Când valoarea euro va bate în retragere. Previziunile expertului economic Roman Chirca

21 Apr. 2021, 11:48
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
21 Apr. 2021, 11:48 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Valoarea monedei unice europene a ajuns astăzi, 21 aprilie, la cotația de 21 de lei și 69 de bani. Potrivit experților economici, această creștere nu reprezintă un șoc pentru economia națională. Totuși, fluctuațiile date pot avea impact atât pozitiv, cât și negativ.

Expertul economic Roman Chirca susține că „fluctuația este nesemnificativă”, direcționând atenția spre valoarea creșterilor înregistrate.

 

Roman Chirca susține că Banca Națională a Moldovei manifestă o poziție pasivă, ceea ce ar însemna că lasă cursul valutar să fluctueze în funcție de cererea și oferta de valută de pe piață.

Vorbind despre factorii care determină cererea și oferta, se are în vedere în special scăderea exporturilor cu 8% (micșorarea ofertei) și creșterea importurilor cu 6% (generează o creștere a cererii). Expertul explică faptul că exprturile s-au redus și drept urmare a scăderii producției agricole, factor care se va atenua în curând, odată ce va apărea roada nouă pe piață.

Un beneficiu al situației date pentru economia națională se referă la încasările la bugetul de stat, dependent în măsură de 50-60% de încasările de TVA, valoarea cărora, în monedă națională, se majorează odată cu creșterea valorii monedelor internaționale.

Un efect negativ al creșterii cotațiilor pentru euro ține de majorarea prețurilor la bunurile alimentare de import.

Totodată, expertul prognozează ca tendința să se păstreze pe termen mediu, până în luna iunie a anului curent. În luna august 2021, în condițiile actuale, urmează să urmărim o iefitnire a costului monedei euro, determinată de creșterea tradițională de ofertă de valută generată de migranți.

Pe termen scurt, în următoarele 2 săptămâni, am putea, de asemenea, asista la o apreciere a monedei naționale, susține Roman Chirca.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 14:18
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 14:18 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Plățile online au adus numeroase avantaje pentru utilizatorii din Moldova, dar implică și anumite riscuri. Deși în fiecare lună în Moldova se efectuează aproximativ 15 milioane de operațiuni cu cardul, valoarea fraudelor înregistrate este nesemnificativă, reprezentând doar 0.01% din valoarea totală a operațiunilor cu cardul. Cu toate acestea, este esențial să fim conștienți de tipurile de riscuri cu care ne putem confrunta și să învățăm cum să le evităm, susține Banca Națională a Moldovei.

Tehnicile de fraudare cele mai frecvente includ phishing-ul, ingineria socială, fraudele cu plată anticipată, vânzarea de produse sau servicii fictive și atacurile prin acces la distanță (malware).

Phishing-ul constă în folosirea de pagini de internet banking false sau clone pentru a fura datele de securitate ale victimelor. Aceste pagini sunt accesate prin linkuri trimise prin email, SMS sau mesagerie, sub pretextul unor „actualizări” urgente ale contului bancar. Prevenirea acestui tip de fraudă se poate face prin evitarea deschiderii linkurilor din surse necunoscute și verificarea autenticității site-ului.

Ingineria socială implică manipularea victimelor pentru a le transfera bani, escrocii pretinzând că sunt rude sau prieteni aflați în situații de urgență. Aceștia pot imita vocea unei persoane cunoscute sau se pot prezenta drept angajați ai băncii. Pentru a preveni acest tip de fraudă, este recomandat să verificați întotdeauna identitatea persoanei care vă solicită bani și să nu transferați bani fără confirmare directă.

Fraudele cu plată anticipată implică solicitarea unei mici plăți în avans pentru a primi o sumă mare de bani sau pentru a accesa un premiu. Pentru a evita acest tip de fraudă, este important să fiți sceptici cu privire la oferte care par prea bune pentru a fi adevărate și să nu efectuați plăți în avans pentru premii sau moșteniri.

Vânzarea de produse sau servicii fictive presupune efectuarea unei comenzi online și achitarea acesteia, dar bunurile nu sunt livrate sau serviciile nu sunt prestate. Pentru a preveni acest tip de fraudă, utilizați doar site-uri de încredere și verificați recenziile altor utilizatori înainte de a face o achiziție.

Atacurile prin acces la distanță (malware) implică instalarea de aplicații malițioase pe dispozitivul victimei pentru a intercepta datele sau pentru a obține acces la conturi bancare. Prevenirea acestui tip de fraudă se poate face prin instalarea unui software de securitate robust și evitarea oferirii accesului la distanță necunoscuților.

Recomandările pentru siguranța plăților online includ verificarea sursei mesajelor și evitarea deschiderii linkurilor sau atașamentelor din emailuri sau mesaje nesolicitate, utilizarea autentificării în doi pași pentru a adăuga un nivel suplimentar de securitate conturilor, monitorizarea periodică a tranzacțiilor pentru a depista orice activitate suspectă și informarea constantă despre cele mai recente metode de fraudă și măsurile de prevenire.

Deși riscurile asociate plăților online sunt reale, măsurile de precauție pot reduce semnificativ șansele de a deveni o victimă a fraudei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău