Moldova a urcat 2 poziții în clasamentul mondial al libertății economice. Cine sunt liderii

11 Mart. 2021, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Irina Luca
11 Mart. 2021, 17:00 // Actual //  Irina Luca

Moldova a urcat 2 poziții în clasamentul mondial al libertății economice și ocupă locul 85.  Potrivit studiului anual al „Index of Economic Freedom 2021”, care a fost publicat de centrul de cercetare american The Heritage Foundation și The Wall Street Journal, indicele libertății economice din țara noastră a fost de 62,5 puncte din 100 posibile, cu 0,5 puncte mai mult comparativ cu anul precedent.

Potrivit studiului, Moldova ocupă locul 41 din 45 de țări europene, iar scorul general este sub media regională, dar peste media mondială.

Moldova se află în grupul țărilor moderat libere.

În aceeași categorie mai sunt, România (locul 43), Rusia (locul 92), Belarus (locul 95). Ucraina ocupă locul 127 și este inclusă în grupul țărilor în mare parte non-libere.

Republica Moldova are următorii indicatori la 12 categorii: libertatea la proprietate – 60,6 puncte, integritatea statului – 38,7 puncte, eficiența sistemului judiciar – 29,9 puncte, povara fiscală – 94 puncte, cheltuielile guvernamentale – 71 puncte, recuperarea impozitelor – 96,5 puncte, libertatea antreprenoriatului – 66,2 puncte, libertatea muncii – 39,2 puncte, libertatea monetară – 71,5 puncte, libertatea comerțului – 76,8 puncte, libertatea investițiilor – 55 puncte, libertatea financiară – 50 puncte.

În clasamentul actual, Moldova și-a îmbunătățit poziția la 5 indicatori, la 5 indicatori și-a înrăutățit, iar la 2 indicatori a rămas neschimbată.

Liderii clasamentului libertății economice în 2021 sunt Singapore, Noua Zeelandă, Australia, Elveția, Irlanda, în care indicele libertății economice variază de la 81,4 la 89,7 puncte. Clasamentul este închis de Venezuela – 24,7 puncte și Coreea de Nord – 5,2 puncte, care sunt incluse în grupul țărilor care nu sunt libere.

Realitatea Live

29 Iul. 2021, 17:55
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Iul. 2021, 17:55 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

O femeie din Germania a purtat un bilet de loterie câștigător în poșetă săptămâni întregi, fără să-și dea seama că valorează aproape 33 de milioane de euro, scrie ITV.

În vârstă de 45 de ani, femeia a fost singurul câștigător al unei trageri la sorți pe 9 iunie, după ce a ghicit corect șapte câmpuri pe un bilet de loterie german, a spus Lotto Bayern. Compania a declarat că suma este a doua cea mai mare plătită vreodată în istoria sa de 75 de ani.

Aceasta a citat-o pe femeia care nu a fost numită, spunând:

„Încă mă ia amețeala când mă gândesc că am purtat neglijent aproape 33 de milioane de euro în poșetă timp de câteva săptămâni”.

Ea și-a descoperit norocul doar când a jucat din nou la loterie.

Femeia spune că aceasta este o sumă suficientă pentru familia sa și spune că nu mai intenționează să participe la loterie.

Cu acești bani femeia spune că va încerca să adopte un mod sănătos de viață și vrea să facă ceva mai mult pentru mediul înconjurător.

„Și când spun asta, mă refer la mâncare sănătoasă, activitate fizică, exerciții în natură. Și ne dorim foarte mult să ne construim o casă verde cu o grădină naturală”, a adăugat femeia.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală