FMI a publicat scrisoarea Guvernului de la Chișinău și a Băncii Naționale în care se arată angajamentul de a asigura independența BNM. Totodată, se spune și despre faptul că modificările aduse la Legea cu privire la BNM în perioada 2014-2016 au consolidat garanțiile legislative de bază, inclusiv autonomia, structura de guvernanță, transparența și responsabilitatea. Este vorba de anularea garanțiilor de stat pentru acoperirea furtului miliardului, care au fost anulate cu succes de Curtea Constituțională.
Ne angajăm pe deplin să protejăm independența BNM pentru a ne asigura că aceasta își îndeplinește eficient funcțiile și sarcina sa principală de asigurare și menținere a stabilității prețurilor, promovarea și menținerea unui sistem financiar bazat pe principiile pieței și sprijinirea politicii economice a țării. Consiliul BNM a fost consolidat prin ocuparea posturilor vacante de viceguvernatori în conformitate cu cerințele profesionale, de bună-credință și procedurale ale Legii cu privire la BNM (acțiune prealabilă)”, potrivit scrisorii autorităților de la Chișinău.
De asemenea, se precizează că autoritățile au întreprins măsuri pentru întărirea integrității și finalității deciziilor BNM de reglementare și supraveghere. În special, a fost adoptat, de comun acord cu personalul FMI, ca acțiune prealabilă, un pachet legislativ care a modificat Legea cu privire la BNM, Legea activităților bancare și Codurile de procedură pentru a introduce o serie de îmbunătățiri urgente.
Ne angajăm să consolidăm în continuare autonomia instituțională și guvernanța BNM în urma consultărilor cu FMI. În acest sens, vom implementa pe deplin recomandările privind garanțiile. În special, vom consolida prevederile (reperul structural la sfârșitul lunii iunie 2022), precum: procedurile și criteriile de numire, demisie și revocare a președintelui, vicepreședinților și membrilor Consiliului de Supraveghere; interzicerea influenței persoanelor publice și private; clarificarea responsabilităților manageriale ale guvernatorului și ale Comitetul Executiv”.
La sfârșitul lunii decemebrie 2021 boardul FMI a aprobat o finanțare de 560 mil. USD pentru Republica Moldova. Programul este pentru 40 de luni și are mai multe condiționalități, inclusiv reforma justiției și recuperarea furtului miliardului.