Criza imobiliară se extinde: O altă ţară din Europa se confruntă cu turbulenţe după prăbușirea prețului locuințelor

01 Sept. 2023, 17:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Sept. 2023, 17:09 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit unui important creditor ipotecar, criza care afectează piaţa imobiliară din Marea Britanie s-a accentuat în august, în condiţiile în care costul împrumuturilor a redus cererea, scrie Bloomberg.

Nationwide Building Society a declarat că costul mediu al unei locuinţe a scăzut cu 5,3% în august faţă de nivelul maxim înregistrat în urmă cu un an, cel mai rapid ritm din iulie 2009, când criza financiară globală făcea ravagii. Aceasta a plasat valorile la 259.153 de lire sterline (328.020 dolari), cu 14.600 de lire sterline mai puţin decât în august 2022.

Cifrele indică faptul că piaţa se află la jumătatea drumului spre prăbuşirea preţurilor cu 10%, prognozată de economişti după 14 creşteri consecutive ale ratei dobânzii de către Banca Angliei. Aceasta evidenţiază un risc pentru guvernul primului ministru Rishi Sunak, care se pregăteşte pentru alegerile aşteptate pe scară largă anul viitor.

Scăderea preţurilor îi nelinişteşte pe proprietarii de imobile, care s-au obişnuit cu creşteri constante în ultimul deceniu. Proprietarii au început să îşi vândă proprietăţile, exacerbând lipsa locurilor disponibile pentru închiriere. Economiştii spun că este posibil ca scăderea să se intensifice în a doua jumătate a acestui an.

Factorii de decizie politică încearcă să domolească inflaţia, ceea ce se adaugă la tensiunile asupra buzunarelor consumatorilor. În timp ce ratele la creditele ipotecare încep să scadă, costurile de împrumut pentru gospodării rămân mult mai mari decât în urmă cu un an.

„Încetinirea nu este surprinzătoare, având în vedere amploarea creşterii costurilor de împrumut din ultimele luni, care a dus la o activitate pe piaţa imobiliară mult sub nivelul de dinainte de pandemie”, a declarat vineri economistul şef al Nationwide, Robert Gardner.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iun. 2024, 17:40
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
13 Iun. 2024, 17:40 // Slider //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a acordat Uzinei Metalurgice Moldovenești (OAO „MMZ”) cel mai înalt premiu al concursului „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” – „Zeița Calității”. Acest concurs se desfășoară pentru a 10-a oară. Scopul său este de a evidenția companiile care au implementat cu succes managementul calității și promovează abordări moderne ale calității.

Pentru a participa la categoria „Producția de bunuri industriale”, MMZ a prezentat un produs nou pentru Republica Moldova – armatura filetată pentru producerea suporturilor de mină, care este deja produs de câțiva ani la OAO „MMZ”. În plus, la concurs a participat întregul sortiment de produse laminate fabricate de OAO „MMZ”.

Evaluarea a inclus nu doar produsul prezentat, ci și organizarea producției și managementul calității al companiei participante la concurs.

Organizatorii afirmă că concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” este unul dintre cele mai eficiente instrumente de promovare a mărcilor comerciale pe piețele interne și externe. Scopul concursului este popularizarea practicilor de succes în domeniul afacerilor, familiarizarea consumatorilor cu cele mai bune branduri de pe piața internă, precum și evidențierea celor mai competitive companii de pe piața țării.

Camera de Comerț și Industrie este o asociație nonguvernamentală creată pentru a sprijini mediul de afaceri din regiune. Ea numără peste 1100 de membri și își desfășoară activitatea în domeniile comerțului, industriei, agriculturii, transporturilor, construcțiilor, tehnologiei informației, serviciilor etc.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău