Cum a finanțat Roman Abramovici cu banii Rusiei succesul lui Chelsea

18 Apr. 2023, 16:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Apr. 2023, 16:54 // Actual //  bani.md

Cotidianul britanic The Guardian dezvăluie ingineriile financiare făcute de oligarhul rus, care au provocat instituirea reguli fair-playului financiar în fotbal.

În 2003, anul în care Abramovici a cumpărat clubul, normele care reglementau investițiile în fotbal erau practic inexistente și puțini l-au întrebat pe omul misterios gata să salveze Chelsea de datorii punitive.

Chiar și atunci, era bine cunoscut faptul că averea sa provenea de la Sibneft, un gigant al petrolului și gazelor naturale creat în urma privatizării activelor de stat, în mijlocul tumultului de ieșire a Rusiei din comunism.

Dar, pe măsură ce anii treceau, conturile financiare ale lui Chelsea nu ofereau prea multe informații despre originea împrumuturilor fără dobândă pe care Abramovici le-a pompat în club.

Acum, dosarele Oligarch – un set de documente scurse de la furnizorul de servicii financiare offshore MeritServus, cu sediul în Cipru, care a fost sancționat săptămâna trecută după dezvăluirile din The Guardian despre modul în care a transferat bani pentru Abramovici – au dezvăluit modul în care miliardarul rus a transformat Chelsea în lider mondial.

Influența lui Putin în afacerile lui Abramovici

Anul 2003 a fost crucial nu doar pentru Chelsea, ci și pentru Abramovici, Putin și Rusia. În primăvară, Abramovici a convenit asupra unei fuziuni între afacerea sa de petrol și gaze Sibneft și rivalul său Yukos, care ar fi creat un nou gigant petrolier global.

Posibila megafuziune de 36 de miliarde de dolari a stârnit entuziasm în cercurile financiare, simbolizând apariția Rusiei ca economie democratică de importanță globală.

Dar, până la sfârșitul anului, afacerea Yukos-Sibneft a reprezentat cu totul altceva – controlul de fier al lui Putin asupra puterii și suprimarea brutală a oponenților săi.

În octombrie 2003, oligarhul Mihail Hodorkovski – miliardarul care construise Yukos – a fost arestat pe o pistă de aeroport din Siberia și acuzat de fraudă și evaziune fiscală.

Hodorkovski avea să petreacă 10 ani în închisoare, vizat – potrivit observatorilor umanitari internaționali – pentru opoziția tot mai vocală față de domnia lui Putin.

La scurt timp după aceea, Abramovici a anulat fuziunea Sibneft-Yukos. În schimb, Yukos a fost confiscată de Kremlin și spartă pentru a fi scoasă la licitație.

„Arestarea lui Hodorkovski a fost un semnal de alarmă pentru ceilalți oligarhi că Putin vorbește serios”, a declarat John Lough, membru asociat al programului Rusia și Eurasia de la Chatham House, care a lucrat la compania petrolieră anglo-rusă TNK-BP.

„Se puteau bucura de un nivel de bogăție, puteau conduce aceste afaceri în mod responsabil, dar loialitatea lor nu era față de acționari sau angajați, ci față de Kremlin”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 11:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 11:35 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova marchează performanțe istorice la capitolul export de servicii, arată o analiză a economistului Veaceslav Ioniță bazată pe ultimele statistici publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Primele trei luni ale acestui an au adus 626 milioane USD încasări din servicii – cel mai mare volum pentru un trimestru I, cu 10 % peste nivelul din 2024.

La ritmul actual, valoarea anualizată a exporturilor de servicii urcă la 2,8 miliarde USD, iar depășirea pragului simbolic de 3 miliarde până la sfârșitul lui 2025 devine plauzibilă, subliniază Ioniță. Ponderea serviciilor în totalul exporturilor a atins un maxim istoric de 44,5 %, semn că Moldova migrează de la o economie axată pe bunuri spre una dominată de servicii.

IT-ul rămâne locomotiva absolută, cu 686 milioane USD – aproape un sfert din întregul export de servicii. Economistul remarcă „succesul tinerilor care, lucrând de acasă, generează valoare adăugată pentru piața globală”. Pe locul doi se situează transporturile (inclusiv componenta aeriană) cu 561 milioane USD, iar podiumul este completat de serviciile pentru afaceri (BSS) — 279 milioane USD, sector revigorat după includerea, în 2023, în regimul fiscal preferențial al parcurilor IT.

Printre ramurile cu potențial accelerat se numără educația, care trece pentru prima dată de 100 milioane USD, și serviciile medicale, evaluate la 67 milioane USD, pe fondul cererii internaționale în creștere.

Pentru prima oară, serviciile acoperă aproape jumătate din exporturile Moldovei exact când exporturile de bunuri scad. Drept consecință, balanța comercială la servicii este pozitivă, cu un excedent de circa 900 milioane USD, compensând o parte din deficitul provocat de importurile de mărfuri.

„În timp ce multe sectoare industriale stagnează, exporturile de servicii au devenit locomotiva economiei moldovenești, adaptându-se rapid și generând venituri stabile”, concluzionează Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO