Congresul separatiștilor de la Tiraspol: Stau cu mâna întinsă și cântă osanale pentru stăpânii de la Kremlin

28 Feb. 2024, 15:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Feb. 2024, 15:20 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul Congresului al VII-lea al deputaților din regiunea transnistreană, a fost adoptată o declarație cu privire la situația critică din zonă, subliniind necesitatea unei intervenții internaționale imediate și active. Documentul evidențiază o serie de probleme majore cu care se confruntă populația transnistreană.

Printre principalele aspecte menționate în declarație se numără tratamentul discriminatoriu și abuziv la care sunt supuși transnistrenii la trecerea frontierei moldovenești, inclusiv deportările care duc la separarea familiilor. De asemenea, se atrage atenția asupra blocajului livrărilor de echipamente de diagnosticare pentru instituțiile medicale din regiune, încălcându-se astfel dreptul la viață și sănătate al locuitorilor.

Problema importului de medicamente în Transnistria este subliniată ca fiind acutizată, iar taxele vamale introduse de autoritățile moldovenești, începând cu 1 ianuarie 2024, sunt considerate a fi un atac direct asupra economiei și bunăstării regiunii. Conform declarației, aceste taxe vamale au generat creșterea prețurilor, distrugerea întreprinderilor și întreruperea legăturilor comerciale cu multe țări din întreaga lume.

În contextul acestor provocări, Congresul Deputaților din Transnistria solicită o intervenție internațională decisivă și coordonată pentru a aborda problemele cu care se confruntă regiunea. Această declarație aduce în atenție criza umanitară și economică din Transnistria și reprezintă un apel către comunitatea internațională pentru sprijin și acțiune imediată.

În opinia experților, Compania Sheriff, care controlează de facto politica în stânga Nistrului, și-a atins ținta de a crea panică în societate, lansând astfel de zvonuri că Tiraspolul ar putea cere alipirea la Rusia. Or, în ultima vreme, pretinsele autorități din stânga Nistrului s-au arătat nemulțumite de taxele vamale instituite de Chișinău.

De la 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova, în virtutea căruia firmele din Transnistria vor trebui să plătească taxe vamale la bugetul Republicii Moldova. Până acum, deşi companiile din regiunea transnistreană erau înregistrate la Chişinău ca agenţi economici moldoveni, ele plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, agenţii economici din regiunea transnistreană achită toate plăţile aferente pentru importul mărfurilor aşa cum o fac şi celelalte companii din Republica Moldova. În acelaşi timp, la importul bunurilor în regiunea transnistreană, se va ţine cont de preferinţele acordate în conformitate cu tratatele şi acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău