Critici dure la propunerea de acordare a statutului de monopol pentru Metalferos: Limitează concurența

10 Iul. 2024, 06:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Iul. 2024, 06:16 // Actual //  Lupu Eduard

Consiliul Concurenței a avertizat împotriva susținerii propunerii actuale de acordare a statutului de monopol fiscal pentru S.A. „Metalferos”, exprimând preocupări că o astfel de decizie ar elimina inevitabil concurența pe piață prin închiderea sectorului pentru alte întreprinderi. Potrivit Consiliului, înainte de a avansa orice propunere de acordare a statutului de monopol fiscal, ar fi trebuit efectuate studii și analize de piață cuprinzătoare pentru a evalua riscurile proiectului și impactul său potențial asupra pieței. Această evaluare ar fi trebuit să justifice, din punct de vedere economic, intervenția statului prin eliminarea concurenței acolo unde aceasta lipsește.

În plus, Consiliul a remarcat lipsa unor prevederi exprese în proiectul de hotărâre referitoare la activitățile economice destinate să primească statut de monopol fiscal, o cerință stipulată de articolul 366 din Legea privind antreprenoriatul și întreprinderile nr. 845/1992. Ei au subliniat necesitatea reformulării punctului 9 din proiectul de regulament, propunând ca întreprinderea cu statut de monopol fiscal să țină evidența contabilă separată pentru veniturile și cheltuielile fiecărei activități economice desemnate. Aceasta ar asigura transparența și ar preveni subvenționarea încrucișată a altor activități economice desfășurate de S.A. „Metalferos” în alte piețe.

În plus, pentru a asigura o supraveghere eficientă a activităților guvernate de statutul de monopol fiscal al S.A. „Metalferos”, Consiliul a propus amendamente pentru includerea indicatorilor de performanță specifici domeniului economic propus și proporția exactă a veniturilor sau profiturilor care urmează să fie defalcate către bugetul de stat.

În plus, Consiliul a evidențiat practici potențial anticoncurențiale rezultate din prevederea proiectului de regulament care permite S.A. „Metalferos” să stabilească prețuri nereglementate pentru importul deșeurilor de metale feroase, contrastând cu prețurile reglementate pentru vânzările interne. Ei au avertizat că o astfel de diferențiere a prețurilor ar putea facilita abuzuri ale poziției dominante pe piață, interzise conform legii.

„O altă îngrijorare de ordin concurențial, constă în limitarea posibilității de a contracta liber a agenților economici care nu sunt înregistrați în Republica Moldova și vor realiza importuri de deșeuri de metale feroase în Republica Moldova, aceștia fiind obligați de a contracta exclusiv cu întreprinderea S.A. „Metalferos” care va dispune de dreptul exclusiv de a importa asemenea deșeuri. Acest fapt, ar putea încălca flagrant principiul libertății contractuale pentru întreprinderile importatoare a deșeurilor de metale feroase de a-și alege liber clientul și de a contracta liber cu partenerul dorit, fiind obligați exclusiv să livreze aceste deșeuri către întreprinderea impusă de stat S.A. „Metalferos”, mai spune Consiliul Concurenței.

În concluzie, Consiliul a recomandat revizuirea proiectului de hotărâre pentru a aborda aceste preocupări, subliniind necesitatea unei analize temeinice înainte de acordarea statutului de monopol fiscal pentru S.A. „Metalferos” și propunând eliminarea prevederilor referitoare la prelungirea automată a acestui statut, în lipsa unei justificări solide pentru continuarea sa.

Guvernul Republicii Moldova intenționează să reintroducă monopolul Metalferos pe piața colectării fierului vechi, conform unui proiect de hotărâre propus de Ministerul Economiei, condus de Dumitru Alaiba. Aceasta decizie vine după ce la sfârșitul anului 2019, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a demontat monopolul în acest sector.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Sept. 2024, 15:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Sept. 2024, 15:45 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe porțiuni de drumuri naționale din sudul și centrul Republicii Moldova rămân inundate, luni, 16 septembrie, din cauza ploilor torențiale care au afectat regiunea în ultimele zile. Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) informează că, deși nu există drumuri complet blocate, circulația se desfășoară cu dificultate din cauza acumulărilor de apă, noroi și pietriș.

Potrivit ASD, echipele de drumari au intervenit în sectoarele afectate din raioanele Strășeni, Ialoveni, Chișinău, Criuleni, Anenii Noi, Hâncești, Orhei, Ungheni, Leova, Cimișlia, Cantemir, Ceadîr-Lunga, Comrat și Soroca. Deși traficul este deschis, autoritățile recomandă conducătorilor auto să circule cu prudență, având în vedere riscul de alunecări de teren și noi acumulări de apă.

Conform prognozei meteo, ploile torențiale vor continua pe parcursul zilei de luni, însoțite de descărcări electrice și vânt puternic, cu rafale de până la 20 m/s. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis avertizări pentru populație, îndemnând cetățenii să evite călătoriile neesențiale și să fie atenți la condițiile de drum.

Autoritățile monitorizează situația și sunt pregătite să intervină rapid în cazul în care condițiile meteo se agravează.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău