Cum îți pregătești mașina pentru sezonul de vară? SFATURI UTILE pentru șoferi

31 Mart. 2021, 06:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Fetco Veronica
31 Mart. 2021, 06:00 // Au Bani //  Fetco Veronica

Mașina are nevoie de îngrijire specială atât pe durata sezonului rece cât și pe durata sezonului cald. Iată ce sfaturi sunt recomandate pentru șoferi.

1. Înlocuiți rezervorul și ștergătoarele de parbriz

Pentru aceasta apelați la un specialist sau schimbați-le conform unor instrucțiuni.

2. Schimbați cauciucurile 

Anvelopele de vară sunt instalate atunci când temperatura medie zilnică depășește +5 grade Celsius.

De asemenea, este recomandabil să faceți alinierea roților la stand și să echilibrați roțile, mai ales dacă anvelopele sunt purtate în mod neuniform sau dacă ați condus adesea în afara terenului. Astfel veți economisi anvelopele de uzura rapidă, veți îmbunătăți manevrabilitatea vehiculului și veți contribui la reducerea consumului de combustibil.

3. Curățați filtrele de aer și de cabină

Filtrul de aer afectează calitatea formării și aprinderii amestecului de combustibil. Dacă nu este curățat, atunci praful și murdăria din aer vor pătrunde în interiorul motorului și, pe termen lung, pot duce la deteriorarea acestuia.

Filtrul asigură confortul în mașină. Microparticulele de murdărie și asfalt de asemenea, reactivii, care sunt stropiți pe drumuri, se așează pe el. Este dăunător să respirați acest aer, mai ales atunci când este cald afară și aerul condiționat este pornit la maxim.

De aceea merită să înlocuiți ambele filtre înainte de sezonul estival. Acestea vor oferi aer curat atât pentru tine cât și pentru motorul mașinii.

4. Verificați aparatul de aer condiționat

Dacă sistemul de aer condiționat are un nivel scăzut de agent frigorific, acesta nu reduce temperatura aerului la fel de eficient, iar motorul de aer condiționat va trebui să funcționeze la putere maximă pentru a răci.

5. Eliberați portbagajul

Excesul de marfă aglomerează portbagajul și mărește consumul de combustibil. Pe durata sezonului de vară renunțați la materialul antiderapant și alte obiecte inutile.

Puteți păstra un set de siguranțe, becuri de faruri de rezervă, câteva sticle de apă curată, o cheie pentru roți, o frânghie de remorcare și alte lucruri utile utile, ca să nu mai vorbim de trusa de ajutor medical și un extinctor.

6. Efectuați un diagnostic general a automobilului

Din cauza schimbării accentuate a temperaturii, părțile mașinii și lichidul se extind sau se contractă – acestea sunt legile fizicii. Din această cauză, conexiunile dintre ele pot deveni insuficient strânse sau deformate.

Când vă pregătiți pentru vară, acordați atenție stării conductelor, garniturilor, prezenței scurgerilor de fluide de proces, stării becurilor. Este recomandat să vă adresați specialiștilor în acest sens.

7. Mergeți la o spălătorie auto complexă

Curățarea generală este importantă. În timpul iernii, murdăria și reactivii se acumulează în cabină. Este posibil să nu fie vizibile pe tapițeria din țesături, dar este dăunător să respiri un astfel de aer. Prin urmare, curățarea, spălarea covoarelor, îndepărtarea capacelor și examinarea tuturor fisurilor este un pas important în pregătirea mașinii pentru vară.

În mod ideal, puteți spăla și compartimentul motorului. Dacă este curat, veți observa cu ușurință scurgeri de lichid de proces și alte posibile probleme. Însă spălarea motorului trebuie încredințată unui specialist cu experiență și de încredere, altfel puteți deteriora motorul.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău