Cu oiștea în gard! Sturza: Reforma justiției s-a transformat în penibil

29 Feb. 2024, 19:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Feb. 2024, 19:19 // Actual //  bani.md

E penibil. Ceea în ce s-a transformat „reforma” justiției, lupta cu corupția, aducerea acasă a fugarilor și recuperarea miliardului. Romantismul politic, presărat cu lipsa de realism și profesionalism, a dus gloaba justiției moldovenești în gard…, constată fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza.

Cu vetting cu tot, potrivit lui Sturza, dacă Olesea nu a vrut, Sergiu nu a putut, ce ați dorit, care rezultat?!

„Știu că mulți se vor supăra, dar acest deznodământ a fost previzibil chiar de la început. Lucru pe care personal l-am spus atât în privat, cât și în public. Din curiozitate, am încercat să mă documentez cum au procedat alții, cei care au eșuat la italienii cu „mâinile curate” sau albanezii cu „vetting-ul” și cei care au reușit, precum frații noștri din România. Și aici nu mă refer la PR Macovei, la reforma reală. Am și adus la Chișinău experți. Dar s-a mers pe „revoluție”, nu pas cu pas. Sistemul a ripostat, racolându-i imediat pe cei care „nu au vrut” și corupându-i pe cei cu „pufușor”, mai spune omul de afaceri.

Sturza se întreabă retoric dacă e lupta pierdută? Nu!

„Sigur, faptul că practic a dispărut corupția la nivel înalt, dând un semnal clar pe verticală, că s-au developat interesele și retractorii e un lucru foarte bun. Ar fi bine să recunoaștem (public) eșecul (nu și înfrângerea) și să regândim tactica. Doar tactica, fiindcă strategia este corectă. S-o mai rărim cu sfetnicii de duzină, întreținuți pe bani grei. Și să apelăm la oameni de bună-credință locali, de peste Prut. Nu, nu talibani cu justiție televizată. Oameni și fapte reale”, conchide fostul premier.

P.S. „Experiența” cum am măsluit și „ales” procurorii ar trebui să ne fie de mare învățătură”.
P.P.S. Există opinia că inteligența artificială (care nu ia mită!) ar substitui 80-90% din justiție. Ce bine ar fi!

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 09:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 09:54 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Cele mai faimoase logouri din lume au pornit, adesea, de la idei croite pe fugă. Este și cazul „swoosh-ului” Nike, creat în 1971 de studenta Carolyn Davidson pentru doar 35 de dolari — un preț simbolic pentru o marcă ce avea să atingă, cinci decenii mai târziu, o capitalizare de aproape 2 trilioane de dolari.

Istoria a fost rememorată de PR-experta și fondatoarea BackDoorAgency, Iana Ziab­lina, care a subliniat cât de neașteptate pot fi scânteile de geniu. În plină criză de identitate, profesorul de contabilitate Phil Knight — pe atunci co-fondator al Blue Ribbon Sports, distribuitor al pantofilor japonezi Onitsuka Tiger — a realizat că parteneriatul cu furnizorul din Japonia se apropie de final. Soluția: lansarea unei linii proprii de încălțăminte sport, cu producție deja contractată într-o fabrică din Mexic, dar fără nume și fără logo.

Knight i-a cerut lui Davidson, studentă la design grafic, o idee „măcar acceptabilă” de simbol care să fie aplicat rapid pe cele 300 de perechi aflate pe banda de producție. Dintre câteva schițe, singura care a trezit interes a fost o bifă fluidă — interpretată fie ca aripa zeiței grecești Nike, fie ca un semn de validare. Entuziasmul a fost modest, însă constrângerile de timp au consfințit alegerea.

Numele Nike a venit la scurt timp, propus de angajatul Jeff Johnson, inspirat de un vis în care îi apăruse zeița victoriei.

Astăzi, „swoosh-ul” întruchipează viteză, victorie, mișcare continuă și spirit de aprobarea („bifa” universală). Carolyn Davidson a colaborat încă o perioadă ca freelancer, apoi a părăsit profesia. În 1983, compania i-a mulțumit oficial: i-a oferit un inel cu logo-ul și un pachet consistent de acțiuni, gest care i-a asigurat confortul financiar.

Ziab­lina notează că logouri legendare au avut adesea începuturi similare: Apple a simplificat obsesiv simbolul mușcat al mărului pentru a transmite accesibilitate, iar Rolling Stones au ales faimoasa limbă scoasă într-un spirit de rebeliune. Lecția, spune experta: „Uneori inspirația lovește într-un taxi, la o prelegere sau într-un moment de revoltă — iar acea scânteie poate construi o identitate de miliarde”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO