Cum s-au împărțit banii țării, în funcție de culoarea politică, pentru Satul European

10 Apr. 2024, 16:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Apr. 2024, 16:57 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, într-o postare pe Telegram, își exprimă regretul față de încercările unor partide politice de a politiza Programul Național Satul European, subliniind că acesta are ca scop principal dezvoltarea infrastructurii în toate satele și orașele din țară.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a reiterat angajamentul Guvernului față de susținerea proiectelor de dezvoltare depuse de primării prin intermediul Programului Național Satul European. El a subliniat faptul că toate primăriile care au aplicat la ediția din 2022 a programului au fost selectate pentru finanțarea proiectelor depuse.

Totodată, ministrul Spînu a prezentat distribuția proiectelor din cadrul Programului Național Satul European, ediția 2022, în funcție de apartenența politică a primarilor. Astfel, conform datelor prezentate:

– PDM/PSDE: au fost aprobate 127 de proiecte;
– PAS: au fost aprobate 87 de proiecte;
– Platforma DA: au fost aprobate 40 de proiecte;
– Candidați independenți: au fost aprobate 68 de proiecte;
– PSRM: au fost aprobate 80 de proiecte;
– Alte partide: au fost aprobate 89 de proiecte.

Peste un milion de cetățeni din diverse comunități din întreaga țară au beneficiat deja de infrastructura îmbunătățită, inclusiv de apă la robinet, sisteme de canalizare, iluminat stradal, școli și grădinițe, prin intermediul Programului Național Satul European.

Pentrui anul 2024, au fost depuse 748 de dosare pentru finanțare or, suma totală este de 3,7 mliaarde de lei. Pentru bugetul din anul curent suma prevăzută pentru respectivul program este de 600 milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

03 Mai 2024, 13:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 13:07 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a adus claritate în dezbaterea publică privind lucrările și costurile de construcție pentru infrastructura de la Punctul de Trecere a Frontierei Leova – Bumbăta, prin publicarea tuturor documentelor relevante care au stat la baza acestui proiect.

Prin intermediul unei postări pe platforma de socializare Telegram, ministrul a explicat detaliat cele patru etape ale proiectului:

Etapa 1 a constat în construcția unui drum de acces de la punctul de trecere a frontierei de stat Leova-Bumbăta către strada Podul de Flori, cu o lungime de 2,01 km, având două benzi de circulație și două benzi de încadrare, precum și o secțiune de racordare cu podul de pontoane și platforma punctului de trecere a frontierei.

Etapa 2 a presupus construcția și amenajarea platformei punctului de trecere a frontierei, pe o suprafață de aproximativ 11.500 de metri pătrați.

Etapa 3 a inclus construcția și amenajarea platformei de parcare, pe o suprafață de aproximativ 13.000 de metri pătrați.

Etapa 4 a constat în construcția unui drum de ocolire a orașului Leova, pe o lungime de 1,5 km, care a inclus și amenajarea unei străzi de acces către acest drum de ocolire.

Ministrul Spînu a subliniat că acest proiect reprezintă un punct de referință important în infrastructura Republicii Moldova, fiind primul pod peste Prut construit de la independența țării și a evidențiat transparența procesului prin publicarea tuturor documentelor relevante legate de acest proiect.

Costul lucrărilor de construcție a drumului de acces – 3,6 km – și a infrastructurii punctului de frontieră Leova – Bumbăta se ridică la suma de 252,23 milioane de lei, iar finalizarea lucrărilor era planificată pentru luna noiembrie a acestui an. Iinițial, pentru construcția drumului erau prevăzuți 260 de milioane de lei.

Un calcul elementar arată că fiecare kilometru de drum a costat 84 de milioane de lei, fiind cel mai scump drum construit vreodată în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău