Cum a ajuns Jeff Bezos cel mai bogat om de pe planeta. Istoria de succes, pas cu pas

20 Iul. 2021, 17:48
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Otilia Cotruța
20 Iul. 2021, 17:48 // Oameni şi Idei //  Otilia Cotruța

Jeff Bezos, fondatorul gigantului de comerț electronic Amazon, rămâne cel mai bogat om de pe planetă, el având la acest moment, potrivit estimărilor Forbes, o avere de peste 195 de miliarde de dolari.

Pe 12 ianuarie 1964, în Albuquerque, statul american New Mexico, s-a născut Jeffrey Preston, fiul lui Jacklyn, o elevă de liceu de 17 ani și Ted Jorgensen, un proprietar de magazin cu biciclete.

Bunicul lui Jeffrey și tatăl lui Jacklyn , Lawrence Preston Gise, era director regional al Comisiei de Energie Atomică din SUA în Albuquerque.

Nimeni nu realiza că acest băiat dintr-o familie aparent modestă va deveni cel mai bogat om de pe planetă la începutul secolului 21 și directorul celei mai mari companii de comerț electronic de pe planetă.

Părinții săi au divorțat, iar în aprilie 1968, Jacklyn s-a măritat cu un imigrant cubanez, Miguel Bezos, inginer de profesie.

Familia Bezos s-a mutat în Houston, Texas, unde Miguel Bezos și-a găsit de lucru ca inginer la Exxon.

Jeffrey Bezos a fost înscris la școala elementară River Oaks din Houston, și își petrecea vacanțele de vară la bunicul său.

Acesta și-a dezvoltat interesul pentru știință și tehnologie și odată și-a construit o alarmă electrică ca să-și țină frații mai mici departe de camera sa.

Familia lui s-a mutat la Miami, în statul Florida, iar Bezos s-a înscris la liceul Miami Palmetto, lucrând la McDonald’s. A urmat un program studențesc de pregătire științifică la Universitatea din Florida, iar în 1982, datorită performanței, a primit premiul cavalerului de argint.

La discursul de absolvire, Bezos s-a adresat audienței că visul său este să ajute omenirea să colonizeze spațiul.

În 1986 a absolvit Universitatea Princeton cu “summa cum laude”, devenind specializat în inginerie electrică și știința calculatoarelor, și membru al grupului Phi Beta Kappa, scrie Antena3.ro.

În 1993 s-a căsătorit cu MacKenzie cu care au făcut patru copii.

Bezos a primit oferte de locuri de muncă la Intel, Bell Labs și Andersen Consulting, însă el a ales să lucreze la Fitel, un start-up de telecomunicații, având sarcina de a clădi o rețea pentru comerțul internațional, un magazin online de vândut cărți.

S-a orientat spre domeniul bancar și a ajuns manager la Banksters Trust, iar apoi s-a alăturat firmei multinaționale de gestionare a investițiilor D.E. Shaw & Co, devenind vicepreședintele acesteia la vârsta de 30 ani.

S-a mutat în orașul Seattle, Washington, unde a început să-și pună în aplicare planul de afacere- să creeze o rețea virtuală de comerț internațional în plină eră de boom al internetului.

Soția sa la acea vreme, McKenzie Scott, se afla la volan când Bezos își făcea planul de afaceri pentru o platformă online
Odată cu apariția internetului, Bezos a văzut o oportunitate de a construi o afacere de vânzare de cărți online.

I-a dat denumirea “Amazon” fiindcă i se părea “exotic și diferit”, dar și fiindcă a fost inspirat de fluviul Amazon, cel mai lung fluviu din lume, visând să creeze cel mai mare magazin electronic de cărți din lume.

A muncit din greu zile și nopți întregi.

După ce și-a convins prietenii și familia să investească în ideea sa, și-a început afacerea în garaj, iar cu ajutorul lui McKenzie Scott, a înființat ceea ce astăzi se cheamă Amazon. Compania a crescut rapid, adoptând rapid și primul motto: ”Get big, get big fast”.

Odată ce Bezos a dovedit că poate vinde cu succes cărți pe internet, a început să ofere tot felul de alte lucruri: jucării, unelte și multe altele.

Amazon și-a deschis platforma și pentru alți comercianți cu amănuntul și, pe măsură ce atrăgea tot mai mulți clienți, platforma a devenit tot mai populară printre comercianții mici sau mari, care au considerat că merită să fie prezenți pe Amazon.

Amazon s-a transformat într-un gigant al comerțului electronic. Potrivit eMarketer, un observator de piață specializat în afaceri digitale, compania a încasat deja 367 de miliarde de dolari numai în acest an.

Din 2018, Jeff Bezos l-a depășit pe Bill Gates și a devenit cel mai bogat om de pe planetă, având în prezent o avere de 117 miliarde de dolari.

În 2019, Bezos și MacKenzie au divorțat.

A fost cel mai scump divorț din istorie, Bezos oferindu-i partaj de 35 miliarde de dolari, făcând-o pe MacKenzie a treia cea mai bogată femeie din lume.

Amazon în prezent are venituri de 280 miliarde de dolari , aproximativ 800 000 de angajați (de la lucrătorii din depozite la curieri și operatori), 200 000 de roboți lucrători și 150 sedii de livrare deschise în Statele Unite ale Americii, Canada, Franța, Italia, Germani, Regatul Unit, Spania , China și Japonia.

Dar care este stilul de a fi lider?

Jeff Bezos susține că trăiește echilibrat, folosind termenul de “armonie dintre muncă și viață”, orientându-se după filosofia manageriatului:

Ziua 1 – start-up (Lansarea)

Ziua 2 – statis (Echilibrul/Consolidarea)

Ziua 3 – irrelevance (Irelevanța)

Ziua 4- excruciating, painful decline (Scăderea, Declinul dureros)

Ziua 5- death (Moartea)

Bezos susține că pentru el este întotdeauna “Ziua 1” pentru a-și descrie planul de creștere și dezvoltare.

El declara în mod repetat că marile companii supraviețuiesc doar câteva decenii și că moartea companiei Amazon este inevitabilă, de aceea încearcă de multe ori să se reinventeze.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală