Andrey, un tânăr mecanic auto, se plimba prin oraşul Horlivka din estul Ucrainei, controlat de separatişti, împreună cu prietena sa Elena, la sfârşitul lunii martie, când au fost opriţi de un ofiţer de conscripţie militară care i-a pus în mână documentele de recrutare.
În decurs de o săptămână, Andrey, care nu avea nicio experienţă militară, se afla pe linia întâi, luptând alături de trupele ruseşti în confruntarea dintre Moscova şi Ucraina. „Nu ştiu unde este acum”, a spus Elena. „Nici măcar nu ştiu numărul unităţii. A sunat foarte rar… apoi nu a mai existat niciun contact cu el”.
Rusia nu a introdus mobilizarea în masă a bărbaţilor în vârstă de luptă de la invadarea Ucrainei la 24 februarie, deoarece nu s-a declarat oficial în război cu vecinul său. Dar recrutarea a fost în vigoare în enclavele separatiste pro-ruse din Ucraina, aşa-numitele Republici Populare Doneţk şi Luhansk din regiunea sud-estică Donbas, de la începutul a ceea ce Moscova numeşte o „operaţiune militară specială”. Anterior, doar unii bărbaţi erau chemaţi la serviciul militar, mulţi fiind scutiţi.
Rusia pare să se bazeze în mare măsură pe recruţii din regiunile separatiste în absenţa propriei sale mobilizări complete, spun unii analişti.
În ultimele săptămâni, autorităţile separatiste ar fi intensificat apelurile, iar locuitorii spun că bărbaţi fără experienţă militară sunt culeşi în mod regulat de pe străzi şi trimişi imediat pe front. Escaladarea şi creşterea ratei victimelor au început să stârnească furie chiar şi în rândul comunităţilor pro-ruse.
Mai multe videoclipuri postate online ar arăta soţiile recruţilor din Doneţk şi Luhansk cerând asistenţă pentru soţii lor şi întrebând de ce sunt trimişi la luptă bărbaţi fără experienţă militară.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!