Curs valutar
 • EUR
  21.5330
  0.0966%
 • USD
  17.7606
  -0.3299%
 • RUB
  0.2392
  -0.5017%
 • RON
  4.3713
  0.1007%
 • UAH
  0.6423
  0.0467%

Cum îți pregătești mașina pentru sezonul de vară? SFATURI UTILE pentru șoferi

31 Mart. 2021, 06:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Fetco Veronica
31 Mart. 2021, 06:00 // Au Bani //  Fetco Veronica

Mașina are nevoie de îngrijire specială atât pe durata sezonului rece cât și pe durata sezonului cald. Iată ce sfaturi sunt recomandate pentru șoferi.

1. Înlocuiți rezervorul și ștergătoarele de parbriz

Pentru aceasta apelați la un specialist sau schimbați-le conform unor instrucțiuni.

2. Schimbați cauciucurile 

Anvelopele de vară sunt instalate atunci când temperatura medie zilnică depășește +5 grade Celsius.

De asemenea, este recomandabil să faceți alinierea roților la stand și să echilibrați roțile, mai ales dacă anvelopele sunt purtate în mod neuniform sau dacă ați condus adesea în afara terenului. Astfel veți economisi anvelopele de uzura rapidă, veți îmbunătăți manevrabilitatea vehiculului și veți contribui la reducerea consumului de combustibil.

3. Curățați filtrele de aer și de cabină

Filtrul de aer afectează calitatea formării și aprinderii amestecului de combustibil. Dacă nu este curățat, atunci praful și murdăria din aer vor pătrunde în interiorul motorului și, pe termen lung, pot duce la deteriorarea acestuia.

Filtrul asigură confortul în mașină. Microparticulele de murdărie și asfalt de asemenea, reactivii, care sunt stropiți pe drumuri, se așează pe el. Este dăunător să respirați acest aer, mai ales atunci când este cald afară și aerul condiționat este pornit la maxim.

De aceea merită să înlocuiți ambele filtre înainte de sezonul estival. Acestea vor oferi aer curat atât pentru tine cât și pentru motorul mașinii.

4. Verificați aparatul de aer condiționat

Dacă sistemul de aer condiționat are un nivel scăzut de agent frigorific, acesta nu reduce temperatura aerului la fel de eficient, iar motorul de aer condiționat va trebui să funcționeze la putere maximă pentru a răci.

5. Eliberați portbagajul

Excesul de marfă aglomerează portbagajul și mărește consumul de combustibil. Pe durata sezonului de vară renunțați la materialul antiderapant și alte obiecte inutile.

Puteți păstra un set de siguranțe, becuri de faruri de rezervă, câteva sticle de apă curată, o cheie pentru roți, o frânghie de remorcare și alte lucruri utile utile, ca să nu mai vorbim de trusa de ajutor medical și un extinctor.

6. Efectuați un diagnostic general a automobilului

Din cauza schimbării accentuate a temperaturii, părțile mașinii și lichidul se extind sau se contractă – acestea sunt legile fizicii. Din această cauză, conexiunile dintre ele pot deveni insuficient strânse sau deformate.

Când vă pregătiți pentru vară, acordați atenție stării conductelor, garniturilor, prezenței scurgerilor de fluide de proces, stării becurilor. Este recomandat să vă adresați specialiștilor în acest sens.

7. Mergeți la o spălătorie auto complexă

Curățarea generală este importantă. În timpul iernii, murdăria și reactivii se acumulează în cabină. Este posibil să nu fie vizibile pe tapițeria din țesături, dar este dăunător să respiri un astfel de aer. Prin urmare, curățarea, spălarea covoarelor, îndepărtarea capacelor și examinarea tuturor fisurilor este un pas important în pregătirea mașinii pentru vară.

În mod ideal, puteți spăla și compartimentul motorului. Dacă este curat, veți observa cu ușurință scurgeri de lichid de proces și alte posibile probleme. Însă spălarea motorului trebuie încredințată unui specialist cu experiență și de încredere, altfel puteți deteriora motorul.

Realitatea LivePrimul concert de muzică jazz, în cadrul programului muzical săptămânal „Jazz în parc”, la Teatrul de Vară
Ședința Cabinetului de Miniștri, prezidată de premierul interimar Aureliu Ciocoi
Declarații de presă după întrevederea președintelui Maia Sandu cu ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton
Grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA” susține o conferință de presă
Prezentarea Ghidului pentru furnizorii de servicii media privind Codul Serviciilor Media Audiovizuale
Ședința Consiliului Audiovizualului, din 12 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 12 mai 2021
Deputatul ACUM PLATFORMA DA, Arina Spătaru, susține o conferință privind proiectul de lege privind întreținerea și protecția animalelor de companie
Conferință de presă cu privire la aderarea Partidului Popular Românesc (PPR) la proiectul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
12 Mai 2021, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Mai 2021, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Părinții reprezintă primii profesori ai copiilor. Atunci când oferi copiilor sfaturi despre școală, viață și carieră, trebuie să le oferi și reguli financiare. Iată câteva reguli simple despre bani pe care orice mamă trebuie să i le spună fiicei sale.

1. Învaț-o valoarea banilor

Odată ce fetele vor cunoaște valoarea banilor, ele sunt pregătite pentru obiceiuri financiare sănătoase mai târziu în viață. Este bine ca fiica ta să învețe să-ți gestioneze proprii bani și cum să-i obțină. Acum există mai multe aplicații care îi ajută pe copii să învețe despre gestionarea banilor.

2. Învaț-o să fie independentă financiar

Realitatea este că 56% dintre femeile căsătorite se bazează pe soții și partenerii lor pentru a lua decizii financiare majore, ceea ce le poate răni financiar pe termen lung. Independența financiară nu  apare la vârsta adultă, independța financiară este un comportament învățat.

Cum învățăm fetele adolescente și pre-adolescente să-și prețuiască independența financiară?

 • Dacă sunteți o mamă sau o rudă a unei fete tinere, asigurați-vă că ea vă vede să luați un rol activ în finanțele familiei alături de bărbații din gospodăria dvs;
 • Vorbește deschis despre bani, astfel încât ea să facă același lucru cu prietenii și partenerul ei în viitor;
 • Dacă o înveți să înțeleagă finanțele personale și să ia propriile decizii, ea își va păstra independența și încrederea la maturitate.

3. Încurajeaz-o să studieze științele exacte și economia

Fetele depășesc performanța băieților la școală, dar nu au fost încurajate din punct de vedere istoric să urmeze o carieră în matematică și știință ca adulți. Există multe motive pentru acest lucru, inclusiv discriminarea de gen în domeniile științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM), lipsa mentorilor de sex feminin și a modelelor de rol în aceste domenii și o cultură misogină care descrie matematica și știința ca expertize inerent masculine.

Mulți experți în educație consideră că cheia recrutării și reținerii femeilor și a altor grupuri subreprezentate în STEM este de a le oferi aplicații practice, reale, pentru abilități de matematică și știință, în timp ce sunt încă fete. Ce este mai practic decât banii? Știu din experiența mea personală că atragerea de fete adolescente și pre-adolescente cu adevărat entuziasmate de economisire, bugetare și investiții poate crește, de asemenea, implicarea lor în cursurile de matematică și economie.

4. Stârnește-i interesul pentru o carieră în servicii financiare

Serviciile financiare sunt de mult timp un domeniu dominat de bărbați, dar nu trebuie să rămână așa! Fiica ta pre-adolescentă ar putea deveni o persoană de știință de date fintech, un comerciant, un bancher de investiții, un analist financiar, sau un economist. Este esențial să plantați semințele de interes acum, astfel încât ea să ea să aleagă o carieră în economie mai târziu.

O metodă prin care puteți trezi interesul fetelor pentru investiții ar fi să alegeți o companie care îi place fiicei dvs și să-i explicați că ar putea deține acea companie cumpărând o parte din acțiuni. Ea va rămâne fascinată de modul în care prețurile acțiunilor se schimbă constant pe parcursul zilei.

5. Învaț-o să economisească de la o vârstă fragedă

Încă de la o vârstă fragedă fetele trebuie învățate să economisească. Când vor ajunge la vârsta adultă, chiar dacă se vor confrunta cu ideea că bărbații au salarii mai mari decât femeile, ea va ști cum să economisească și nu va intra în datorii.

 


 
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație