Traderii s-au relaxat, depozitele sunt pline, iar iarna pare blândă după uraganul de scumpiri

08 Ian. 2023, 04:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Ian. 2023, 04:29 // Actual //  Lupu Eduard

Contractele futures din energie pentru ţiţei, produse rafinate şi gaze naturale s-au prăbuşit în noul an, în condiţiile în care traderii şi-au reconsiderat îngrijorările pe termen scurt legate de vremea rece şi temerile legate de lipsa de aprovizionare şi au renunţat la contracte, scrie Reuters.

Preţurile au crescut anul trecut din cauza îngrijorărilor legate de situaţia din Europa în urma pierderii combustibilului rusesc, pe măsură ce OPEC+ a redus obiectivele de producţie şi pe măsură ce stocurile critice de distilate din SUA au ridicat perspectiva reducerii exporturilor de combustibil.

Aceste temeri s-au dovedit exagerate, determinând scăderea preţurilor. Stocurile europene de gaz sunt mult peste normele sezoniere, Saudi Aramco a redus săptămâna aceasta preţurile pentru petrolul livrat în Asia, iar producţia membrilor OPEC a crescut în mod neaşteptat luna trecută, potrivit unui sondaj Reuters.

De asemenea, temperaturile mai ridicate decât de obicei în Statele Unite şi Europa au redus nevoia de gaze şi petrol pentru încălzire.

Gazele naturale din SUA s-au prăbuşit cu aproximativ 18% în prima săptămână din ianuarie, cea mai mare scădere înregistrată la începutul anului, potrivit datelor Refinitiv Eikon. Scăderea de 12% a contractelor futures pentru distilate a fost cea mai mare cădere pentru începutul unui an din 1991. Consumul de distilate creşte de obicei pe fondul cererii din sezonul de iarnă.

Contractele futures pe piaţa americană West Texas Intermediate, Brent şi benzina americană au înregistrat cel mai mare declin săptămânal de la începutul anului din 2016 încoace, WTI scăzând cu 7,4%, Brent cu 7,3% şi benzina americană cu 7,3%.

„Unele dintre cele mai mari temeri ale noastre din 2022 nu s-au realizat niciodată”, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital LLC din New York. În timp ce capacitatea de rezervă a OPEC este limitată, traaderii văd livrări suplimentare venind din Guyana, Brazilia şi Canada, a spus el.

Spectrul recesiunii a ridicat noi întrebări cu privire la cerere. Datele dezamăgitoare privind ocuparea forţei de muncă şi producţia din SUA, precum şi creşterea numărului de cazuri de COVID-19 în China au alimentat temerile legate de recesiunea globală, care ar reduce cererea de combustibil.

Săptămâna trecută, China a ridicat cotele de export de produse rafinate, semnalând o cerere internă mai slabă în viitor.

În ceea ce priveşte gazele naturale, contractele futures din SUA au scăzut şi mai mult vineri, coborând cu 5% până la 3,52 dolari pe milion de unităţi termice britanice în timpul şedinţei, cel mai scăzut nivel din iulie 2021.

„Ianuarie 2023 este cel mai cald început de an din ultimii 15”, au declarat într-o notă analiştii de la firma de consultanţă în domeniul energiei EBW Analytics pentru clienţi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău