Creșterea prețurilor la gaz și căldură golește farfuriile moldovenilor. Costul alimentelor a „explodat”

10 Dec. 2021, 13:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Dec. 2021, 13:23 // Actual //  bani.md

În această perioadă, creșterea facturilor la gaze și căldură este principalul subiect urmare a majorării prețului de import a gazului. Astfel, inflația anuală, în luna noiembrie a fost de 12,5%. Alimentele s-au scumpit cu 15,49%, mărfurile nealimentare cu 11,28% și serviciile prestate populaţiei cu 9,65%, arată datele Biroului Național de Statistică.

Pe categorii, cel mai mult s-au scumpit ouă de găină – cu 11,4%, legume – cu 10,0%, cartofi – cu 9,2%, făină de porumb – cu 4,4%, zahăr – cu 4,1%, grăsimi – cu 4,0% (inclusiv la ulei vegetal – cu 4,3%, unt – cu 3,6%), ciocolată, bomboane de ciocolată și alte produse din cacao – cu 3,9%.

La mărfurile nealimentare, în luna noiembrie 2021 față de octombrie 2021, au fost înregistrate creșteri mai semnificative de preț la: covoare – cu 6,0%, combustibili și carburanți – cu 2,9% (în special: brichete și peleți din biomasă – cu 13,6%, alte tipuri de combustibil pentru vehiculele particulare (gaz natural comprimat și gaz natural lichefiat) – cu 12,2%, cărbune de pământ – cu 9,1%, lemne pentru foc – cu 4,7%, gaz lichefiat, ambalat în butelii – cu 3,4%, motorină – cu 1,2%, benzină – cu 0,9%).

Cât privește serviciile prestate populaţiei, în luna noiembrie 2021, prețurile au explodat la gazul de rețea – 80% și încălzirea centralizată – 18,7% și tarifele pentru apa caldă – 11,4%. Scumpiri mai mici au fost înregistrate la serviciile transportului de pasageri cu taxiul – cu 7,7%, cursurile de instruire pentru obținerea permisului de conducere – cu 5,6%, serviciile de telefonie mobilă – cu 3,7%.

”Rata anuală a inflației și inflația de bază vor crește rapid până în prima jumătatea a anului viitor, ulterior diminuându-se accelerat spre finele perioadei de prognoză – trimestrul III 2022. Această traiectorie va fi susținută, în mare parte, de un impuls fiscal pozitiv în anul curent, de revigorarea cererii externe și recuperarea economică din anul curent”, susține Banca Națională a Moldovei.

Potrivit estimărilor băncii centrale, la sfârșitul anului 2021 scumpirile vor fi de 9,3 la sută. Rata anuala a inflației va înregistra valoarea maxima de 15,1 la sută în trimestrul III 2022 și valoarea minima de 4,1 la sută în trimestrul III 2023.

Realitatea Live

Forumul regional „Orașe adaptate viitorului: Misiune posibilă”
08 Apr. 2025, 09:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 09:54 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) marchează un nou pas în direcția modernizării și profesionalizării instituționale. Potrivit concluziilor unei evaluări recente efectuate de Fondul Monetar Internațional (FMI), BNM aplică practici avansate de transparență în domenii-cheie, consolidându-și imaginea de instituție publică deschisă și responsabilă.

Analiza FMI a fost realizată în perioada august–noiembrie 2024, la solicitarea Băncii Naționale, și a vizat aplicarea Codului FMI de transparență al băncilor centrale, structurat pe cinci piloni esențiali: guvernanță, politici, operațiuni, rezultate și relații oficiale

Decizia de a aborda toate aceste dimensiuni reflectă angajamentul BNM de a se alinia la cele mai bune practici internaționale și de a îmbunătăți permanent relația cu publicul și instituțiile partenere.

„Această evaluare a oferit echipei BNM ocazia de a prelua din experiența altor bănci centrale de referință și de a integra recomandările

FMI a constatat că BNM oferă informații clare și detaliate privind mandatul, structura și guvernanța sa, precum și cu privire la:

Codul de conduită și măsurile anticorupție aplicabile conducerii
Expunerea la risc și aranjamentele de supraveghere
Practicile de raportare financiară, audit extern și intern
În ceea ce privește transparența politicilor și operațiunilor, evaluarea FMI a remarcat: prezentarea clară a cadrului de politică monetară, obiective bine definite pentru administrarea valutară și a fluxurilor financiare, claritate în reglementările privind licențierea, raportarea și supravegherea tranzacțiilor valutare și publicarea regulamentului privind asistența de urgență pentru lichidități (ELA), un pas esențial pentru consolidarea încrederii în sistemul bancar

Deși concluziile sunt încurajatoare, FMI a identificat și domenii în care transparența poate fi îmbunătățită. În acest sens, BNM se angajează să implementeze un plan concret de acțiuni, bazat pe recomandările misiunii FMI.

Această evaluare confirmă faptul că Banca Națională a Moldovei nu doar că respectă standardele internaționale de transparență, dar se implică activ în procesul de modernizare continuă și adaptare la exigențele unui mediu financiar globalizat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!