Cum a ajuns să trăiască un fost președinte. Dintr-un palat luxos, acum locuiește într-o casă micuță și mănâncă la KFC

05 Feb. 2023, 16:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Feb. 2023, 16:21 // Actual //  bani.md

A condus cea mai importantă putere economică din America Latină şi cei 214 milioane de locuitori ai ei. Acum, fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro locuieşte într-o suburbie lângă Disney World din Florida şi mănâncă singur într-un restaurant de tip fast-food.

Fostul lider de extremă dreapta a fugit în SUA la sfârşitul lunii decembrie, cu câteva zile înainte ca susţinătorii săi nemulţumiţi de victoria rivalului său de stânga Lula la alegerile prezidenţiale din octombrie să invadeze şi să vandalizeze palatul prezidenţial, Congresul şi Curtea Supremă a Braziliei, scrie AFP.

Deşi a condamnat violenţele din Brazilia, Jair Bolsonaro este anchetat de Curtea Supremă a ţării sale pentru a-i determina rolul în atacul asupra instituţiilor naţionale din Brasilia din 8 ianuarie.

Obişnuit cu luxosul palat prezidenţial brazilian, „Trump of the Tropics”, aşa cum este poreclit uneori, locuieşte acum într-o casă micuţă care aparţine fostului luptător brazilian de arte marţiale, José Aldo.

Bolsonaro a menţinut un profil scăzut în primele săptămâni în Florida, singurele sale activităţi cunoscute constând într-un drum la supermarket şi alta pentru a mânca pui prăjit singur la un restaurant KFC.

Dar, fostul lider a ieşit din umbră în această săptămână, ţinând două discursuri la câteva zile unul de celălalt.

„Mai popular ca niciodată”

Vineri, fostul lider brazilian a vorbit în Doral, la nord de Miami, în faţa a aproximativ 400 de persoane, în cadrul unui eveniment organizat de asociaţia conservatoare americană Turning Point USA, la un hotel de lux al fostului preşedinte Donald Trump, aliat şi model. lui Bolsonaro când era la putere.
„Nu există satisfacţie mai mare decât cea a datoriei îndeplinite”, a declarat fostul preşedinte cu referire la mandatul său (2019-2023) într-un discurs cu aer de miting electoral, adresându-se unui public pe care l-a cucerit şi care purta culorile Braziliei.

Marţi, Jair Bolsonaro a vorbit la un restaurant dintr-un mall, la o recepţie găzduită de comunitatea braziliană din Florida, unde a continuat să pună sub semnul întrebării rezultatul alegerilor din octombrie.
„Mulţi oameni sunt încă zguduiţi de ceea ce s-a întâmplat în timpul alegerilor (…) Dar vom face faţă acestui moment şi, dacă vrea Dumnezeu, vom câştiga împreună”, a spus el, considerându-se „mai popular ca niciodată.

În ambele ocazii, Bolsonaro a fost întâmpinat călduros de cei mai fideli susţinători ai săi care s-au fotografiat cu el şi l-au încurajat.

Un viitor incert

Dar viitorul fostului lider brazilian rămâne incert. După ce a asigurat presa că intenţionează să se întoarcă în Brazilia la sfârşitul lunii ianuarie, Bolsonaro a solicitat o viză de şase luni pentru a rămâne în Statele Unite.

Unul dintre copiii săi, senatorul Flavio Bolsonaro, a explicat săptămâna trecută că fostul preşedinte nu are o dată de întoarcere. „Ar putea fi mâine sau peste şase luni sau s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată”, a spus el.

„Am 67 de ani şi intenţionez să rămân activ în politica braziliană”, a spus totuşi Jair Bolsonaro, marţi, la Orlando.

Rămâne de văzut dacă va continua să păstreze un profil scăzut ca atunci când a sosit în Florida sau să susţină discursuri în ţara gazdă, căreia i-a adus un omagiu vineri.
„Am fost întotdeauna un mare admirator al poporului american. Un admirator al libertăţilor, patriotismului şi dragostea lor pentru drapel”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 12:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 12:43 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În 2024, Republica Moldova a înregistrat cel mai mic nivel de producție a laptelui din ultimele șapte decenii și jumătate, arată analiza expertului economic Veaceslav Ioniță, prezentată vineri, 16 mai, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, realizată de IDIS „Viitorul”.

„Asistăm la un proces de dispariție a producției de lapte în gospodăriile populației. Fermele de bovine încep să își revină, dar nu pot compensa ritmul accelerat cu care moldovenii renunță la vacile de lapte. În consecință, Moldova a devenit dependentă de importuri”, a declarat Ioniță.

Potrivit datelor prezentate de economist, producția de lapte a scăzut de la: 1,5 milioane tone în 1990, la 232,9 mii tone în 2024, adică nivelul anilor 1950. Această scădere reflectă, în principal, retragerea gospodăriilor casnice din activitatea de creștere a vacilor, în timp ce fermele specializate reușesc doar parțial să compenseze pierderile.

Numărul total de vaci pentru lapte s-a redus de la 453 mii capete în 1985, la 63,1 mii capete în 2025, dintre care doar 10,5 mii se află în ferme, restul în gospodăriile individuale.

În 2024, 45% din valoarea pieței lactatelor este formată din produse de import, în creștere față de 18% în 2015. Dacă în acel an, din totalul de 2,6 miliarde lei, doar 500 milioane reprezentau importuri, în 2024 s-a ajuns la 5,7 miliarde lei, dintre care 2,5 miliarde lei – importuri, iar 3,2 miliarde lei – produse locale.

„Mai mult de jumătate din banii pe care îi cheltuim pe lactate se duc pe produse din import, dacă includem și adaosurile comerciale”, susține Veaceslav Ioniță.

Comparativ cu 2015, importurile de produse lactate au crescut de peste cinci ori în 2015: 26,9 milioane USD, în 2024: 141,3 milioane USD. Iar defalcările la 86,5 mil. USD – unt, brânzeturi și cașcaval, 31 mil. USD – lapte și smântână, 23,7 mil. USD – iaurt, chefir și alte produse fermentate
Peste 54% din aceste produse provin din Ucraina, restul din Polonia, Germania, Belarus, Italia și alte țări.

Consumul de cașcaval a crescut de la 0,4 kg/persoană/an în 2000, la 6,1 kg/persoană/an în 2024.
Totuși, Republica Moldova consumă cel mai puțin cașcaval pe cap de locuitor din Europa, unde media UE este de 20 kg/an/persoană.

În 2024, din cele 14,7 mii tone de cașcaval consumate, doar 3 mii tone au fost produse local, restul – importate.

„Avem o creștere rapidă a consumului de produse lactate, dar în loc ca această cerere să fie satisfăcută de producția locală, este acoperită aproape exclusiv din importuri”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO