Muzeele din țară vor deveni zone către o lume a viitorului, transformându-se în spații deschise pentru toate categoriile de public. În era inteligenței artificiale, vizitatorii sunt interesați să exploreze și să cunoască istoria într-un mod neobișnuit, de aceea realitatea augmentată este „codul” pentru a crește interesul de a descoperi epocile istorice demult apuse. Odată cu implementarea proiectului „Muzeele Viitorului”, sălile și exponatele muzeelor se vor transforma în adevărate povești și experiențe culturale, care implică toate simțurile.
Echipe formate din artiști și profesioniști din industriile creative și reprezentanți de la muzeele din țară își vor prezenta ideile creative, care integrează armonios inovațiile cu istoria la o sesiune de Pitch Final. Experiențe imersive, realitate virtuală, holograme și streaming în timp real sunt doar câteva dintre ideile care ar putea fi implementate la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.
Experiențe imersive și gaming
În viitorul apropiat, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, vizitatorii vor putea vedea o nouă interpretare și o perspectivă inovativă a vremurilor demult trecute. În una din sălile instituției culturale, artiștii creativi își propun să creeze o zonă imersivă cu hologramă, care să surprindă diferite acțiuni și activități specifice comunităților din acea vreme. O aplicație destinată copiilor, care va conține un joc de cunoaștere a animalelor din lumea preistorică este o altă ideea care va fi prezentată în fața juriului de către artiștii creativi. Animarea zonei biosferei și proiecțiile holografice sunt printre proiectele care ar putea prinde „viață” în incinta sălilor. De asemenea, în curtea muzeului, vizitatorii ar putea vedea o altă interpretare a brandului turistic de țară „Pomul Vieții”.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
Senzori tactili și proiecții holografice
Ecrane video echipate cu senzori tactili și suport de proiecții holografice ar putea fi noile atracții pentru vizitatorii Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Printre ideile care urmează a fi prezentate de către artiștii care au format echipă cu reprezentanții muzeului sunt imagini video augmentate, proiecții care povestesc evenimente din trecut și „teleportează” vizitatorii în perioade preistorice. O altă atracție ar putea deveni masa interactivă, cu display multi-touch, care creează o experiență interactivă prin vizualizarea anumitor orașe/țări din diferite perioade istorice.
Acestea, dar și alte idei creative vor fi prezentate de către artiști, profesioniști din industria creativă și reprezentanți ai muzeelor, își vor prezenta proiectele care le vor oferi vizitatorilor experiențe culturale absolut inedite.
Proiectul „Muzeele Viitorului” este implementat de Artcor, Asociația Companiilor Creative COR, sub egida Ministerului Culturii, cu suportul USAID, Suedia și Marea Britanie prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului și al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală. Inițiativa își propune să ofere spațiu pentru manifestare artistică și monetizare a experiențelor culturale și să crească vizibilitatea instituțiilor culturale ca fiind centre către o lume a viitorului, prin integrarea inovațiilor și a soluțiilor digitale.