Cum a fost Real Estate Forum? Participanții au vorbit despre provocările din domeniul imobiliar și au propus soluții

07 Sept. 2021, 16:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Sept. 2021, 16:00 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În perioada 3- 4 septembrie la Chișinău a avut loc prima ediție a Forumului internațional dedicat sectorului imobiliar din Republica Moldova. În cadrul evenimentul au fost discutate mai multe subiecte printre care și provocările cu care se confruntă sectorul imobiliar din țară, de asemenea, au fost propuse și soluții pentru rezolvarea acestora.

Astfel, reprezentanții sectorului imobiliar din țară și de peste hotare au făcut o analiză minuțioasă a situației, și-au împărtășit experiența, au discutat despre obstacolele pe care le întâmpină în activitate, dar și despre potențialele soluții. De asemenea, forumul a avut scopul de a prezenta oferta investițională a țării pe piața imobiliară.

Prezent la eveniment, Directorul Interimar al Agenției de Investiții “Invest Moldova”, Ion Iordachi a menționat avantajele pe care le poate oferi sectorul imobiliar pentru investitori, printre acestea fiind enumerate:  prețul mic pe metru pătrat, condiții avantajoase de creditare, creștere economică stabilă, relații bune cu Uniunea Europeană și alte avantaje.

La rândul său, Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a exprimat dorința Guvernului de a întreprinde toate acțiunile necesare pentru a transforma Moldova într-o destinație atractivă pentru investitori.

” Noi ca Minister al Economiei vrem să facem din Moldova o destinație pentru investiții. Vrem să creștem industria, să apară oportunități noi pentru dezvoltatori, pentru a pregăti un spațiu optim pentru investitori, care vor să facă afaceri în Republica Moldova”, a declarat Sergiu Gaibu.

În cea de-a doua zi a evenimentului a fost prezent și primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, care a prezentat publicului Strategia de dezvoltare a municipiului Chișinău.

„Multe capitale se luptă astăzi cu provocări uriașe, în fața peisajului urban în continuă schimbare, După analiza practicilor internaționale, am înțeles că avem nevoie de o strategie de dezvoltare social-economică și spațială durabilă. La etapa actuală suntem în proces de elaborare a peste  60 de profile investiționale, începând cu clădiri, care sunt abandonate, terenuri care vor fi scoase la licitație, inclusiv ne dorim ca această concentrație sa nu fie doar in zona centrală a Chișinăului, dar să ne implicăm și în perspectiva suburbiilor care au un potențial enorm.”

În prezent, Piața imobiliară din Republica Moldova este formată în principal din sectorul imobiliar rezidențial, acest sector având re o cotă de aproximativ 75% din totalul pieței imobiliare. Spațiul nerezidențial rămâne a fi unul cu un mare potențial, deținând doar 25% din piață, dar înregistrând o creștere anuală de peste 4%.

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2021, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

În trei ani Republica Moldova urmează să importe curent electric din România și să scape de dependența de la Cuciurgan, care este unica sursă de achiziție a energiei electrice. Vicepremierul, Andrei Spânu declară că în câteva luni urmează să fie semnat contractul cu compania care va construi linia de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești-Chișinău.

”Este preconizată construirea unei stații de conversie back-to-back în Vulcănești, modernizarea și extinderea în Chișinău și în Vulcănești a stațiilor de 400 kV. proiectul de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România va fi finalizat până în 2024”, a mai punctat Spânu la TVR Moldova.

Costul total al proiectului este estimat la 260 mil. de euro și este finanțat BERD, BEI și Banca Mondială.

Anterior, implementarea proiectului de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România a fost împiedicată de autoritățile predecesoare, din cauza interesele acestora în domeniul energiei și implementarea anumitor scheme pentru achiziționarea de energie electrică dintr-o singură sursă prin companii interpuse.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală