Cum îți pregătești mașina pentru sezonul de vară? SFATURI UTILE pentru șoferi

31 Mart. 2021, 06:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Fetco Veronica
31 Mart. 2021, 06:00 // Au Bani //  Fetco Veronica

Mașina are nevoie de îngrijire specială atât pe durata sezonului rece cât și pe durata sezonului cald. Iată ce sfaturi sunt recomandate pentru șoferi.

1. Înlocuiți rezervorul și ștergătoarele de parbriz

Pentru aceasta apelați la un specialist sau schimbați-le conform unor instrucțiuni.

2. Schimbați cauciucurile 

Anvelopele de vară sunt instalate atunci când temperatura medie zilnică depășește +5 grade Celsius.

De asemenea, este recomandabil să faceți alinierea roților la stand și să echilibrați roțile, mai ales dacă anvelopele sunt purtate în mod neuniform sau dacă ați condus adesea în afara terenului. Astfel veți economisi anvelopele de uzura rapidă, veți îmbunătăți manevrabilitatea vehiculului și veți contribui la reducerea consumului de combustibil.

3. Curățați filtrele de aer și de cabină

Filtrul de aer afectează calitatea formării și aprinderii amestecului de combustibil. Dacă nu este curățat, atunci praful și murdăria din aer vor pătrunde în interiorul motorului și, pe termen lung, pot duce la deteriorarea acestuia.

Filtrul asigură confortul în mașină. Microparticulele de murdărie și asfalt de asemenea, reactivii, care sunt stropiți pe drumuri, se așează pe el. Este dăunător să respirați acest aer, mai ales atunci când este cald afară și aerul condiționat este pornit la maxim.

De aceea merită să înlocuiți ambele filtre înainte de sezonul estival. Acestea vor oferi aer curat atât pentru tine cât și pentru motorul mașinii.

4. Verificați aparatul de aer condiționat

Dacă sistemul de aer condiționat are un nivel scăzut de agent frigorific, acesta nu reduce temperatura aerului la fel de eficient, iar motorul de aer condiționat va trebui să funcționeze la putere maximă pentru a răci.

5. Eliberați portbagajul

Excesul de marfă aglomerează portbagajul și mărește consumul de combustibil. Pe durata sezonului de vară renunțați la materialul antiderapant și alte obiecte inutile.

Puteți păstra un set de siguranțe, becuri de faruri de rezervă, câteva sticle de apă curată, o cheie pentru roți, o frânghie de remorcare și alte lucruri utile utile, ca să nu mai vorbim de trusa de ajutor medical și un extinctor.

6. Efectuați un diagnostic general a automobilului

Din cauza schimbării accentuate a temperaturii, părțile mașinii și lichidul se extind sau se contractă – acestea sunt legile fizicii. Din această cauză, conexiunile dintre ele pot deveni insuficient strânse sau deformate.

Când vă pregătiți pentru vară, acordați atenție stării conductelor, garniturilor, prezenței scurgerilor de fluide de proces, stării becurilor. Este recomandat să vă adresați specialiștilor în acest sens.

7. Mergeți la o spălătorie auto complexă

Curățarea generală este importantă. În timpul iernii, murdăria și reactivii se acumulează în cabină. Este posibil să nu fie vizibile pe tapițeria din țesături, dar este dăunător să respiri un astfel de aer. Prin urmare, curățarea, spălarea covoarelor, îndepărtarea capacelor și examinarea tuturor fisurilor este un pas important în pregătirea mașinii pentru vară.

În mod ideal, puteți spăla și compartimentul motorului. Dacă este curat, veți observa cu ușurință scurgeri de lichid de proces și alte posibile probleme. Însă spălarea motorului trebuie încredințată unui specialist cu experiență și de încredere, altfel puteți deteriora motorul.

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 14:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 14:14 // Actual //  Lupu Eduard

Istoria reală a unei femei de 32 de ani, agresată fizic și amenințată de soț, este relatată într-un nou spot social lansat de Ministerul Afacerilor Interne. Din fericire, victima a reușit să ceară ajutor la timp, să își salveze propria viață și viața viitorului copil.

„Am 32 de ani și lucrez în calitate de vânzătoare. Soțul nu este angajat. Într-o zi, când am revenit de la muncă, l-am găsit în stare de ebrietate. M-a amenințat că mă ucide pe mine și copilul pe care îl port. Am reușit la timp să scap și să chem poliția, care mi-a oferit ajutor și l-a îndepărtat. Îmi pare rău că nu am cerut ajutor mai devreme”, povestește protagonista, rolul căreia este jucat de o actriță a Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Mesajul spotului social este adresat tuturor victimelor violenței în familie, care sunt încurajate să raporteze toate cazurile de abuz la numărul unic de urgenţă 112 sau la telefonul de încredere 08008 8008.

„Suntem alături, pentru că siguranța și viața ta contează. Sună la orice oră la 112 sau la telefonul de încredere 0 8008 8008. La Centrul de Justiție Familială vei fi ajutată și protejată de polițiști, medici, psihologi și alți specialiști calificați, care te vor consulta gratuit și vor fi alături de tine pe toată durata procesului de asistență și protecție. Știm prin ce treci și te vom ajuta să depășești aceste momente grele”, transmite MAI.

Prin lansarea acestui nou spot social, MAI continuă campania de sensibilizare a societăţii şi de încurajare a victimelor violenţei în familie pentru a raporta abuzurile şi să apeleze la ajutorul autorităţilor. Spotul precedent era adresat victimelor violenţei sexuale, iar îndemnul a rămas același: „Nu ești singură! Nu este vina ta! Ai încredere în puterea ta!”. 

„Prin lansarea aceastei campanii ne propunem să informăm, sensibilizăm şi să atragem atenţia societăţii asupra tuturor formelor de violenţă în familie care există, inclusiv a celei psihologice, care în ţara noastră nu este percepută ca formă a violenţei în familie”, notează MAI.

Conform datelor Ministerului de Interne, în perioada ianuarie – noiembrie 2023 au fost înregistrate 766 de cazuri de violență în familie, 11 dintre ele fiind soldate cu vătămarea corporală gravă şi decesul victimei. În anul 2022, 24 de femei şi-au pierdut viaţa urmare a acţiunilor violente în mediul familial.

Pentru a proteja victimele violenţei în familie, în 2023 au fost monitorizate 635 de ordonanțe de protecţie, emise de către instanţele judecătoreşti, dintre care în 554 de cazuri este vorba de monitorizare prin intermediul brățărilor electronice, aplicate agresorilor.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău