Coșmarul datoriei de stat! Fostele guvernări au umflat-o până la cer. Finanțele caută bani s-o refinanțeze

07 Nov. 2022, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Nov. 2022, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul Finanțelor emite valori mobiliare de stat (VMS) pe piața internă pentru refinanțarea datoriei de stat interne acumulate în anii anteriori, în special, în perioada 2014-2021:

Prin urmare, valoarea și structura datoriei de stat interne este o moștenire din perioadele anterioare. Cu părere de rău, structura acestei datorii după maturitate este una extrem de nefavorabilă, 85%, sau 14,4 mlrd. lei din portofoliul VMS are un termen de circulație mai puțin de un an și necesită a fi refinanțat în timp de un an.

Evident că stingerea integrală a datoriei interne într-un singur an nu este posibilă, în special în perioade de crize. Astfel, pe parcursul a 10 luni ale anului 2022 au fost desfășurate 41 licitații pentru vânzarea VMS, dintre care pentru BT (Bonuri de Trezorerie) – 20 licitații și pentru OS (Obligațiuni de Stat) – 21 licitații. În rezultat au fost comercializate VMS în sumă de 18 406,5 mil. lei la preț de cumpărare. Totodată, la 31.10.2022 au fost răscumpărate VMS ajunse la scadență în sumă de 19 519,7 mil. lei, la preț de cumpărare dintre care BT au fost răscumpărate în sumă de 19 049,7 mil. lei și  OS în sumă de 470,0 mil. lei.

Notă: La licitația din 1 noiembrie 2022 au fost comercializate BT în sumă de 1 297,4 mil.lei la preț de cumpărare. Totodată, la 3 noiembrie 2022 vor fi răscumpărate BT ajunse la scadență în sumă de 1 358,4 mil. lei la preț de cumpărare și achitată dobândă în suma de 103,3 mil. lei. Astfel, volumul comercializat nu a acoperit volumul necesar pentru răscumpărare cu 61 mil. lei

Până la finele anului 2022 Ministerul Finanțelor trebuie să răscumpere VMS în sumă de 4 143,4 mil. lei la preț de cumpărare, inclusiv BT în sumă de 4026,5 mil. lei și OS – 116,9 mil. lei.

La fel,  se prognozează că, la finele anului 2022, soldul VMS la preț de cumpărare emise pe piața primară va constitui 17 033,1 mil. lei, fiind cu 1 018,8 mil. lei mai puțin față de finele anului 2021. Astfel, se așteaptă diminuarea datoriei formate în anii precedenți.

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău