Condițiile draconice în care Rusia livrează gaze către Republica Moldova: Gazprom poate sista livările în 48 de ore

15 Ian. 2022, 16:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Ian. 2022, 16:16 // Actual //  Lupu Eduard

După majorarea cu peste 200 de dolari (la mia de metri cubi) a prețului gazului livrat de Rusia în Republica Moldova, taberele pe scena politică de la Chișinău s-au împărțit.
Reprezentanții puterii spun că guvernarea urmărește tendințele de pe piața internațională și așteaptă ca prețurile să înregistreze un trend descendent, opoziția extraparlamentară cere președintelui Maia Sandu și vicepremierului Andrei Spînu să meargă în Federația Rusă și să renegocieze contractul cu Gazprom.

Comentatorii politici califică criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova drept una previzibilă în condițiile în care Federația Rusă folosește gazul în calitate de instrument geopolitic pentru a-și întări influența în Europa.

„Federația Rusă joacă tare, are ca prioritate darea în exploatare Nord Streem 2, vrea garanții de sferă de influență în Ucraina și a simțit momentul oportun. Pandemia cu repercusiunile ei negative, lipsa gazelor naturale pe piața europeană, Federația Rusă profită de asta, iar Republica Moldova este prinsă în acest joc geopolitic. În tot acest context, echipa noastră nu a analizat foarte bine situația și nu a negociat cel mai bun contract pentru Republica Moldova”, a spus comentatorul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

Când în Republica Moldova erau guvernări prorusești, de stânga, li s-au făcut întotdeauna concesii legate de prețuri. Moscova, evident, folosește prețul gazelor ca un instrument geopolitic. Sigur că este vorba de condiții politice, avem regiunea transnistreană, nu se dorește extinderea României peste Prut, în sensul unei unificări cu România, ca să nu intrăm în NATO. Gazul este folosit ca Republica Moldova să nu-și dorească în Uniunea Europeană, ne amintim că și Ucraina a fost avertizată în acest sens”, a spus ex-deputatul Vitalia Pavlicenco.

În același timp, reprezentanții opoziției extraparlamentare le cer guvernanților să renegocieze contractul cu Gazprom, să se inspire atât din experiența fostelor guvernări de la Chișinău care au reușit negocierea unui preț bun la gaz, cât și din experiența statelor europene care au obținut contracte avantajoase cu Rusia.

Prețul la gaze depinde de situația de pe piața internațională, dar acesta este doar un fragment al realității. Nimeni nu vorbește de cealaltă parte a realității. Prețul gazului este subiectul unui contract, nu al voinței Domnului, respectiv, guvernarea să se trezească, Sandu și Spînu să plece la Moscova și să nu vină de acolo până când nu vor renegocia contractul, mai cu seamă că precedente și oportunități sunt destule. Alți șefi de state au făcut-o”, a spus reprezentantul formațiunii Congresul Civic, Iurie Muntean.

„Criza gazelor are un context regional. Este o situație care pune presiune pe cetățeni, dar se analizează tendința prețului pe piața internațională și se observă o tendință de scădere. S-ar putea ca prețul să se diminueze. Examinăm mai multe scenarii, reieșind din potențialele evoluții ale situației, vom acționa în funcție de situație”, a spus deputatul PAS, Igor Chiriac.

Potrivit contractului semnat cu Gazprom, Republica Moldova trebuie să achite până la data de 20 a fiecărei luni, costul gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din costul gazelor consumate în luna curentă. În cazul neachitării plăților, în termen de 48 de ore, Gazprom poate dispune sistarea livrării gazului.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

Într-un demers menit să asigure necesarul de gaze naturale pentru luna mai 2024, „Moldovagaz” a anunțat intenția de a cumpăra 20 de milioane de metri cubi de gaze de pe bursa gestionată de BRM East Energy. Această decizie vine în contextul în care asigurarea resurselor energetice este esențială pentru stabilitatea și funcționarea eficientă a infrastructurii energetice a țării.

Procedura de achiziție a fost inițiată pe platforma de tranzacționare a bursei, iar oferta a fost programată pentru data de 23 aprilie curent. Moldovagaz va achiziționa gazele naturale pentru luna mai, stabilind astfel un pas important în gestionarea resurselor energetice pentru perioada imediat următoare.

Această mișcare vine în lumina recentelor modificări de prețuri și acorduri în sectorul energetic. Conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, prețul gazelor naturale furnizate de compania de stat Energocom către Moldovagaz a fost redus de la 550 la 450 de euro pentru 1.000 de metri cubi. Acest fapt reflectă eforturile de ajustare a prețurilor pentru a răspunde cerințelor pieței și pentru a asigura accesibilitatea și stabilitatea resurselor energetice.

De asemenea, recenta încheiere cu succes a contractului de achiziție a gazelor cu un consumator non-casnic de către BRM East Energy subliniază activitatea intensă din sectorul gazelor naturale și interesul crescut al actorilor de pe piață în stabilirea unor parteneriate eficiente și sustenabile.

Achiziția propusă de „Moldovagaz” reprezintă un pas strategic în asigurarea continuă a necesarului de gaze naturale al țării și reflectă angajamentul pentru gestionarea eficientă a resurselor energetice în beneficiul populației și al economiei naționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău