Contrabandiștii de țigări, puși pe jar! Două scanere au fost puse în funcţiune la Vama Albiţa

04 Iun. 2024, 15:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Iun. 2024, 15:37 // Actual //  bani.md

Ministrul de Finanțe al României, Marcel Boloș, a anunțat punerea în funcțiune a două noi scanere la Vama Albița, ca parte a eforturilor continue de combatere a contrabandei și fraudei la graniță.

„Continuăm consolidarea mecanismelor de combatere a contrabandei și fraudei la graniță. Două scanere au fost puse în funcțiune la Biroul Vamal Albița. La doar două săptămâni de la inaugurarea primului scaner din cele 26 la biroul vamal Galați-Giurgiulești, deschidem acum încă două sisteme de scanare cu raze X la cea mai intens circulată vamă de pe frontiera dintre România și Republica Moldova. Aceste scanere vor permite un control vamal mai rapid și precis al bunurilor aflate atât în camioane, cât și în mijloacele de transport persoane. Unul este relocabil și va fi utilizat pentru controlul autoturismelor, iar al doilea este un scaner mobil pentru verificarea camioanelor”, a declarat Ministerul de Finanțe.

Măsura face parte dintr-un efort mai amplu al Ministerului de Finanțe de modernizare a infrastructurii vamale, cu scopul de a asigura o gestionare eficientă a frontierelor, în interesul securității naționale și de a consolida mecanismele de combatere a contrabandei și fraudei la granițe. Scanerele permit inspectarea containerelor pentru mărfuri sau interiorul coletelor/bagajelor fără deschiderea acestora, selecția pentru control fiind efectuată pe baza unei analize de risc.

„Mulți au fost sceptici că aceste tehnologii vor fi implementate, dar intrăm într-o eră a normalității și transparenței în operațiunile vamale. Putem scana peste 500 de camioane pe zi într-un punct vamal fără să fie nevoie să deschidem vreunul. Imaginați-vă cât timp consumă verificarea manuală a unui singur camion care transportă tone de marfă. Capacitatea de a reacționa rapid la posibilele fraude este esențială pentru combaterea evaziunii fiscale și menținerea integrității sistemului vamal. Noile scanere permit detectarea instant a mărfurilor nedeclarate, reducerea timpului petrecut de șoferi în vamă și îmbunătățirea eficienței operaționale a punctelor vamale”, a subliniat ministrul Marcel Boloș.

Investiția în cele 26 de scanere, în valoare de 100 de milioane de euro, este susținută atât din bugetul național, cât și din fonduri europene, fiind parte integrantă a Planului Național de Redresare și Reziliență. Acest proiect este esențial nu doar pentru veniturile fiscale, dar și pentru sănătatea și siguranța publică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 17:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
07 Apr. 2025, 17:40 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Acțiunile și obligațiunile rusești continuă să se ieftinească într-un context de tensiuni geopolitice și de război comercial cu Statele Unite. La ora 13:30 (ora Moscovei), indicele principal al Bursei de la Moscova (MOEX) a scăzut cu 3,9%, ajungând la 2.675 puncte – un nivel nevăzut din decembrie 2024.

Potrivit lui Kirill Komarov, șeful analizei la „T-Investiții”, citat de Moskowtimes piața financiară rusă se confruntă cu o combinație toxică. Este vorba de tensiunile geopolitice în contextul războiului comercial cu SUA, politica monetară dură a Băncii Centrale a Rusiei, rubla puternică, care reduce profiturile companiilor exportatoare, prețul petrolului în scădere, cu varianta rusească Urals coborând până la 50 de dolari pe baril și investitorii și-au pierdut încrederea în scăderea ratei cheie, în revenirea capitalului străin și în profitabilitatea companiilor rusești.

Topul companiilor lovite de criză: Norilsk Nickel: -4%, Novatek: -4,5%, Gazprom și Gazprom Neft: -3,3% și -3,8%, Surgutneftegaz: -4,6%, VTB Bank: -4,9%, Lukoil: -2%, Indicele obligațiunilor de stat (RGBI): -1,7%, 14 zile consecutive de scăderi
Indicele MOEX a înregistrat cea mai lungă serie de scăderi din istoria recentă (deși nu cea mai abruptă), pierzând 17% de la mijlocul lunii martie. Mulți investitori care au cumpărat acțiuni cu efect de levier sunt acum forțați să-și închidă pozițiile, uneori prin margin calls.

Kirill Komarov consideră că situația nu poate continua la infinit: dacă rubla rămâne puternică, Banca Centrală ar putea reduce rata cheie, dacă petrolul continuă să scadă, deprecierea rublei ar putea stimula exporturile. Între timp, Alexei Klimiuk de la Alfa Capital atribuie scăderile panicii și emoțiilor, în timp ce Alexei Antonov de la Alor Broker nu exclude ca indicele MOEX să scadă sub 2.500 de puncte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ