Cum să-ți atingi obictivele financiare: Reguli simple care te vor ajuta să investești cu succes

06 Iul. 2021, 18:48
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
06 Iul. 2021, 18:48 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Deciziile proaste și comportamentul nepotrivit sunt principalele motive pentru care mulți nu reușesc să își îndeplinească obiectivele financiare. Iată 10 reguli care te vor ajuta să iei decizii mai bune în relația cu banii și să investești cu succes.

Investiția poate fi simplă și dificilă în același timp

premisa de bază din spatele investițiilor de succes este ușor de înțeles: „Investiți pe termen lung, diversificați, urmăriți costurile și lăsați compoziția să-și acționeze magia”. Dar urmarea poate fi o provocare.

Oamenii sunt afectați de incapacitatea de a „sta acolo și nu face nimic”. Nerespectarea acestui lucru duce la erori costisitoare și pierderi de capital care erodează rentabilitatea.

Comportamentul este totul

Incapacitatea de a gestiona emoțiile și comportamentul este pierderea financiară a multora. Pentru a-l parafraza pe William Bernstein, „măsura în care reușești în finanțe se bazează pe capacitatea ta de a-ți suprima sistemul limbic. Dacă nu poți face asta, vei muri sărac. ”

Chiar și cei mai mari culegători de acțiuni vor avea performanțe slabe dacă nu vor putea să-și controleze impulsurile emoționale. Permiterea apăsării butoanelor emoționale este modul în care oamenii greșesc atunci când investesc. Nu există comenzi rapide, secrete sau programe rapide de îmbogățire care funcționează, nici măcar acele ateliere de trei zile care promit să dezvăluie secretele ultra-bogaților pentru o taxă „nominală”.

Moderație în toate lucrurile

Gândiți-vă la majoritatea activelor din portofoliu și la investițiile pe care vrei să le faci. Vrei să investești în faza incipientă în start-up-uri de tehnologie? Poate unele speculații imobiliare? Poate un pic de investiții de capital privat în afaceri non-publice? Poate chiar un cont de tranzacționare distractiv?

Nu poate exista nici o problemă în aceasta, doar dacă totul este moderat. În primul rând, ar trebui să înțelegi că șansele de succes sunt împotriva voastră. Multe miliarde de dolari concurează agresiv în același spațiu pentru returnări. Profesioniștii caută întotdeauna un avantaj și, chiar și cu unul, nu există garanții de succes.

În al doilea rând, ar trebui să fie o mică parte din valoarea netă a lichidului, poate de aproximativ de la 5% până la 10%. Acest lucru este suficient pentru a vă oferi puțină distracție și stimulare intelectuală. Unii ar putea chiar să descopere priceperea unei astfel de investiții. Dar sumele ar trebui să fie suficient de mici, astfel încât, dacă investiția nu se realizează, nu va afecta planul dvs. financiar.

Riscul și recompensa sunt inseparabile

Riscul este cel mai bine definit ca probabilitatea ca rentabilitățile să difere de rezultatele așteptate. Problema este că mulți investitori doresc rentabilități mai bune decât piața, asumând în același timp un risc minim. Dar randamentele sunt o funcție a riscurilor asumate.

Cheltuiți mai puțin decât câștigați

Bugetarea este simplă: venitul merge pe această parte a bilanțului gospodăriei, cheltuielile pe acea parte și asigurați-vă că aceasta din urmă este mai mică decât prima. Este atât de ușor!

Dar dacă poți, atunci cheltuiește-ți banii după cum vrei, dar de preferință cu grijă. Oamenii ignoră adesea cumpărăturile pe care și le pot permite din vinovăția deplasată.

Nu folosiți banii împrumutați pentru a cumpăra active speculative

Utilizarea banilor împrumutați pentru aproape orice este manifestarea negativă a celor trei reguli anterioare. Da, obține un credit ipotecar pentru a cumpăra o casă pe care ți-o poți permite. Dar nu folosiți niciodată bani împrumutați pentru a cumpăra active speculative care fac obiectul unor cereri suplimentare de capital.

Înțelegeți-vă rolul

Piețele sunt populate de tot felul. Există tradeinvestitori, hedgeri și speculatori, și toată lumea are toleranțe de risc, orizonturi de timp și obiective financiare diferite. Nu credeți că tot ceea în ce investesc miliardarii este potrivit și pentru tine. Probabil că obiectivele lor sunt diferite.

Fiți conștienți de limitările dvs.

Ceea ce pune în dificultate atât de mulți investitori „nu este ceea ce nu știm, este ceea ce știm sigur că nu este așa”.  Înțelegerea limitelor erorilor cognitive și a sistemelor de credință este doar începutul. De asemenea, este important să știți ce insuficiențe aveți din punct de vedere financiar, emoțional și comportamental. Funcționarea în afara propriilor capacități este o modalitate bună de a avea probleme.

Fiți responsabil de propria bunăstare financiară

Sunteți responsabil pentru propria bunăstare financiară. Tu singur accepți responsabilitatea pentru investiții și cheltuieli. Cu cât veți prelua mai repede circumstanțele financiare, cu atât veți fi mai bine.

Investiți în voi înșivă

Aaceasta este cea mai importantă investiție pe care o puteți face. Educați-vă, citiți, dezvoltați abilități profesionale. Și investește în viitorul tău asigurându-te că îți finanțezi integral conturile de pensionare în fiecare an. Faceți-vă acele nevoi de investiții pe termen lung înainte de a cheltui pe dorințe pe termen scurt.

 

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!