Cum a explodat prețul gazului. Sturza: Manipularea a venit de la ruși. Cap de afiș – Putin

03 Nov. 2021, 12:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Nov. 2021, 12:47 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza care a fost pe piața energetică aproape două decenii, dar care în prezent nu mai este atât de implicat se arată surprins de piețele libere, aparent libere, cum sunt manipulate.

Am fost și rămân mereu surprins cum aceste piețe, aparent libere, sunt manipulate de „băieții șmecheri”. Ca la carte, moderatorii de la Bloomberg se întreabă (lamentează) patetic: ce se mai întâmplă cu petrolul, când se termină? „Analiștii” interesați se dau cu părerea, vorbesc despre „fundamentals”. “Da, domnilor, e pe sfârșite”. Intervine CNN – în delta Nigerului rebelii au furat o canistră de petrol omorând paznicul. Și zbanț, cresc cotațiile cu un dolar! Tu ești inundat de oferte de petrol fizic, nu știi unde să te ascunzi de furnizor. Ei, „guru analizelor”, nu – defițit!”, explică fostul premier.

Gazul în Europa a ajuns să se tranzacționeze cu 1000 USD per mia de metri cubi. Cotații care pur și simplu au sărit în aer.

Exact asta s-a întâmplat și cu cotațiile gazului. Cu cât a crescut consumul față de anul trecut? Cu 5-7%? De ce a crescut prețul de 3-4 ori?! Diferența este că în cazul gazului manipularea a venit de la ruși, cap de afiș fiind nimeni altul decât Putin. Primitiv, obscur, dar a funcționat! Și știți de ce? Pentru că la aceste povești au „pus botul” „traderii” din Occident. Cei care „tranzacționează” hârtii, și nu volume fizice. Aceste „tranzacții” reprezintă astăzi 80%(!) din toată piața! Cineva câștigă din aer miliarde de dolari reali! Cine le achită? Proștii de consumatori și investitori mărunți”, mai spune fostul premier.

Omul de afaceri susține că asta este fața hidoasă a „pieței libere”, ”care numai liberă nu e! Absolutizăm niște lucruri, repetându-le ca o mantră – „piețe libere”, „societăți democratice”, „drepturile omului”, „schimbări climatice” și multe alte derivate, negând trecutul și bunul-simț, ignorând tradiția și cutuma, mersul firesc al societății și al naturii. A trebuit să vină pandemia ca lumea să se „dezlănțuiască” și noi să vedem cât de vulnerabili suntem în construcții formal gândite deseori de profitorii mai „deștepți”.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 15:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 15:09 // Actual //  Lupu Eduard

Datele economice recente arată că Republica Moldova a înregistrat un indice al risipei alimentare de 93,4 din 100 în anul 2024, conform unei analize prezentate în emisiunea „Analize economice” de către econoomistul Veaceslva Ioniță. Un moldovean va risipi în medie aproximativ 71 kg de produse alimentare în acest an.

Risipa alimentară totală în Republica Moldova în 2024 va fi de aproximativ 180 de mii de tone, echivalent cu aproximativ 3 mii de vagoane de tren marfare, aliniate pe o lungime de 40 km. Aceste date alarmante au fost prezentate de economistul Veaceslav Ioniță, care a subliniat că risipa de alimente ar putea fi chiar mai mare cu 50% dacă calitatea datelor ar fi îmbunătățită.

În ceea ce privește ponderea cheltuielilor pentru produsele alimentare în funcție de veniturile gospodăriilor casnice, analistul economic a menționat că în 2022, primii 20% cei mai săraci moldoveni au alocat aproximativ 56,9% din venitul gospodării pentru alimente, în timp ce cei mai bogați 20% dintre moldoveni au alocat doar 30,3% din venituri.

Comparativ cu alte țări, risipa de alimente în Republica Moldova este de 71 kg per capita pe an, situându-se sub nivelul înregistrat în țări precum Portugalia (124 kg), Elveția (119 kg) și Serbia (108 kg). Totuși, această cifră este mai mare decât cea din Ucraina (69 kg), România (67 kg) și alte țări din Europa de est și de nord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău