Când valoarea euro va bate în retragere. Previziunile expertului economic Roman Chirca

21 Apr. 2021, 11:48
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
21 Apr. 2021, 11:48 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Valoarea monedei unice europene a ajuns astăzi, 21 aprilie, la cotația de 21 de lei și 69 de bani. Potrivit experților economici, această creștere nu reprezintă un șoc pentru economia națională. Totuși, fluctuațiile date pot avea impact atât pozitiv, cât și negativ.

Expertul economic Roman Chirca susține că „fluctuația este nesemnificativă”, direcționând atenția spre valoarea creșterilor înregistrate.

 

Roman Chirca susține că Banca Națională a Moldovei manifestă o poziție pasivă, ceea ce ar însemna că lasă cursul valutar să fluctueze în funcție de cererea și oferta de valută de pe piață.

Vorbind despre factorii care determină cererea și oferta, se are în vedere în special scăderea exporturilor cu 8% (micșorarea ofertei) și creșterea importurilor cu 6% (generează o creștere a cererii). Expertul explică faptul că exprturile s-au redus și drept urmare a scăderii producției agricole, factor care se va atenua în curând, odată ce va apărea roada nouă pe piață.

Un beneficiu al situației date pentru economia națională se referă la încasările la bugetul de stat, dependent în măsură de 50-60% de încasările de TVA, valoarea cărora, în monedă națională, se majorează odată cu creșterea valorii monedelor internaționale.

Un efect negativ al creșterii cotațiilor pentru euro ține de majorarea prețurilor la bunurile alimentare de import.

Totodată, expertul prognozează ca tendința să se păstreze pe termen mediu, până în luna iunie a anului curent. În luna august 2021, în condițiile actuale, urmează să urmărim o iefitnire a costului monedei euro, determinată de creșterea tradițională de ofertă de valută generată de migranți.

Pe termen scurt, în următoarele 2 săptămâni, am putea, de asemenea, asista la o apreciere a monedei naționale, susține Roman Chirca.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 11:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 11:18 // Actual //  Lupu Eduard

Kievul le-a cerut aliaţilor occidentali mijloace pentru apărarea antiaeriană în cadrul unei reuniuni extraordinare a Consiliului NATO – Ucraina de joi, după o serie de atacuri cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii energetice, a arătat misiunea Ucrainei la NATO.

Rusia a efectuat vinerea trecută cel mai mare atac aerian asupra sistemului energetic ucrainean de la invazia din februarie 2022, avariind unităţile energetice de la un baraj important şi provocând pene de curent pentru mai mult de un milion de persoane, relatează Reuters.

Misiunea Ucrainei la NATO a precizat, pe platforma X, că ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a informat partenerii alianţei cu privire la consecinţele atacurilor, îndemnându-i să furnizeze mai multe echipamente pentru a bloca atacurile aeriene ruseşti.

Moscova a descris atacurile sale recente ca făcând parte dintr-o serie de ”lovituri de răzbunare” şi a sporit utilizarea rachetelor balistice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău