Criză energetică! Republica Moldova cumpără lumină de peste Prut de două mai scump față de prețul mediu din UE

31 Oct. 2022, 10:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Oct. 2022, 10:35 // Actual //  bani.md

Prețul spot al energiei electrice din România a fost joi cel mai ridicat din Uniunea Europeană, bombardarea infrastructurii electrice din Ucraina de către Rusia și criza energetică declanșată în Republica Moldova transformând Europa de Est în cea mai scumpă piață a energiei din Europa, conform datelor Profit.ro. Iar situația va continua, potrivit oficialilor ucraineni atacurile rusești afectând 30-40% din infrastructura electrică din țara vecină.

De altfel, prețurile medii din ultima săptămână situează România, alături de Bulgaria, pe cea de-a doua poziție în topul celor mai scumpe piețe spot, după liderul tradițional sezonier, Grecia.

Prețul mediu al energiei tranzacționate pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM începând cu data de vineri, 21 octombrie, când a fost declarată starea de alertă în Republica Moldova a fost de 178,8 euro/MWh, cu 60% peste cel mediu din statele din Europa Occidentală, unde prețul mediu s-a situat sub 110 euro/MWh și cu o treime peste cel mediu din Europa Centrală.

Totodată, începând cu 14 octombrie, Hidroelectrica livrează energie la preț de 450 lei/MWh către Republica Moldova, ea fiind urmată și de OMV Petrom. Înainte de a anunța semnarea contractului cu OMV Petrom, de 50 MW, vicepremierul de la Chișinău, Andrei Spînu, susținea importurile din România se situează la 235 MW.

Exporturile de energie ale României peste Prut nu par mari, maximum 5% raportate la un consum curent mediu de 6000 MW, însă și acestea conduc la diminuarea cantităților disponibile pe piața spot autohtonă.

În plus, pentru echilibrarea sistemului electroenergetic, ÎS Moldelectrica a solicitat ajutor de avarie suplimentar din sistemul electroenergetic al României, la un preț de 190-348 euro/MWh. Potrivit Codului tehnic al rețelei de transport de energie, aprobat prin ordin al ANRE, Dispecerul Energetic Național din cadrul Transelectrica poate acorda ajutor de avarie sistemelor energetice cu care funcționează interconectat și cu care are încheiate convenții în acest sens, în cazul unor deficite de putere sau al unor incidente grave în cadrul acestora. Operatorul sistemului energetic național al Republicii Moldova, Moldelectrica, a declarat stare de alertă în sistemul de peste Prut la finalul săptămânii trecute, după oprirea livrărilor de către Ucraina din cauza atacurilor rusești cu rachetă și după ce liderii separatiști de la Tiraspol au transmis că centrala pe gaze de la Cuciurgan, din Transnistria, nu va mai asigura decât 27% din necesarul de electricitate de pe malul drept al Nistrului, în scădere masivă față de procentul de 70% de dinainte, ca urmare a reducerii de către gigantul rus de stat Gazprom cu 30% a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova.

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 17:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Apr. 2025, 17:59 // Actual //  Ursu Victor

Audi a decis să suspende temporar livrările de automobile către Statele Unite, ca reacție la tariful de 25% impus de administrația Trump asupra importurilor de vehicule străine. Măsura afectează toate transporturile de după data de 2 aprilie, care vor fi reținute în vamă și nu vor putea fi vândute prin rețeaua de dealeri americani.

Potrivit companiei, decizia vine în contextul unui mediu economic tot mai ostil pentru producătorii auto internaționali, în special pentru cei care nu dețin uzine de asamblare pe teritoriul american. Audi, care își produce mașinile în Europa și Mexic, este direct afectată, inclusiv în cazul SUV-ului Q5 – cel mai bine vândut model al său pe piața americană.

Directorul general Gernot Doellner a declarat că SUA rămâne o piață-cheie pentru marca Audi, dar că tarifele introduse recent „creează un mediu dificil pentru dezvoltare”.

În prezent, Audi are aproximativ 37.000 de vehicule în stoc în SUA, care nu sunt afectate de noile taxe vamale și vor continua să fie vândute prin rețeaua de dealeri. Acest stoc ar putea susține temporar prezența Audi în Statele Unite, în așteptarea unei eventuale relaxări a politicii comerciale.

Audi nu este singurul producător afectat. Jaguar Land Rover a fost primul care a anunțat suspendarea livrărilor către SUA, invocând aceleași tarife punitive. Decizia celor doi giganți europeni marchează o escaladare a tensiunilor comerciale dintre Europa și SUA, cu efecte directe asupra industriei auto globale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!