Cum a provocat civilizaţia umană furia naturii? Se anunţă inundaţii, incendii, secetă şi furtuni devastatoare

16 Iul. 2023, 10:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Iul. 2023, 10:33 // Actual //  Lupu Eduard

Climatologii vorbesc cu îngrijorare despre cum s-a schimbat vremea în ultimele decenii, în timp ce elementele atmosferice se combină pentru a crea inundaţii mortale în nord-estul SUA şi o căldură record în sud-vestul SUA şi în întreaga lume, notează businessmagazin.ro.

Inundaţii mortale au acaparat părţi din nord-estul ţării, blocând oamenii în casele lor şi ucigând cel puţin o femeie care a fost luată de apele învolburate. Râurile din Vermont au crescut rapid în urma ploilor torenţiale de luni, ajungând la niveluri nemaiîntâlnite de la uraganul Irene din 2011.

Criza climatică pune lucrurile în favoarea unor fenomene meteorologice mai intense, precum ploile abundente şi inundaţiile din nord-est, a declarat Michael E. Mann, climatolog şi profesor emerit la Universitatea din Pennsylvania.

„Vremea este vreme. Se vor întâmpla – precipitaţii, inundaţii se vor întâmpla”, a declarat Mann pentru CNN. „Ceea ce schimbările climatice fac este că le supraîncarcă, astfel încât atunci când ai unul dintre aceste sisteme meteorologice care produce cantităţi mari de precipitaţii, vei avea parte de mai multe precipitaţii”.

Există un alt mod în care criza climatică ar putea determina aceste precipitaţii extreme, a spus Mann, şi este ceva în prim-planul cercetării climatice: Curentul Jet Stream ar putea fi „blocat” în poziţii care prelungesc aceste tipuri de evenimente extreme.

Curentul Jet Stream este un râu de aer care se deplasează rapid în straturile înalte ale atmosferei şi care conduce sistemele meteorologice pe tot globul. Este important de menţionat că este alimentat de diferenţa extremă de temperatură dintre ecuator şi poli.

În timp ce nord-estul este inundat de ploi torenţiale, o căldură periculoasă ameninţă alte părţi ale lumii. Temperaturile cresc vertiginos în sud-vestul Americii în această săptămână, unde Phoenix ar putea depăşi recordul de zile consecutive de peste 110 grade.

Săptămâna trecută, temperatura medie zilnică a planetei a urcat la niveluri record în datele urmărite de două agenţii climatice din SUA şi Europa. Oamenii de ştiinţă din domeniul climei au declarat pentru CNN că temperaturile globale au fost probabil cele mai ridicate din ultimii cel puţin 100.000 de ani.

Între timp, Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE a constatat că luna trecută a fost cea mai caldă lună iunie cu o „marjă substanţială” peste recordul anterior, stabilit în 2019.

Având în vedere căldura devastatoare, oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi de faptul că 2023 ar putea fi cel mai fierbinte an înregistrat vreodată.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:13 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Înainte de a intra în afaceri cu arme, înainte de a începe să cumpere producători de puşti de asalt, înainte de a se extinde în vânzarea de lunete şi amortizoare de sunet, înainte de a reuni 18 dintre cele mai letale companii ale Americii într-un singur conglomerat, înainte de a finanţa o bază militară privată, înainte de masacru, înainte de revolta investitorilor, înainte de rechemările şi defectele de produs şi de publicitatea proastă şi de procese – înainte ca toate acestea să se poată întâmpla – Stephen Feinberg, un investitor miliardar, a trebuit să-şi perfecţioneze tehnica de tragere, scrie New York Magazine.

Aşa că într-un weekend de la sfârşitul anului 2005 a lăsat în urmă birourile din Manhattan ale Cerberus Capital, firma de capi­tal privat pe care a fondat-o, şi reşedinţa cu mai multe etaje din Upper East Side, în renovarea căreia a băgat 15 milioane de dolari, şi a călătorit până la Moyock, Carolina de Nord, la poligoanele de antrenament tactic ale Blackwater, un notoriu antreprenor militar privat, pentru un weekend de instruire cu arme de foc cu rază lungă de acţiune. Feinberg, blond, tuns scurt, cu început de chelie şi cu o mustaţă deasă, dar fără barbă, vorbea încet, cu răbdare, cu un accent blând de New York.

Prietenii spun că s-a antrenat la facul­tate, la Princeton, cu Corpul de Pregătire a Ofiţerilor de Rezervă (ROTC), defilând la exerciţii militare şi trăgând la ţintă cu o puşcă de serviciu standard şi că a urmat chiar şi şcoala de sărituri cu paraşuta. El a părăsit ROTC înainte de absolvire şi a obţinut un loc de muncă pe Wall Street, tranzacţionând valori mobiliare pentru Drexel Burnham Lambert, pionierul obligaţiunilor junk, pe care de obicei nu le vrea nimeni. Zece ani mai târziu, îşi conducea propria firmă. Zece ani după aceea, era un colos pe Wall Street. Acum este un gigant de talie mondială. Feinberg a vrut să revină la vechea pasiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău