Crește îngrijorarea că India este „ușa din spate” în Europa pentru petrolul rusesc

28 Iun. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Iun. 2022, 05:45 // Actual //  bani.md

Uriașa carenă albastră și roșie a SCF Primorye a intrat în portul Vadinar, în vestul statului indian Gujarat, la începutul acestei luni. Petrolierul de 84.000 de tone, construit în 2009 și care navighează sub pavilion liberian, sosise din portul de la Ust-Luga, o așezare din Rusia, lângă granița cu Estonia.
Până în 2017, rafinăria de petrol Vadinar era controlată de Essar – proprietarul indian al rafinăriei Stanlow din Portul Ellesmere. De atunci, un consorțiu care include firma petrolieră de stat rusă sancționată Rosneft și comerciantul de mărfuri Trafigura, care deține un pachet de 24,5%, au deținut Nayara Energy, care conduce rafinăria.

Sosirea petrolierului a venit în timp ce India intensifica importurile de petrol rusesc. Disponibilitatea națiunii asiatice de a achiziționa țițeiul rusesc cu reduceri de până la 30% a subminat eforturile SUA, Europei și Regatului Unit de a epuiza cuferele de război ale lui Vladimir Putin prin reducerea importurilor. Rusia a încasat 20 de miliarde de dolari din exporturile de petrol în luna mai, revenind la nivelurile de dinaintea invaziei. Acum, există îngrijorări că India este folosită ca o potențială ușă din spate în Europa pentru aprovizionarea cu petrol rusesc, având în vedere creșterea importantă a importurilor, notează The Guardian.

Înainte de invazia Ucrainei, importurile Indiei de petrol rusesc erau neglijabile din cauza costurilor mari de transport. Dar recent, importurile de petrol rusesc în India au crescut. Proprietarul Vadinar, Nayara, a cumpărat petrol rusesc în martie – chiar înainte de introducerea restricțiilor internaționale la exporturile sale – după un interval de un an, cumpărând aproximativ 1,8 milioane de barili de la Trafigura, a raportat Reuters.

Volumele pe care India le cumpără și le exportă sugerează totuși că o parte din țițeiul rusesc rafinat poate fi folosit în cele din urmă în stațiile de alimentare din Europa. Nu este clar unde va fi folosit țițeiul rusesc adus în Vadinar pe SCF Primorye. Proprietarul lui Vadinar a refuzat să comenteze despre transport sau dacă transporta petrol rusesc în Europa.

În mai, India a importat aproximativ 800.000 de barili de petrol pe zi din Rusia, iar agenția de rating Fitch prezice că importurile ar putea crește în curând până la un milion de barili pe zi, sau 20% din totalul importurilor Indiei.

Realitatea Live

14 Apr. 2025, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Apr. 2025, 17:31 // Actual //  Ursu Victor
Lider al pieţei a fost grupul american Apple, cu o cotă de 19%, în pofida provocărilor cu care s-a confruntat / Foto: Profimedia Images

Grupul american Apple a avut cele mai mari vânzări de smartphone-uri în primul trimestru al acestui an, graţie lansării modelului iPhone 16e şi a cererii puternice în ţări precum Japonia şi India, arată datele publicate luni de firma de cercetare de piaţă Counterpoint Research, relatează Reuters, potrivit Agerpres, citat de antena3.ro.

„În conformitate cu estimările noastre actuale, anunţul tarifelor nu a dus la o creştere majoră a cererii din cauza incertitudinilor cu privire la tarife şi politici. În condiţiile în care tarifele au fost anunţate în aprilie, nu au avut un impact asupra cererii de iPhone în primul trimestru din 2025”, a declarat analistul şef de la Counterpoint, Ankit Malhotra.

În primele trei luni ale acestui an, piaţa mondială de smartphone a crescut cu 3% în ritm anual. Scăderile de pe pieţele dezvoltate au fost contracarate de creşterea din China şi continuarea revenirii vânzărilor pe pieţele emergente cheie din America Latină, Asia-Pacific, Orientul Mijlociu şi Africa.

Lider al pieţei a fost grupul american Apple, cu o cotă de 19%, în pofida provocărilor cu care s-a confruntat pe o serie de pieţe importante. Vânzările Apple în SUA, Europa şi China fie au stagnat, fie au scăzut. Însă Apple a înregistrat o creştere de două cifre a vânzărilor în Japonia, India, Orientul Mijlociu, Africa şi Asia de Sud-Est.

Pe locul secund s-a situat grupul sud-coreean Samsung, cu o cotă de 18%. Cercetătorii subliniază că Samsung a avut un început lent de an, din cauza lansării târzii a seriei S25, dar vânzările şi-au revenit după lansarea modelului principal S25 şi a noilor versiuni de telefoane seria A.

Topul primilor cinci producători este completat de producătorii chinezi Xiaomi (14%), vivo (8%) şi OPPO (8%).

În pofida creşterii de 3% din primul trimestru, analiştii de la Apple Counterpoint Research se aşteaptă ca, pe ansamblul anului 2025, piaţa de smartphone să se contracte uşor comparativ cu 2024, din cauza incertitudinilor economice şi tarifelor vamale impuse de preşedintele SUA, Donald Trump.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!