Cum să lăudăm copiii corect? Cum să crești copii încrezători și puternici din punct de vedere mental

19 Iul. 2021, 17:24
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iul. 2021, 17:24 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

În calitate de părinți, dorim ca copiii noștri să se simtă bine cu ei înșiși, așa că încercăm să-i lăudăm cât mai mult posibil.

Nu este neapărat un lucru rău. Cercetările arată că există beneficii în a lăuda copiii. Un compliment simplu poate genera valoare de sine și mândrie. Cu toate acestea, depinde ce fel de laudă oferim, precum și când și cât de des.

Supraevaluarea talentului unui copil („Acest lucru pare uimitor!” „Ești atât de frumos!” „Bună treabă!”) poate avea efecte negative asupra stimei de sine a lui. Reacțiile exagerate, pot determina copiii să se concentreze doar asupra lucrurilor care le pot afecta stima de sine. S-ar putea să simtă anxietate de performanță („Dacă greșesc acest răspuns, sunt prost”), de exemplu, sau cred că sunt apreciați doar pentru aspectul lor („Ce se întâmplă dacă oamenii cred că arăt ciudat în această cămașă? Atunci au câștigat ‘ nu mă iubești ”).

Deci, ar trebui să nu-ți lauzi deloc copiii? Desigur că nu. Dar există modalități corecte și greșite de a lăuda. Iată ce fac întotdeauna părinții copiilor încrezători, auto-motivați și puternici din punct de vedere mental:

1. Ei laudă procesul

Când lăudați procesul (de exemplu, copilul depune eforturi într-o sarcină de matematică), în loc de talent sau rezultat (de exemplu, capacitatea naturală a copilului de a rezolva rapid problemele de matematică), copiii sunt mai predispuși să dezvolte o atitudine pozitivă față de provocările viitoare .

În anii ’90, Carol S. Dweck, profesor de psihologie la Stanford’s Graduate School of Education, a studiat efectele acestor tipuri de laude. Într-un experiment, unui grup de copii i s-a spus că au avut succes pentru că erau deștepți, în timp ce celui de-al doilea grup i s-a spus că au avut succes pentru că au muncit din greu.

Când celor două grupuri li s-au oferit o varietate de puzzle-uri, copiii din al doilea grup au fost mai predispuși să aleagă un puzzle mai greu. Dweck a constatat, de asemenea, că lăudarea procesului îi face să fie mai susceptibili să se simtă încrezători într-o sarcină, chiar dacă au greșit.

2. Nu fac din ea niciodată o competiție

Părinților le place să compare – nu ne putem abține! Și uneori, chiar le vom spune copiilor noștri că sunt mai buni decât alții („Ai marcat mai multe goluri decât toți coechipierii tăi la un loc!”).

Adesea, se face cu intenții bune. Vrem să se simtă la fel de mândri ca și noi și să fie motivați să facă și mai bine data viitoare … dar din toate motivele greșite.

Nu este sănătos să fii prins într-un cerc vicios de concurență. Comparațiile sociale îi pot învăța pe copii să măsoare întotdeauna succesul pe baza rezultatelor altor persoane.

Și mai rău, potrivit cercetărilor, oferirea de laude copiilor în ceea ce privește comparația, în unele cazuri, poate cultiva narcisismul, comportamentul de căutare a atenției și lipsa valorilor muncii în echipă.

O abordare mai bună? Încurajați-i să compare eforturile lor din trecut cu eforturile lor actuale, mai degrabă decât cu alte persoane. Acest lucru îi face să se autodepășească și să nu mai compare rezultatele sale cu cele ale colegilor/prietenilor.

3. Folosesc un limbaj de observație

În loc să spuneți „Este atât de bine!”, Poate doriți să spuneți: „Îmi plac culorile din pictura ta. Spune-mi mai multe despre motivul pentru care le-ai ales. ” (Iată ce înseamnă a lăuda procesul.)

Un alt exemplu: În loc să spui: „Arătai ca un profesionist, mergând pe bicicleta aia!”, Părinții copiilor motivați ar putea spune ceva de genul: „Ai fost atât de atent și concentrat în timp ce conduceai bicicleta. Chiar și când te-ai clătinat puțin și aproape căzi, ai continuat! A fost grozav de urmărit. ”

Aceste modificări simple de limbaj vă pot ajuta copiii să se simtă mândri de ei înșiși pentru că depun eforturi în ceva. De asemenea, îi poate face mai entuziasmați să-și asume lucruri mai provocatoare în viitor.

În cele din urmă, este important să creăm un mediu de siguranță emoțională. Dacă copilul nu a reușit un test de ortografie, abțineți-vă să le spuneți că ar fi trebuit să studieze mai mult. În schimb, întreabă-i ce cred că pot face pentru a se îmbunătăți data viitoare.

Copiii trebuie să știe că pot veni la părinții lor nu numai atunci când au făcut ceva bine, ci și atunci când se luptă cu o anumită sarcină sau provocare.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală