Cum arată racheta și cine sunt membrii echipajului cu care va pleca Jeff Bezos în spațiu

19 Iul. 2021, 11:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iul. 2021, 11:41 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Jeff Bezos va zbura mâine, 20 iulie 2021, deasupra liniei Karman care marchează altitudinea de 100 kilometri. Racheta și capsula miliardarului sunt pregătite și au trecut cu brio toate testele preliminare lansării.

Am efectuat un test al sistemului de evadare în care am arătat cum poate evada capsula în cazul unei anomalii la decolarea rachetei. Misiunea M6 a fost despre testarea acestui lucru în cele mai grele condiții. Am aprins motorul în zbor și am arătat că putem recupera caspula în siguranță”, a afirmat Gary Lay, designer New Shepard.

Racheta cu care Bezos și pasagerii săi vor ajunge în spațiu are 19 metri lungime și o capacitate de șase locuri. Față de naveta lui Branson, aceasta este complet autonomă și decolează de la sol.

Jeff Bezos va merge în spațiu împreună cu fratele său, Mark, pensionara de 82 de ani, Wally Funk și Oliver, tânărul de 18 ani care l-a înlocuit pe câștigătorul anonim al licitației de 28 de milioane de dolari.

Altitudinea la care va ajunge capsula New Shepard este de 105 kilometri, trecând astfel peste linia Karman, aflată la 100 kilometri. După 10 minute de la decolare, capsula se va întoarce la sol cu ajutorul parașutelor. Evenimentul va marca 52 de ani de la aselenizarea lui Apollo 11.

 

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
02 Aug. 2021, 14:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Anatolie Lichii, director general interimar al „Apă-Canal Chișinău” SA, a dat  asigurări că, pe timp de caniculă, în capitală nu va apărea miros neplăcut de la stația de epurare a apelor reziduale. „Administrația „Apă-Canal Chișinău” SA monitorizează zilnic procesul tehnologic, instalațiie sunt pregătite și pentru activitate în condiții de temperaturi ridicate ale aerului. Depunem maxim efort ca să nu fie miros după zona de protecție de 500 de metri”, a spus Anatolie Lichii astăzi, 2 august, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului de la ACC, stația de epurare a apelor reziduale funcționează în regim normal, iar instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice. Debitul zilnic la stația de epurare constituie 140 de mii de metri cubi și deversările în râul Bâc sunt conform actelor normative în vigoare.

În ceea ce privește reconstrucția stației de epurare în șantier, în perioada 26-30 iulie la aceste lucrări au fost antrenați circa 50 de muncitori. La momentul actual contiunuă lucrările la clădirea de admisie și la clădirea de pretratare și evacuare a nămolului în exces. Permanent în șantier este monitorizată calitatea lucrărilor, a specificat Anatolie Lichii.

În săptămâna trecută, ACC a efectuat 33 de controale, dintre care 8 – inopinate și 25 – ordinare. În prezent probele de apă prelevate sunt cercetate în laborator. În funcție de rezultatele testelor, agenților economici le vor fi înaintate prescripții.

Mâine, 3 august, la „Apă-Canal Chișinău” SA va avea loc o ședință, la care va fi discutat mersul lucrărilor de reconstrucție la stația de epurare a apelor reziduale. Proiectul se realizează din bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală