Consumatorii din mai multe localități vor plăti un tarif mai mare la gaz

04 Oct. 2023, 10:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Oct. 2023, 10:06 // Actual //  bani.md

Tariful la gaz pentru 20 de mii de consumatori de la Rotalin Gaz va crește la 18,05 lei pentru metrul cub de gaz, deoarece toți consumatorii au trecut la Moldovagaz.

Anterior ANRE a stabilit un tarif de 11,72 de lei pentru metrul cub cu TVA inclus, iar Rotalin Gaz a refuzat să livreze metan la tariful respectiv, motivând că îi aduce pierderi.

Astăzi, Moldovagaz a publicat un comunicat de presă în care spune că hotărârea ANRE din 2 octombrie 2023, Societatea pe Acțiuni „Moldovagaz” a fost impusă cu o obligație de serviciu public pe o perioadă de 4 luni pentru a asigura furnizarea de ultimă opțiune a gazelor naturale consumatorilor finali deserviți de către Societatea cu Răspundere Limitată (SRL) „Rotalin Gaz Trading”.

Această decizie intervine ca răspuns la refuzul SRL „Rotalin Gaz Trading” de a îndeplini obligațiunile de furnizare a gazelor naturale, culminând cu suspendarea licenței lor de furnizare a gazelor naturale. Începând cu data de 3 octombrie 2023, SA „Moldovagaz” este obligată să asigure furnizarea gazelor naturale la prețuri reglementate, aprobate de către ANRE, consumatorilor finali din mai multe localități din diferite raioane ale Republicii Moldova.

Zonele afectate de această decizie sunt:

Raionul Hîncești: orașul Hîncești, satele Logănești, Stolniceni, Bobeica, Ciuciuleni, Fundul Galbenei, Butuceni, Mereșeni, Sărata Galbenă, Bozieni, Fîrlădeni, Caracui, Lăpușna, Sărata-Mereșeni, Cărpineni.

Raionul Ialoveni: satele Bardar, Ruseștii Noi, Văsieni, Ulmu, Dănceni, Sociteni, Suruceni, Nimoreni, Malcoci, Pojăreni.

Raionul Strășeni: satul Scoreni.

Raionul Ștefan-Vodă: satele Antonești, Carahasani, Caplani, Crocmaz, Palanca, Răscăieți, Răscăieții Noi, Tudora.

Raionul Căușeni: orașul Căinari, satele Pervomaisc, Coșcalia, Constantinovca, Cîrnățenii Noi, Sălcuța Nouă.

Această măsură vine în sprijinul consumatorilor finali, asigurându-le acces la gaze naturale în ciuda dificultăților întâmpinate în urma situației create de „Rotalin Gaz Trading”. ANRE monitorizează strâns implementarea acestei hotărâri pentru a se asigura că cetățenii sunt furnizați cu servicii de calitate și la prețuri echitabile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO