Cum se vor transforma muzeele din țară în spații către o lume a viitorului

20 Mart. 2023, 16:18
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Mart. 2023, 16:18 // Actual //  MD Bani

Muzeele din țară vor deveni zone către o lume a viitorului, transformându-se în spații deschise pentru toate categoriile de public. În era inteligenței artificiale, vizitatorii sunt interesați să exploreze și să cunoască istoria într-un mod neobișnuit, de aceea realitatea augmentată este „codul” pentru a crește interesul de a descoperi epocile istorice demult apuse. Odată cu implementarea proiectului „Muzeele Viitorului”, sălile și exponatele muzeelor se vor transforma în adevărate povești și experiențe culturale, care implică toate simțurile.

Echipe formate din artiști și profesioniști din industriile creative și reprezentanți de la muzeele din țară își vor prezenta ideile creative, care integrează armonios inovațiile cu istoria la o sesiune de Pitch Final. Experiențe imersive, realitate virtuală, holograme și streaming în timp real sunt doar câteva dintre ideile care ar putea fi implementate la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Experiențe imersive și gaming

În viitorul apropiat, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, vizitatorii vor putea vedea o nouă interpretare și o perspectivă inovativă a vremurilor demult trecute. În una din sălile instituției culturale, artiștii creativi își propun să creeze o zonă imersivă cu hologramă, care să surprindă diferite acțiuni și activități specifice comunităților din acea vreme. O aplicație destinată copiilor, care va conține un joc de cunoaștere a animalelor din lumea preistorică este o altă ideea care va fi prezentată în fața juriului de către artiștii creativi. Animarea zonei biosferei și proiecțiile holografice sunt printre proiectele care ar putea prinde „viață” în incinta sălilor. De asemenea, în curtea muzeului, vizitatorii ar putea vedea o altă interpretare a brandului turistic de țară „Pomul Vieții”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Senzori tactili și proiecții holografice 

Ecrane video echipate cu senzori tactili și suport de proiecții holografice ar putea fi noile atracții pentru vizitatorii Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Printre ideile care urmează a fi prezentate de către artiștii care au format echipă cu reprezentanții muzeului sunt imagini video augmentate, proiecții care povestesc evenimente din trecut și „teleportează” vizitatorii în perioade preistorice. O altă atracție ar putea deveni masa interactivă, cu display multi-touch, care creează o experiență interactivă prin vizualizarea anumitor orașe/țări din diferite perioade istorice.

Acestea, dar și alte idei creative vor fi prezentate de către artiști, profesioniști din industria creativă și reprezentanți ai muzeelor, își vor prezenta proiectele care le vor oferi vizitatorilor experiențe culturale absolut inedite.

Proiectul „Muzeele Viitorului” este implementat de Artcor, Asociația Companiilor Creative COR, sub egida Ministerului Culturii, cu suportul USAID, Suedia și Marea Britanie prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului și al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală. Inițiativa își propune să ofere spațiu pentru manifestare artistică și monetizare a experiențelor culturale și să crească vizibilitatea instituțiilor culturale ca fiind centre către o lume a viitorului, prin integrarea inovațiilor și a soluțiilor digitale.

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ