Cum îți pregătești mașina pentru sezonul de vară? SFATURI UTILE pentru șoferi

31 Mart. 2021, 06:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
31 Mart. 2021, 06:00 // Au Bani //  MD Bani

Mașina are nevoie de îngrijire specială atât pe durata sezonului rece cât și pe durata sezonului cald. Iată ce sfaturi sunt recomandate pentru șoferi.

1. Înlocuiți rezervorul și ștergătoarele de parbriz

Pentru aceasta apelați la un specialist sau schimbați-le conform unor instrucțiuni.

2. Schimbați cauciucurile 

Anvelopele de vară sunt instalate atunci când temperatura medie zilnică depășește +5 grade Celsius.

De asemenea, este recomandabil să faceți alinierea roților la stand și să echilibrați roțile, mai ales dacă anvelopele sunt purtate în mod neuniform sau dacă ați condus adesea în afara terenului. Astfel veți economisi anvelopele de uzura rapidă, veți îmbunătăți manevrabilitatea vehiculului și veți contribui la reducerea consumului de combustibil.

3. Curățați filtrele de aer și de cabină

Filtrul de aer afectează calitatea formării și aprinderii amestecului de combustibil. Dacă nu este curățat, atunci praful și murdăria din aer vor pătrunde în interiorul motorului și, pe termen lung, pot duce la deteriorarea acestuia.

Filtrul asigură confortul în mașină. Microparticulele de murdărie și asfalt de asemenea, reactivii, care sunt stropiți pe drumuri, se așează pe el. Este dăunător să respirați acest aer, mai ales atunci când este cald afară și aerul condiționat este pornit la maxim.

De aceea merită să înlocuiți ambele filtre înainte de sezonul estival. Acestea vor oferi aer curat atât pentru tine cât și pentru motorul mașinii.

4. Verificați aparatul de aer condiționat

Dacă sistemul de aer condiționat are un nivel scăzut de agent frigorific, acesta nu reduce temperatura aerului la fel de eficient, iar motorul de aer condiționat va trebui să funcționeze la putere maximă pentru a răci.

5. Eliberați portbagajul

Excesul de marfă aglomerează portbagajul și mărește consumul de combustibil. Pe durata sezonului de vară renunțați la materialul antiderapant și alte obiecte inutile.

Puteți păstra un set de siguranțe, becuri de faruri de rezervă, câteva sticle de apă curată, o cheie pentru roți, o frânghie de remorcare și alte lucruri utile utile, ca să nu mai vorbim de trusa de ajutor medical și un extinctor.

6. Efectuați un diagnostic general a automobilului

Din cauza schimbării accentuate a temperaturii, părțile mașinii și lichidul se extind sau se contractă – acestea sunt legile fizicii. Din această cauză, conexiunile dintre ele pot deveni insuficient strânse sau deformate.

Când vă pregătiți pentru vară, acordați atenție stării conductelor, garniturilor, prezenței scurgerilor de fluide de proces, stării becurilor. Este recomandat să vă adresați specialiștilor în acest sens.

7. Mergeți la o spălătorie auto complexă

Curățarea generală este importantă. În timpul iernii, murdăria și reactivii se acumulează în cabină. Este posibil să nu fie vizibile pe tapițeria din țesături, dar este dăunător să respiri un astfel de aer. Prin urmare, curățarea, spălarea covoarelor, îndepărtarea capacelor și examinarea tuturor fisurilor este un pas important în pregătirea mașinii pentru vară.

În mod ideal, puteți spăla și compartimentul motorului. Dacă este curat, veți observa cu ușurință scurgeri de lichid de proces și alte posibile probleme. Însă spălarea motorului trebuie încredințată unui specialist cu experiență și de încredere, altfel puteți deteriora motorul.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău