(VIDEO) Traian în inspecție la Stăuceni! În ultimii trei ani s-au investit peste 70 de milioane de lei

31 Oct. 2022, 10:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
31 Oct. 2022, 10:29 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ora de LIVE cu Traian continuă inspecția în suburbiile Chișinăului. Ce-a de-a treia oprire este comuna Stăuceni. Colegul nostru a discutat despre planuri, realizări și problemele cu care se confruntă localitatea cu Alexandr Vornicu, primar de Stăuceni.

În perioada 2020-2022, Municipiul Chișinău a investit circa 15,35 milioane de lei pentru dezvoltarea comunei Stăuceni.

„Ne propunem în acest an să demarăm lucrările de construcție a unui parc cu o suprafață de două hectare. Sunt niște obiective ambițioase și necesare, or comuna Stăuceni este cunoscută mai mult pentru construcțiile care sunt în abundență, decât pentru zonele verzi, bine dotate și amenajate pentru comunitate”, a declarat primarul localității, Alexandr Vornicu.

Situată la 7 km de Chișinău, comuna Stăuceni este formată din satele Stăuceni (sat-reședință) și Goianul Nou. La momentul recensământului din 2014, comuna avea o populație de circa 8 694 de locuitori. În prezent, în Stăuceni locuiesc în jur de 10 000 de oameni.

„Ne-am mișcat consecvent pe toate compartimentele și din calcule estimative, în ultimii trei ani de zile, în infrastructura comunei Stăuceni s-au investit peste 70 de milioane de lei, lucru care anterior se zicea că nu este posibil. Evident că mai avem foarte mult de muncit”, conchide Alexandr Vornicu.

În continuare, vă invităm să vizionați interviul integral.

Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2022.

Realitatea Live

30 Ian. 2023, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Ian. 2023, 09:17 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Prețul la medicamente ar putea crește în acest an cu 7%, susține directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu. Potrivit acestuia, în 2023, instituția va continua negocierile cu producătorii internaționali pentru a suplini stocurile de produse antibiotice , antivirale și antiinflamatorii din țară. Comercializarea acestor medicamente crește de 3-4 ori în sezonul rece al anului , pacienții fiind nevoiți să viziteze mai multe farmacii pentru a le găsi, scrie radiomoldova.md.

Numărul mic al populației, procedura dificilă de înregistrare a produselor și prețurile mici la care pot să își vândă produsele, nu le atrag pe marile țări producătoare de medicamente pe piața moldovenească.

Mai mult, unele au decis micșorarea exporturilor și consolidarea stocurilor naționale, pentru a preveni eventuale crize, a explicat pentru Radio Moldova, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor medicale, Dragoș Guțu. Cu toate acestea, funcționarul asigură populația că medicamentele cele mai solicitate se vor regăsi în farmaciile din Republica Moldova, deși ar putea fi mai scumpe.

„La volumul mic de vânzări și la prețurile plafonate profiturile sunt mici și respectiv nu este interesant pentru o companie mare farmaceutică să-și extindă prezența în țări mici precum Republica Moldova. Totuși avem o diversificare a surselor de import de medicamente. Decizia unei țări aparte ne afectează dar nu este dramatic. Noi am creat acum cinci săptămâni un grup de lucru, monitorizăm toate stocurile la medicamente de maximă importanță, antibiotice, antivirale, antipiretice. Părerea mea este că produsele medicamentoase vor crește în preț în 2023 cu 5, 6 sau 7 %, nu mai mult”, spune Guțu.

În Republica Moldova activează 7 producători de medicamente, care acoperă 8% din necesarul țării. 20 % din produsele medicamentoase sunt importate în țara noastră din România, 30 la sută din Ucraina, 20% din Turcia, China, India și restul din alte țări precum Franța, Spania, Germania, Polonia și Slovenia.

Criza medicamentelor este resimțită în multe țări ale lumii din cauza pandemiei de coronavirus care a afectat producția farmaceutică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău