Cum a fost alungată Franța din Africa de către Rusia. ”Retorica Kremlinului se regăsește peste tot”

26 Feb. 2023, 07:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Feb. 2023, 07:56 // Actual //  bani.md

Steagul francez a fost coborât duminică, 19 februarie, pentru ultima dată în tabăra militară Bila Zagré din Burkina Faso, marcând sfârșitul a 13 ani de prezență a forțelor armate franceze în țara din Africa de Vest.

Retragerea Franței din Burkina Faso vine într-un moment în care este mai puțin probabil să vezi tricolorul francez în capitala Ouagadougou decât steagul rusesc roșu, alb și albastru, marcând o pierdere rapidă și uluitoare de influență pentru fosta putere colonială.

Aproximativ 400 de militari francezi au fost detașați în Burkina Faso din 2010, ca parte a eforturilor Parisului de a opri luările de ostatici și, ulterior, de a stopa expansiunea grupărilor teroriste în regiunea extinsă a Sahelului. În ianuarie, francezilor li s-a dat o lună pentru a părăsi țara – o decizie care a urmat unei perioade de instabilitate crescândă în țară, inclusiv două lovituri de stat în 2022.

Al treilea eșec al lui Macron

Retragerea din Burkina Faso este al treilea eșec pentru președintele francez Emmanuel Macron, care a promis o nouă abordare a Africii când a venit la putere în 2017, una bazată pe un „parteneriat între egali”.
În ultimele luni, Franța a fost nevoită, de asemenea, să părăsească Mali și Republica Centrafricană, stârnind temeri cu privire la un efect de domino pe întreg continentul, în timp ce Macron încetează operațiunea Barkhane, declanșată de Paris în urmă cu un deceniu pentru a lupta împotriva jihadiștilor din Sahel.

„Este un adevărat test pentru Franța”, a spus Seidik Abba, un scriitor din Niger și specialist în studii de securitate în Africa la Universitatea din Valenciennes din Franța. „Dacă nu vrea să vadă o contagiune [în toată Africa], trebuie să-și schimbe abordarea.”
„În Burkina Faso, situația este instabilă”, a adăugat Abba. „Și acum, în Ciad și Niger, oamenii vor să vadă un nou tip de parteneriat cu Franța.”

Există încă aproximativ 6.000 de soldați francezi pe teren pe continentul african, inclusiv 1.000 în Niger și 900 în Coasta de Fildeș, potrivit rapoartelor locale.
Motivele scăderii influenței Franței în regiunea Sahel sunt multiple, înrădăcinate în istoria sa colonială și accelerate de politica locală, dar necazurile sale sunt și o consecință a ambițiilor Rusiei de a-și extinde punctul de sprijin pe continent, mai ales de la începutul invaziei sale pe scară largă în Ucraina.

Macron se va deplasa săptămâna viitoare în Angola, Republica Democrată Congo, Republica Congo și Gabon, după ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a vizitat în ianuarie Mali, Mauritania și Sudan.

Trupele franceze, înlocuite de mercenarii Wagner

Înre timp ce trupele franceze sunt alungate sistematic din țările africane, acestea sunt înlocuite în anumite cazuri de mercenarii organizației paramilitare Grupul Wagner, condus de aliatul lui Putin, Evgheni Prigojin. Cu toate că liderii militari ai Burkinei Faso au negat că ar fi semnat un acord cu Wagner, mercenarii ruși au fost observați în țară.
Pe lângă susținerea pe care le-o oferă mercenarilor Wagner, Rusia poartă și un război informatic coordonat și sofisticat împotriva Franței, care nu a reușit până acum să ofere un răspuns pe măsură. În ultimii ani, Rusia a inventat o serie de acuzații împotriva Franței pe care le-a promovat în țările africane, inclusiv în Mali, Burkina Faso și Republica Centrafricană.
Cercetările lui Mark Duerksen, de la Centrul African pentru Studii Strategice, arată că narațiunea promovată de Rusia o pune în postura de forță anticolonială care luptă împotriva imperialismului occidental.

Franța, însă, este prezentată ca o colaboratoare a jihadiștilor islamiști care fură resurse naturale și comparată în videoclipuri de propagandă cu șerpi, zombie și șobolani. Sentimentul francofob este amplificat de o rețea informală de ferme de troli, producții cinematice, conturi false de rețele sociale, influenceri online africani proruși și parteneriate cu media locală ce aparțin „galaxiei Prigojin”. „Sentimentul antifrancez este pretutindeni. Wagner este prezent doar în câteva țări, dar retorica Kremlinului se regăsește peste tot”, a avertizat un oficial guvernamental francez „Rușii încearcă să creeze profeții autorealizabile”, a spus un diplomat francez de top.

„Nu am construit suficientă putere soft”, a recunoscut un oficial al guvernului francez, vorbind sub condiția anonimatului. „Ambasadorii noștri trebuie să fie mai ofensivi atunci când vine vorba de prezentarea de contranarațiuni, în loc să comunice doar în cadrul instituțional.”

În discursul său de revizuire a doctrinei de apărăre din noiembrie, Macron a susținut că armata ar trebui să se concentreze și pe operațiunile de influență, în fața campaniilor de dezinformare și a încercărilor de manipulare a civililor – în special în Africa.
„Nu vom fi spectatorii de durată ai acestei evoluții”, a spus el. „Trebuie să o detectăm fără întârziere și să o oprim – dar folosind [instrumente] democratice.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2025, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 16:24 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a participat la o întrevedere la nivel înalt cu Marta Kos, Comisara Europeană pentru Extindere, alături de conducerea Eurochambres și reprezentanți ai camerelor de comerț din țările candidate și potențial candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Întâlnirea s-a desfășurat în contextul intensificării dialogului privind extinderea UE și a vizat rolul strategic al camerelor de comerț în procesul de integrare europeană, cu accent pe sprijinirea mediului de afaceri, a întreprinderilor mici și mijlocii, și pe consolidarea cooperării economice între state.

În intervenția sa, Sergiu Harea a subliniat angajamentul activ al CCI a RM în susținerea IMM-urilor din Republica Moldova, promovarea reformelor economice și armonizarea cu standardele europene. Acesta a menționat implicarea în inițiative precum rețeaua Enterprise Europe Network și programul Erasmus pentru Tinerii Antreprenori, care facilitează integrarea antreprenorilor moldoveni în piața unică europeană.

Totodată, Harea a propus lansarea unui program dedicat schimbului de bune practici între camerele de comerț din țările candidate și cele din statele membre ale UE, în vederea accelerării procesului de convergență economică și instituțională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO