Cum se poate face un acord de pace între Putin și Zelesnki: Diferendul teritorial, două soluții pentru Rusia și Ucraina

18 Mart. 2023, 05:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mart. 2023, 05:18 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul brutal al Rusiei lui Putin în Ucraina continuă fără încetare. Balansul acțiunilor militare alternează cu interesul pentru negocierile de pace, dar nu se întrezărește încă un sfârșit clar. Cu toate astea, există posibilitatea începerii unor negocieri de pace și încheierii unui acord între cele două țări aflate în conflict.

Diplomatul american Patrick Pickering, fost ambasador al SUA la ONU explică cum se poate face un acord de pace între Putin și Zelenski, care sunt etapele și ce soluții ar putea exista, într-o analiză din Foreign Affairs.

Toate părțile implicate în conflict au spus clar că consideră că este prea devreme pentru diplomație. Dar, la un moment dat, va veni momentul negocierilor și este esențial ca Statele Unite să planifice cu atenție ziua respectivă.

Nerespectarea acestui lucru va condamna Washingtonul la o abordare grăbită și prost gândită pentru a pune capăt războiului – o greșeală pe care Statele Unite au făcut-o în fiecare conflict grav în care s-au implicat din 1945. Niciun război nu se termină fără consecințe politice.

Încheierea unui război are loc în trei faze: pregătiri anterioare, negocieri premergătoare și negocierile în sine. Prima fază implică soluționarea diferențelor interne de opinie și deschiderea comunicării între părți: fiecare parte își rezolvă propriile dezacorduri și revizuiește pozițiile și atitudinile celorlalte părți pentru a determina prioritățile și strategia.

A doua fază implică stabilirea bazelor negocierilor oficiale, inclusiv prin stabilirea locului și când vor avea loc și cu cine va participa. Iar a treia implică discuțiile directe pe care majoritatea oamenilor le asociază cu diplomația.

Fiecare fază a păcii implică alegeri. Niciun proces nu este un șablon pentru alții. Deciziile duc la bifurcări în drum, care deschid unele posibilități și le închid pe altele. Circumstanțele politice, influența și realitățile militare în schimbare, toate influențează pregătirile.

Cea mai dificilă parte o reprezintă negocierile directe la masă

Președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski rămân profund angajați în câștigarea războiului. Au început să apară mici deschideri pentru negocieri, mai ales datorită perspectivelor militare în scădere ale Rusiei.
Acestea pot fi deschideri reale care reflectă o mai mare disponibilitate de a vorbi, sau pot fi unele false create de doi adversari care încă încearcă să se depășească unul pe celălalt. Cele două părți cooperează în prezent în domenii foarte limitate: transportul cerealelor, schimbul de prizonieri și alinierea informală (și poate întâmplător) a acțiunilor lor pentru a evita catastrofa la centralele nucleare.

Dar cel puțin deocamdată, obiectivele fiecărei părți încă depășesc cu mult ceea ce cealaltă pare gata să recunoască: pentru Rusia, controlul întregii Ucraine, iar pentru Ucraina, întoarcerea întregului său teritoriu.

Rezolvarea diferențelor interne poate fi lentă și dificilă, dar începerea acestui proces poate semnala că negocierile pot deveni posibile chiar și atunci când diferențele dintre părți par insurmontabile. În acest moment, Statele Unite se află în stadiile incipiente ale pregătirii. Nu este încă clar când vor fi posibile progrese către următoarea fază de pace — pre-negocieri.
Pe măsură ce Washingtonul și celelalte părți relevante stabilesc poziții mai unificate, pre-negocierile menite să aducă Rusia și Ucraina în discuții directe pot primi mai multă atenție. Sarcina va fi de a convinge ambele părți că diplomația le poate sprijini și chiar promova interesele.
Odată ce părțile convin asupra unui proces pentru negocieri directe, atunci începe partea grea. Confidențialitatea este de obicei recomandabilă pentru discuțiile față în față, dar este dificil de realizat.
Ads
Două soluții posibile pentru diferendul teritorial dintre Rusia și Ucraina
Pacea dintre Rusia și Ucraina ar trebui, desigur, să fie scopul principal al unor astfel de discuții. Cele mai provocatoare dintre toate – și, ca rezultat, probabil să fie rezolvate ultimul – vor fi problemele teritoriale.

Acestea vor fi influențate de realitățile militare și de alte surse de pârghie. Niciuna dintre părți nu a făcut suficient progres pe câmpul de luptă pentru a-și îndeplini toate revendicările teritoriale: toată Ucraina pentru Moscova și granițele Ucrainei de la independența din 1991 pentru Kiev.

Cea mai sigură și corectă modalitate de a soluționa disputele teritoriale este să întrebi oamenii din regiune ce vor. Referendumul nu este întotdeauna perfect. Dar tratate cu grijă de către Națiunile Unite, acestea pot fi cea mai bună abordare pentru facilitarea autodeterminării.

O primă opțiune ar fi să pună toate zonele ocupate ale Ucrainei sub o tutelă ONU și să solicite ambelor armate să se retragă pentru o perioadă de trei până la cinci ani, după care cetățenii ucraineni ar vota separat în Donbas și Crimeea dacă vor să facă parte din Rusia, parte a Ucrainei sau o regiune autonomă a oricărei țări.

O altă soluție ar fi acceptarea temporară a granițelor Ucrainei din 23 februarie 2022 ca o linie de control care separă forțele militare și granițele din 1991 ca graniță oficială între Rusia și Ucraina, până când ar putea avea loc un referendum condus de ONU pentru a determina statutul a tot ceea ce este între acele două granițe. Atât Donbasul, cât și Crimeea ar organiza apoi referendumuri populare pentru a stabili afilierea lor precisă cu Rusia sau Ucraina în termen de cinci până la șapte ani.

Rusia și Ucraina nu sunt încă pregătite pentru discuții directe. Dar cu grijă și confidențialitate, liderii Statelor Unite și alți terți importanți ar trebui să-și accelereze pregătirile anterioare și să înceapă negocierile prealabile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat în cadrul unei conferințe de presă o serie de modificări și extinderi ale programului „Prima Casă Plus”, menite să crească accesibilitatea și atractivitatea acestuia pentru un număr mai mare de beneficiari.

Principalele modificări anunțate includ:

  1. Extinderea listei de beneficiari: Programul va fi acum accesibil și pentru profesiile libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii și artiștii, oferind oportunitatea de a beneficia de credite preferențiale oricui poate demonstra un venit.
  2. Creșterea plafonului de creditare: Limita maximă a creditului a fost majorată de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei, pentru a răspunde mai bine nevoilor familiilor și tinerilor în căutarea unor condiții de trai mai bune.
  3. Majorarea cotei de garantare de către stat: Cota de garantare a creditului de către stat a fost mărită de la 50% la 70% pentru locuințele cumpărate în afara Chișinăului, încurajând astfel achiziția de imobile în afara capitalei și reducând presiunea prețurilor din Chișinău. Pentru locuințele din Chișinău date în exploatare cu până la 10 ani înainte de depunerea cererii, cota de garantare va crește de la 50% la 65%.
  4. Extinderea duratei creditului: Durata maximă a creditului a fost extinsă de la 25 la 30 de ani, oferind o perioadă mai lungă pentru rambursarea creditului.
  5. Simplificarea procedurilor: Procedurile de accesare a programului vor fi digitalizate, eliminându-se astfel o serie de certificate solicitate de la Agenția Servicii Publici, simplificând astfel procesul pentru cetățeni.

Premierul Recean a subliniat că programul va fi disponibil cetățenilor începând cu luna iulie 2024, timp în care guvernul va finaliza toate procesele necesare pentru implementare. De asemenea, a menționat că pentru beneficiarii actuali ai programului „Prima Casă”, va exista posibilitatea de reacreditare sau schimbare a creditorului, facilitând trecerea de la o bancă la alta și ajustarea condițiilor de creditare.

În plus, cei care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea aplica pentru locuințe mai mari prin programul „Prima Casă Plus”.

Potrivit datelor recente, Programul „Prima Casă” din Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, devenind problematic din cauza condițiilor birocratice și a limitelor de cost impuse de bănci.

Anul trecut, doar 60 de credite au fost acordate prin acest program, iar principalul motiv invocat este birocrația excesivă în procesul de acordare a creditelor. Mulți aplicanți consideră acum că obținerea unui împrumut simplu pentru achiziționarea unei locuințe este o opțiune mai atractivă decât a face față cerințelor și întârzierilor asociate cu Programul „Prima Casă”.

O altă problemă majoră este plafonul maxim al costului locuinței impus de bănci, care nu trebuie să depășească un milion de lei. Această sumă, echivalentă cu puțin peste 50.000 de euro, nu mai reflectă realitatea pieței imobiliare. În orașe precum Chișinău, prețurile locuințelor au crescut semnificativ, depășind cu mult limita impusă de program.

În plus, majorările bruste ale dobânzilor în 2022 au provocat creșteri substanțiale ale ratelor lunare pentru beneficiarii „Prima Casă”, generând nemulțumiri și proteste în rândul acestora. Guvernul a intervenit plafonând marja maximă aplicată de bănci la trei procente și compensând parțial creșterea dobânzilor.

Lansat în 2018 de liderul PD Vlad Plahotniuc, Programul „Prima Casă” a cunoscut inițial o creștere rapidă în popularitate, atingând un vârf în 2019, când au fost acordate peste 2.700 de credite. Cu toate acestea, pandemia a afectat cererea în 2020, iar în 2022 numărul de credite acordate a scăzut drastic.

În 2023, programul a devenit din ce în ce mai puțin eficient, generând discuții despre necesitatea reformării sau chiar eliminării acestuia. Până în prezent, Programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a puțin peste 8.200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău