Cum să-ți creezi surse de venit pasiv? 5 idei care te vor ajuta

12 Mart. 2021, 06:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
12 Mart. 2021, 06:00 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Atunci când te gândești la bani, te gândești la multe ore de muncă, dar poți câștiga bani făcând aproape nimic. Iată câteva idei care necesită investiții mari.

1. Oferiți spre închiriere apartamentul

În cazul în care dispuneți de un apartament liber îl puteți oferi spre închiriere. Există mai multe opțiuni pentru cum se poate face acest lucru.

– Oferiți apartamentul în chirie pe termen lung. Aceasta este o sursă de venituri stabile și destul de mari. Riscul care poate apărea este că puteți găsi apartamentul într-o stare nu prea bună după plecarea chiriașilor.

– Oferiți spre închiriere apartamentul pe zi. Mod instabil, dar mai profitabil decât chiria pe termen lung. Este mai bine să alegeți opțiunea în care oferiți un apartament călătorilor. Pentru a face acest lucru, va trebui să mențineți constant prezentarea apartamentelor, dar riscurile sunt puțin mai mici. Dacă vă oferiți apartamentul cu chirie concetățenilor, aceștia pot organiza petreceri zgomotoase, iar vecinii nu vor fi fericiți.

– Oferiți cu chirie un apartament ca proprietate comercială. Locuința de la parter poate fi transformată într-un spațiu potrivit pentru un magazin sau birou. Dacă o faci singur, verifică reglementările. De asemenea, chiriașul poate prelua costul renovării spațiilor, dar acest lucru vă va afecta venitul.

2. Depozite la bancă 

În primul rând, ar trebui să decideți dacă doriți să primiți profit din depozit în fiecare lună, ceea ce înseamnă o sumă mai mică, sau vă doriți o sumă mai mare la sfârșit de trimestru sau an. În primul caz, este adecvat un cont de economii cu posibilitatea de a retrage dobânzi în fiecare lună. În al doilea caz, alegeți un depozit cu capitalizare, când dobânda este însumată lunar cu depozitul principal. Deci, în final veți primi o sumă mare.

Trebuie să luați în considerare și faptul că dobânzile din depozite, în Republica Moldova nu sunt atât de mari.

3. Investiți în acțiuni de dividende

Puteți primi dividende anual de la valori mobiliare, dar pentru aceasta trebuie să le alegeți corect. În primul rând, merită să ne concentrăm pe acțiunile preferențiale și nu pe cele obișnuite: dividendele sunt întotdeauna plătite pe prima și pe a doua – prin decizia consiliului de administrație. În al doilea rând, trebuie să alegeți companii promițătoare ale căror profituri (și, prin urmare, mărimea dividendelor) sunt în continuă creștere.

4. Deveniți investitor

Investiția într-un startup sau o companie în creștere este extrem de riscantă: de fapt, dai bani și nimic altceva nu depinde de tine. În același timp, organizația poate „trage” și deveni al doilea Apple sau se poate închide în șase luni. Cu toate acestea, cu unele abilități analitice, intuiție și noroc, puteți găsi un startup talentat și puteți obține profituri decente, urmărind succesul companiei.

5. Cumpărați un apartament în construcție și vindeți-l după finalizarea obiectului

Diferența de preț a unui apartament în etapa de construcție și la punerea în funcțiune este de 15-30%. Dar este important să alegeți un dezvoltator de încredere pentru a nu rămâne fără bani și fără apartament.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ