Cultivarea celebrei plante în Moldova s-a împotmolit în birocrație! Rija: Oferă oportunități economice fermierilor

09 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  bani.md

Absența unei delimitări clare între cânepa industrială și cea psihotropă generează dificultăți în dezvoltarea unei industrii promițătoare în Republica Moldova, arată o analiză realizată de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere.

Deși cânepa industrială nu are efecte psihotrope și este cultivată pe scară largă în țările vecine și în Uniunea Europeană, legislația locală o tratează ca pe o cultură interzisă. Conform HG 1382/2006, cultivatorii de cânepă industrială sunt plasați sub incidența Codului Penal, ceea ce descurajează investițiile în acest domeniu.

Interesul pentru cultivarea cânepii industriale este în creștere în Republica Moldova, mai ales în contextul integrării europene. Cu toate acestea, lipsa unei reglementări clare și amenințarea sancțiunilor penale nu permit efectuarea investițiilor în acest domeniu.

Potențialul pozitiv al cultivării cânepii industriale asupra sectorului agricol este considerabil. Această cultură poate diversifica gama de plante cultivate în Republica Moldova, oferind oportunități economice și ecologice semnificative. De asemenea, poate reduce dependența de importurile de semințe de cânepă și poate stimula producția internă, contribuind la sustenabilitatea agriculturii.

Pentru a promova dezvoltarea acestei industrii emergente, este necesară o reglementare clară și favorabilă. Modificările legislației naționale relevante ar trebui să permită cultivarea cânepii industriale în conformitate cu cerințele agrotehnice și să ofere un cadru normativ bine pus la punct.

În acest sens, este esențială elaborarea unui cadru legislativ adecvat care să faciliteze dezvoltarea cânepii industriale în Republica Moldova. O reglementare clară și echitabilă poate asigura un mediu de afaceri transparent și promova durabilitatea în producția plantelor etero-oleaginoase și tehnice.

În prezent, Asociația Cultivatorilor, Amelioratorilor și Procesatorilor de Cânepă promovează cultivarea cânepii printre fermierii autohtoni, demonstrând interesul și potențialul acestei culturi în Republica Moldova. Prin implementarea unui cadru normativ adecvat, țara poate beneficia de avantajele aduse de această cultură versatilă și promova dezvoltarea durabilă a sectorului agricol.

Economistul Iurie Rija spune că în prezent, cânepa industrială este cultivată în peste 40 de țări. Conform datelor FAO, în ultimii ani suprafața cultivată cu cânepă în întreaga lume s-a situat în jur la 300-400 de mii de hectare.

„SUA, China și Canada sunt primele trei piețe globale producătoare de cânepă. Alte țări care o cultivă în volume mari sunt Franța, Pakistan, Chile, Japonia, Iran, Coreea de Sud și de Nord, Siria, Turcia, Egipt, Africa de Sud, Malawi, India, Thailanda, Rusia, Uruguay, Elveția, Noua Zeelandă. Țările vecine cu Republica Moldova- România și Ucraina, la fel dispun de suprafețe și unități de procesare destinate acestei plante care a stârnit întotdeauna opinii contradictorii”, a conchis Rija.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Iul. 2025, 09:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Iul. 2025, 09:02 // Actual //  Ursu Victor

România continuă să fie una dintre destinațiile preferate ale moldovenilor. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică din România, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2025, 37.867 de turiști din Republica Moldova au fost cazați în structurile de primire turistică din România, inclusiv în apartamente și camere de închiriat.

Astfel, Republica Moldova se află pe locul 8 în clasamentul celor mai importante surse de turiști străini pentru România, devansând țări precum Spania, Ucraina, Bulgaria sau Turcia.

În total, în această perioadă, sosirile în structurile de primire turistică din România au însumat 4,49 milioane de persoane, în creștere cu 0,8% față de perioada similară din 2024. Turiștii străini au reprezentat 19,2% din total, iar cei din Republica Moldova au avut o prezență tot mai vizibilă în peisajul turistic românesc, scrie economica.net.

Datele arată că orașele cele mai vizitate au fost Bucureștiul, Brașovul și Clujul, iar durata medie a șederii pentru turiștii străini a fost de 2,1 zile.

Creșterea numărului de turiști moldoveni în România reflectă nu doar proximitatea geografică și legăturile culturale, ci și diversificarea ofertelor turistice și a facilităților de cazare din țara vecină. Tendința ar putea continua și în sezonul estival, când litoralul românesc devine o atracție majoră pentru turiștii din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO