îmbunătățit, pe care urmează să-l obțină parteneriatul respectiv ca urmare a utilizării echipamentului solicitat.

Formularele de aplicare, condițiile de participare la concurs, precum și criteriile de evaluare a propunerilor de proiect sunt disponibile aici: https://sc.undp.md/tnddetails2_1/2323/

Termenul limită pentru depunerea solicitărilor este 13 august 2021, ora 16:00.

2. În cadrul concursului de granturi „Dezvoltarea capacităților organizațiilor de susținere a afacerilor și a competențelor lor în domeniul advocacy”, proiectul AdTrade va selecta cel puțin cinci proiecte elaborate și prezentate de consorții formate din organizații de susținere a afacerilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Proiectele câștigătoare vor beneficia de asistență financiară de până la 40 000 dolari SUA fiecare pentru identificarea necesităților și acordarea sprijinului necesar pentru sectorul privat, consolidarea dialogului public-privat, formularea soluțiilor de politici fezabile pentru îmbunătățirea climatului de afaceri pe ambele maluri ale Nistrului etc. Concursul acordă o atenție sporită consolidării asociațiilor de afaceri ale femeilor din regiunea transnistreană, care reprezintă necesitățile membrilor săi – femei antreprenoare, inclusiv femei cu dizabilități.

Formularele de aplicare, condițiile de participare la concurs, precum și criteriile de evaluare a propunerilor de proiect sunt disponibile aici: https://sc.undp.md/tnddetails2_1/2324/

Termenul limită pentru depunerea solicitărilor este 16 august 2021, ora 16:00.

3. În cadrul concursului de granturi pentru promovarea accesului femeilor și fetelor din regiunea transnistreană la știință, tehnologie, inginerie și matematică, vor fi selectate două inițiative pilot de alfabetizare digitală și de facilitare a accesului la STEM a femeilor și fetelor de pe malul stâng al Nistrului, în special a celor din grupurile dezavantajate. Vor fi acceptate propuneri din partea unor consorții de organizații ale societății civile (OSC) și mediului academic, școlilor sau reprezentanților sectorului privat de pe ambele maluri ale Nistrului. Propunerile câștigătoare vor beneficia de granturi de până la 30 000 dolari SUA fiecare.

Formularele de aplicare, condițiile de participare la concurs, precum și criteriile de evaluare a propunerilor de proiect sunt disponibile aici: https://sc.undp.md/tnddetails2_1/2326/

Termenul limită pentru depunerea solicitărilor este 18 august 2021, ora 16:00.

4. Concursul de granturi „Accelerarea potențialului de export al companiilor” este destinat companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului care au nevoie de asistență pentru sporirea  competitivității și a potențialului lor de export în conformitate cu standardele și normele europene. Asistența va fi oferită pe parcursul a 24 de luni de către companii/organizații naționale și internaționale specializate, echipe de experți, iar costurile vor fi acoperite de proiectul AdTrade  pentru următoarele tipuri de servicii: accesarea noilor piețe, marketing, vânzări, promovarea produselor, participarea la expoziții și târguri, sporirea productivității, adoptarea standardelor de calitate, certificarea sanitară și fitosanitară a produselor etc.

Formularele de aplicare, condițiile de participare la concurs, precum și criteriile de evaluare a propunerilor de proiect sunt disponibile aici: https://sc.undp.md/tnddetails2_1/2327/

Termenul limită pentru depunerea solicitărilor este 12 august 2021, ora 16:00.

Este important de menționat că proiectul AdTrade, în următoarele săptămâni, va organiza sesiuni de informare cu privire la condițiile și modul de participare la concursurile de granturi. Graficul sesiunilor va fi anunțat mai târziu.

Asistența financiară nerambursabilă oferită de Suedia și Marea Britanie în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) va contribui la îmbunătățirea mediului de afaceri, crearea locurilor de muncă și constituirea parteneriatelor, ceea ce ar  permite întreprinderilor de pe ambele maluri ale Nistrului să depășească impactul negativ al crizei pandemice, iar companiilor de pe malul stâng al Nistrului ar oferi posibilitatea de a accesa mecanismele de comerț disponibile pe malul drept, de a-și spori cunoștințele și abilitățile și de a spori vânzările și a diversifica piața de desfacere.

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ